Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 19:11:24

Смачні рецепти вихідного дня: готуємося до Великодня

09.04.2017   17:27Агенцiя

Паска - це ритуальний пасхальний хліб, який випікають напередодні Великодня, зазвичай у Чистий четвер. Пропонуємо спробувати приготувати паску за цими незвичними рецептами.

Польська паска



Інгредієнти для польської паски: 500 г борошна, 300 мл молока, 200 г вершкового масла, 4 яйця, 10 г сухих дріжджів, 200 г цукру, 50 г сушеної журавлини, 50 г темних родзинок, 100 г цукрової пудри, 20 г кокосової стружки, 1/2 ч. ложки солі, 50 г сушених вишень, 50 г лимонних цукатів, 1/4 лимона.

Як спекти польську паску

Розтопити вершкове масло, додати гаряче молоко і розмішати. Суміш повинна бути досить гарячою, щоб заварилася мука. Всипати борошно і ретельно перемішати, щоб не було грудок. Борошно має заваритися, а тісто стати дуже гладким і еластичним.

В охолоджену суміш всипати дріжджі і перемішати.

Залишити опару в теплому місці на годину, прикривши рушником. Суміш повинна трохи збільшитися в об’ємі і забулькати.

Яйця збити з цукром до густої білої маси. В опару додати сухофрукти і збиті яйця. Акуратно перемішати лопаткою. Додати решту борошна і продовжувати мішати до загустіння тіста.

Форму для паски (або просто каструлю, яка підходить для духовки) змастити маслом і викласти туди тісто на 2/3 висоти. Залишити на 30 хв. в теплі, щоб підійшло.

Випікати в духовці при температурі 180 градусів 50-60 хвилин. Якщо верх занадто зарум’яниться, прикрити його фольгою. Готову паску вийняти з форми і охолодити на решітці, прикривши рушником.

Для глазурі змішати цукрову пудру з 1-2 чайними ложками лимонного соку, добре перемішати і покрити верх паски.

До теми: 7 рецептів великодніх пасок, які вдаються завжди

 Шоколадна паска з горішками

Інгредієнти для шоколадної паски: 400 г борошна, 150 мл молока, 100 г вершкового масла, 100 г темного шоколаду, 100 г цукру, 75 г родзинок, 30 г будь-яких подрібнених горіхів, 7 г сухих дріжджів, 1 яйце, 1 апельсин, 1 щіпка солі

Як спекти паску з шоколадом і горішками

У теплому молоці розвести дріжджі, всипати ? склянки просіяного борошна і добре перемішати, поставити на годинку в тепле місце.

Потерти на тертці цедру з цілого апельсина, потім розрізати і відтиснути сік. Залити цим соком родзинки.

Шоколад поламати на шматочки і розтопити в мікрохвильовій пічці або на водяній бані. Охолодити.

В опару просіяти борошно, що залишилося, всипати цукор і сіль, збите яйце, додати шоколад, апельсиновий сік, злитий з родзинок, і розтоплене вершкове масло, замісити тісто і залишити на 1 годину в теплі.

Додати в тісто родзинки разом з цедрою апельсина і горішками, знову все добре вимісити.

Викласти тісто в форму, залишити на 30-40 хв підходити в теплі. Поставити паску в розігріту до 200 градусів духовку і випікати до готовності. Дати готовій пасці трохи постояти в формі, потім дістати і охолодити на решітці.

Полити білковою глазур’ю або помадкою з білого чи чорного розтопленого шоколаду.

До теми: Сирна паска: 9 кулінарних порад

Італійська паска «Панеттоне»



Інгредієнти для італійської паски

Для опари:
1 ст. ложка сухих дріжджів, 60 мл теплого молока, 1 ст. ложка цукру

Для тіста: 100 г вершкового масла кімнатної температури, 2 великих яйця, 4 жовтки, 200 г цукру, 700 г борошна, 120 мл теплого молока, 150 г родзинок, 2 ст. ложки лимонної цедри, 100 г цукатів з цитрусових, 2 ч. ложки натурального ванільного екстракту, щіпка меленого мускатного горіха та гвоздики.

Як приготувати «Панеттоне»

У глибокому посуді змішати дріжджі з ложкою цукру, залити 60 мл теплого молока. Поставити в тепле місце хвилин на 30, щоб дріжджі збільшилися вдвічі.

Залити родзинки теплою водою і залишити набухати. Через годину відкинути на сито, дати повністю стекти воді. Обсушити. Можна замочити родзинки в ромі на 1-2 години.

Збити міксером розм’якшене масло з цукром. Не збавляючи обертів, ввести по одному яйця, жовтки, додати тепле молоко. Поступово підсипаючи просіяне борошно, додати спеції, замісити м’яке еластичне тісто. Миску змастити олією. Накрити тісто харчовою плівкою. Поставити в тепле місце підходити мінімум на 1,5-2 години.

