Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 21:34:03

13 квітня - День Семаргла

13.04.2021   07:27Агенцiя

Семаргл (або Симаргл) - Огнебога. Його призначення досі не з'ясовано до кінця. Вважається, що це Бог вогню і Місяця, вогняних жертвоприношень, будинки і вогнища. Огнебога зберігає насіння і посіви і може обертатися священним крилатим псом.

календар

календар

Є згадки про появу Семаргла на світ з полум'я. Кажуть, що одного разу сам небесний коваль Сварог, вдаривши магічним молотом об камінь Алатир, висік з каменю божественні іскри. Іскри яскраво розгорілися, і в їх полум'я з'явився вогненний бог Семаргл, що сидів на златогрівом коні срібною масті. Але, здаючись тихим і мирним героєм, Семаргл залишав випалений слід скрізь, де б не ступала нога його коня.

Достеменно невідомо ім'я бога Вогню, швидше за все тому, що його ім'я надзвичайно свято. Святість пояснюють тим, що цей Бог живе не де-небудь на сьомому небі, а безпосередньо серед земних людей! Ім'я його намагаються вимовляти вголос рідше, зазвичай замінюючи іносказаннями.

Здавна слов'яни пов'язують з Вогнем виникнення людей. Згідно з деякими оповідям, Боги сотворили Чоловіка і Жінку з двох паличок, між якими розгорілася Вогонь - найперше полум'я любові. Семаргл також не пускає в світ зло.

Вночі Семаргл стоїть на сторожі з вогненним мечем і лише один день у році він сходить зі свого поста, відгукуючись на поклик Купальниці, яка кличе його на любовні ігри у день Осіннього рівнодення. А в день Літнього сонцестояння, через 9 місяців, у Семаргла і Купальниці народжуються діти - Кострома і Купало.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.