Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 15:45:48

На Бахмаччині радилися з приводу добровільного об’єднання територіальних громад

07.04.2016   15:55

Як об'єднуватися на Бахмаччині вирішують вже не вперше, адже думки людей з цього приводу різні.

5 квітня на нараді з сільськими, міськими, селищним головами, яку провів голова райдержадміністрації Віктор Міщук, було обговорено ряд важливих та актуальних питань. У засіданні взяли участь заступник голови Чернігівської обласної ради Арсен Дідур, голова Бахмацької районної ради Віталій Кочерга, голова Козелецької районної ради Олена Дмитренко, заступник голови Ічнянської районної ради Микола Небеський, депутат обласної ради Валерій Колоша.

Про проблеми та перспективи створення об'єднаних територіальних громад на території Чернігівської області детально розповів заступник голови обласної ради Арсен Дідур.

Звертаючись до присутніх, він наголосив. що в державі триває процес децентралізації влади, в ході якого передбачається передача повноважень органам місцевого самоврядування. А це, насамперед, - передача повноважень від державних органів влади органам місцевого самоврядування, повернення коштів на місця, покращення надання адміністративних послуг.

Виступаючий закликав брати приклад з сусідів, зокрема країн Прибалтики, та зауважив, що після децентралізації успішнішими громадами стали тільки ті, у яких є розвинута інфраструктура та налагоджене виробництво.

За словами заступника голови Чернігівської обласної ради, одним із напрямків децентралізації є добровільне об'єднання територіальних громад. При цьому Арсен Дідур зауважив, що в процесі децентралізації і об'єднання громади, і громади, які не об'єднаються, отримають однакові повноваження.

Також відзначив, що будь-яка реформа не повинна нав'язуватися згори або для підтримання інтересів окремих керівників чи землекористувачів, а проводитися, в першу чергу, для людей.

- Закликаю почути думки кожного мешканця, проаналізувати та прийняти виважені і економічно обґрунтовані рішення, - наголосив Арсен Дідур.

Досвід створення моделі об'єднаних територіальних громад Козелецького району представила голова Козелецької районної ради Олена Дмитренко. Передусім вона закликала при прийнятті таких важливих рішень проводити громадські обговорення із залученням переважної більшості населення, і не допускати випадків, коли 30-40 чоловік вирішують подальшу долю всієї громади.

Зі слів Олени Дмитренко, яка будучи депутатом обласної ради, одна з перших відстоювала створення об'єднаних громад, у Козелецькому районі уже сформовано 2 об'єднані територіальні громади. Однак пройшовши цей складний шлях об'єднання, вона визнала поспішність та економічну недоцільність прийнятого рішення. Дійсно, об'єднана громада матиме право розпоряджатися власними ресурсами та на місці визначати пріоритети для розвитку села, селища чи міста, отримає додаткові надходження у вигляді 60% податку з доходів фізичних осіб, та не все так просто. Разом з тим існують проблеми, а саме: законодавчо не врегульовані механізми передачі майна спільної комунальної власності, функціонування закладів освіти, медицини, соціального захисту, відсутність налагодженої інфраструктури, нестача досвідчених кваліфікованих кадрів.

- До цього часу існує проблема як у створенні центру первинної медико-санітарної допомоги, так і в отриманні ліцензії для надання медичних послуг населенню. Не вирішено питання видачі атестатів загальноосвітніми навчальними закладами, які змінили своє підпорядкування. Досить тривалий час були й проблеми з оформленням та отриманням субсидії соціально-незахищеними верствами населення. Складна ситуація склалася із заробітною платою: незважаючи на збільшення фінансових потоків, працівники медичної та освітньої галузі забезпечені нею лише на 8 місяців. Також до цього часу об'єднана громада не отримала коштів з Державного фонду регіонального розвитку, - навела декілька прикладів Олена Дмитренко.

На цих проблемних питаннях акцентував увагу присутніх і заступник голови Ічнянської районної ради Микола Небеський. Адже Ічнянщина – одна із перших також долучилася до процесу об'єднання. До речі, в сформовану Парафіївську громаду ввійшли самодостатні громади, які мають родючі землі, іншими словами високу бальність. Виникає питання, як вижити в цій ситуації громадам, у яких не вистачає власних коштів на своє утримання, та які володіють менш родючими землями?! Свої думки та зауваження з цього приводу висловив депутат обласної ради, директор ПСП «Пісківське» Валерій Колоша.

- У першу чергу потрібно зберегти цілісність району. Тому пропоную подумати над створенням однієї цілісної об'єднаної територіальної громади, - підкреслив Валерій Колоша.

Виступаючи перед присутніми, голова районної ради Віталій Кочерга зазначив, що в Україні нині створено 159 об'єднаних громад, у тому числі 5 з них – на Чернігівщині. Закликав сільських, міських, селищного голів не займати позицію очікування, а активно долучитися до процесу створення територіальних об'єднаних громад. Натомість пообіцяв всебічну підтримку районної ради та райдержадміністрації на шляху реформування. Зважаючи на те, що район є одним з найбільших в області як по чисельності населення, так і по території, то, на думку голови районної ради, існує необхідність створення на Бахмаччині декількох об'єднаних громад.

Своє протилежне бачення висловив голова райдержадміністрації Віктор Міщук, який є прихильником утворення на базі району однієї об'єднаної громади з центром у м. Бахмач. Оскільки у районному центрі сформована інфраструктура, наявні адмінприміщення, є досвідчені фахівці у різних галузях, тож не потрібно витрачати бюджетні кошти на ці цілі у новостворених громадах. Нині медичні заклади в Бахмачі: центральна районна лікарня, центр первинної медико-санітарної допомоги, стоматологічне, кардіологічне та новозбудоване сучасне поліклінічне відділення надають медичні послуги мешканцям усього району, а об'єднані громади повинні мати й утримувати свої медичні заклади, вирішити питання забезпечення їх медперсоналом. То як бути в цій ситуації? Це ж стосується і закладів освіти, культури, соціального захисту та інших служб. Отже, треба керуватися економічною доцільністю та інтересами людей. Щодо значної чисельності району, то Віктор Міщук навів приклад Балтської об'єднаної громади у Одеській області, яка займає значну площу та є багаточисельною, адже налічує більше 33 тисяч мешканців. До того ж субвенція з державного бюджету розподіляється пропорційно до чисельності населення, а це означає, що більша громада отримає більшу суму коштів, які можна буде спрямувати не на створення інфраструктури, а на розвиток території. Нині обговорюється й питання створення Бахмацького повіту, що дасть змогу зберегти район та значно покращити рівень життя населення.

У ході обговорення прозвучали й різні думки присутніх на заході голів територіальних громад району. Та всі схилялися до думки, що остаточне рішення приймати мешканцям району.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.