Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 00:02:36

Як дотримуються права довічно ув’язнених?

08.07.2014   09:59Агенцiя

Представники українського Омбудсмана здійснили перевірку Новгород-Сіверської установи виконання покарань Чернігівської області в частині дотримання прав людини в їх діяльності.

Регіональний координатор по зв’язках з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Алла Лепеха спільно з громадськими активістами Сергієм Буровим (ГО «М’АРТ») та Віктором Тарасовим (Чернігівський громадський комітет захисту прав людини) здійснили моніторинговий візит до Новгород-Сіверської установи виконання покарань №31 управління Державної пенітенціарної служби України в Чернігівській області.

Учасники моніторингового візиту без перешкод зустрілися з керівництвом даної установи, ознайомилися з умовами відбування покарання, вивчили житлові умови, оглянули приміщеннями на території установи та провели особистий прийом засуджених.
Особливість зазначеної пенітенціарного закладу полягає в тому, що фактично до його складу входять слідчий ізолятор, арештний дім та сектор максимального рівня безпеки для тримання чоловіків, засуджених до довічного позбавлення волі.

Як засвідчують учасники моніторингового візиту, у діяльності Новгород-Сіверської установи виконання покарань, у якій наразі відбувають покарання 66 засуджених до довічного позбавлення волі, 17 засуджених до арешту, 6 осіб, які перебувають у СІЗО та 6 осіб, залишених для господарського обслуговування, існують певні недоліки, які можуть розглядатися як неналежне поводження.

Зокрема, засуджені до арешту відбувають покарання у напівпідвальних приміщеннях, окремі камери потребують ремонту санвузлів та покрівлі, в окремих випадках до засуджених до довічного позбавлення волі адміністрацією установи встановлюються непередбачені законодавством режимні обмеження. Також виявлено негативну практику відрахування коштів з особових рахунків таких осіб, що використовуються для відшкодування вартості харчування, одягу, взуття, білизни, комунально-побутових та інших послуг за умови відсутності реалізації права на працю.

В бесідах з членами моніторингового візиту, засуджені скаржилися на одноманітне та неякісне харчування, незадовільний стан санітарно-гігієнічних засобів. Особливу занепокоєність у засуджених до довічного позбавлення волі викликало не виконання деяких положень Закону України «Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо адаптації правового статусу засудженого до європейських стандартів», які стосуються можливості користуватися мобільними телефонами, Інтернетом, відбування покарання у межах адміністративно-територіальної одиниці відповідно до місця проживання до засудження або місця постійного проживання родичів.

Члени моніторингової групи відмітили також позитивні аспекти в діяльності установи: проводяться поточні ремонти, відремонтовано десять камер, в частині приміщень замінено вікна, поновлено меблі, встановлені додатково 4 таксофони. Крім того, засуджені позитивно відзивалися про стан надання їм медичної допомоги.

За результатами моніторингу буде підготовлено детальніший звіт і Секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини будуть направлені відповідні акти реагування до Державної пенітенціарної служби України.


Віктор Тарасов

 

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.