Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 16:09:28

Операція "Первоцвіт - 2013"

14.02.2013   08:15Агенцiя

На сьогодні однією з найважливіших сучасних проблем є збереження видового різноманіття на планеті. В результаті непродуманої діяльності людини вже зникли і продовжують зникати численні види рослин та тварин.

landih

landih

Для збереження рідкісних видів створюються спеціальні території для їх охорони (заповідники, заказники, урочища, тощо), вводяться обмеження на їх збір і торгівлю. Контролюючими органами, в тому числі і Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області, щороку проводиться операція "Первоцвіт".

Рейдовими групами з числа державних інспекторів з охорони навколишнього природного середовища, громадських інспекторів з охорони довкілля, працівників лісової охорони, співробітників УМВС та громадськості постійно проводяться рейдові перевірки в місцях зростання первоцвітів, шляхах їх перевезення та місцях реалізації. На несвідомих громадян складаються адміністративні протоколи, нараховуються штрафи та збитки. Адміністративним кодексом України передбачена відповідальність, як за незаконне збирання первоцвітів, так і за незаконне перевезення та реалізацію.

Проте, щороку, в кінці лютого - на початку березня, в місцях реалізації, поблизу великих магазинів та ринків, знову і знову з'являються "продавці та продавчині" з невеличкими біло - зеленими букетиками квітів,  як правило -  квіток підсніжника білосніжного, що занесений до Червоної книги України. А купуючи ці квіти, ми тим самим "допомагаємо" якнайшвидше зникнути цілому виду рослин.

Так і цього року згідно листа Головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища України № 2/2-8-170 від 06 лютого 2013 року розпочинається операція "Первоцвіт", в ході якої, створеними рейдовими групами забезпечуватиметься контроль в місцях зростання первоцвітів, шляхах їх перевезення та місцях реалізації. Винні особи будуть притягнуті до відповідальності згідно чинного законодавства.

Крім того згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 07 листопада 2012 р. № 1030 "Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання)", значно збільшено розмір компенсації за незаконне знищення видів рослинного та тваринного світу, що занесені до Червоної книги України. Для прикладу - за незаконне збирання квіток підсніжника білосніжного розмір компенсації становить 62 грн. за кожну квітку.

Тому, Держекоінспекція у Чернігівській області вкотре застерігає та закликає громадян бути самосвідомими, постійно дбати про своє майбутнє, майбутнє своїх близьких і рідних та любити природу рідного краю!


Артем Коломієць, Державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.