Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 05:08:11

Засідання територіальної Міжвідомчої комісії з питань моніторингу довкілля Чернігівської області

28.01.2013   12:52Агенцiя

Наприкінці минулого тижня в Держуправлінні охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області відбулось засідання територіальної Міжвідомчої комісії з питань моніторингу довкілля.

Присутні керівники обласних управлінь та відомств, представники наукових установ, які є суб'єктами обласної системи моніторингу довкілля та надають інформацію Держуправлінню, обговорили стан функціонування системи моніторингу довкілля Чернігівської області та розглянули регламенти обміну екологічною інформацією між суб'єктами державної системи моніторингу.

Науковцями Державного інституту економіки та управління презентовано використання геоінформаційної системи (ГІС) водних ресурсів Чернігівщини для здійснення моніторингу водних об'єктів. Дані напрацювання нададуть змогу прогнозувати зони підтоплення, здійснювати візуалізацію стану водних об'єктів області, моделювати динаміку техногенного навантаження для прогнозування надзвичайних ситуацій, як антропогенного, так і природного походження, шляхом побудови тривимірних моделей з залученням даних дистанційного зондування Землі (ДЗЗ).

На засіданні суб'єктами системи моніторингу довкілля Чернігівської області ухвалено подальше здійснення моніторингових досліджень відповідно до відомчих моніторингових програм, здійснення обміну екологічною інформацією згідно регламентів.

ГІС природно-заповідного фонду Чернігівської області розміщено на офіційному сайті Держуправління (http://eco23.gov.ua/PZF/Index.html).

Довідково: Екологічний моніторинг довкілля є сучасною формою реалізації процесів екологічної діяльності за допомогою засобів інформатизації. Він повинен забезпечувати регулярну оцінку і прогнозування стану середовища життєдіяльності суспільства та умов функціонування екосистем для прийняття управлінських рішень щодо екологічної безпеки, збереження природного середовища та раціонального природокористування.

Зусилля екологічних служб мають спрямовувати свою стратегію на перехід від моделі, що орієнтована на ліквідацію наслідків екологічних порушень (яка зараз є у нас), до моделі, що базується на прогнозуванні та попередженні забруднення довкілля, покращання його стану (що характерно для більшості європейських країн).


Наталія Радченко 

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.