Покласти в тісто цукати і обсушені родзинки. Ще раз добре вимісити. Розділити тісто на порції, покласти у форми для запікання. Накрити чистим рушником і дати тісту ще раз підійти вже у формах 30. Нагріти духовку до 200 градусів. Поставити туди форми з тістом, пекти 5 хвилин. Потім зменшити до 185 градусів і випікати ще 35-40 хвилин. Готовність перевірити дерев’яною шпажкою.

Великодня паска з цукатами у хлібопічці



Інгредієнти для паски в хлібопічці:

Для опари: 100 г борошна, 175 мл молока (40° C), 3 ч. ложки швидкорозчинних дріжджів, 1 ч. ложка цукру

Для тіста: 3 яйця, 2 і 1/4 склянки борошна, 1 ч. ложка ванільного цукру, 1/2 ч. ложки солі, 50 г вершкового масла, 10 ст. ложок цукру, 50 г цукатів.

Як спекти паску з цукатами у хлібопічці

Зробити опару: у відерце хлібопічки засипати 100 г просіяного борошна, влити 175 мл теплого молока (температура не вище 40°C!), додати 3 ч. ложки дріжджів і чайну ложки цукру. Трішки перемішати дерев’яною або гумовою лопаткою і залишити в теплі на 1 годину.

Яйця добре збити з сіллю і цукром і ваніліном.

Борошно просіяти, вершкове масло розтопити.

Коли опара підійде, обрежно додати яйця, борошно і решту інгредієнтів.

Увімкнути хлібопічку, вибравши програму «солодка випічка» або «основний хліб». Стежити за вимішуванням: якщо тісто зарідке, додати 1-2 столові ложки борошна. Цукати додати в диспенсер або після звукового сигналу.

Щоб у готовому виробі не було дірочки від лопатки для замішування, після її завершальних (повільних!) обертальних рухів лопатку можна вийняти з тіста змоченою у воді рукою. А тоді розрівняти поверхню тіста і закрити кришку хлібопічки. Головне – запам’ятати точний час цього процесу у циклі і не пропустити його.

Після сигналу про завершення випічки, не виймати паску одразу, нехай постоїть хвилин 20. Після чого обережно витягти і поставити на решітку охолоджуватися.

Паска з курагою та родзинками

Інгредієнти для тіста: 4 яйця, 600 мілілітрів молока, 200 грамів вершкового масла, 100 грамів свіжих дріжджів, 400 грамів цукру, 1,5 кілограма борошна, 1 чайна ложка солі, родзинки, курага.

Інгредієнти для глазурі: 1 білок, 200 грамів цукрової пудри, 1 чайна ложка лимонного соку.


Приготування тіста

Свіжі дріжджі розводимо в склянці теплого молока із трьома столовими ложками цукру. Чекаємо, поки дріжджі дадуть шапочку.

Додаємо в дріжджі решту молока, розтоплене вершкове масло, цукор, яйця і сіль. Перемішуємо до однорідності.

Поступово всипаємо 1,3 кілограма борошна, вимішуємо однорідне тісто. Борошно потрібно сипати поступово, стежити за консистенцією тіста  ? воно не має бути занадто густим.

Накриваємо ємність з тістом кришкою і ставимо в тепле місце підходити, поки тісто не збільшиться в об’ємі вдвічі.

На чистий стіл насипаємо 200 грамів борошна, викладаємо тісто, вимішуємо, додаємо ізюм і порізану курагу, знову вимішуємо.

Ділимо тісто на частини відповідно до кількості форм. Можна пекти паску у застеленій фольгою каструльці. Кладемо тісто у форми, заповнюючи їх трохи більше, ніж наполовину.

Тісто для паски має підійти також формах, для цього ставимо його в тепле місце на 20-30 хвилин. Коли паски підійшли, змащуємо їх жовтком і ставимо випікатися при 190 градусах.

Час випічки залежить від розмірів пасок ? якщо з отриманого тіста ви сформували 2 паски, то вони будуть пектися близько 1 години й 20 хвилин. Готовність треба перевіряти дерев’яною паличкою: простромити нею виріб, якщо паличка залишилась сухою ? паска готова.

Приготування глазурі

Білок збиваємо з цукровою пудрою. Потім додаємо лимонний сік й знову збиваємо. Має вийти густа глазур, придатна також для написів.

Грецький великодній хліб



Інгредієнти для великоднього хліба: 5 жовтків, 5 варених яєць, 500 г борошна, 3 ст. ложки цукру, щіпка меленого анісу, ??2 ст. ложки рослинної олії, 7 г сухих дріжджів, 1 ст. ложка кунжутного насіння, 1 склянка молока, 125 г вершкового масла, щіпка солі, 5 великодніх яєць, 100 г лимонних цукатів, 1 лимон

Як приготувати грецький великодній хліб

Розвести дріжджі в теплому молоці. Додати 1 ч. ложку цукру і 2 ст. ложки борошна, перемішати, накрити серветкою і поставити в тепле місце на 30 хв.

Лимон вимити, обдати окропом, обсушити і зняти цедру. Нарізати її тонкою соломкою. Лимонні цукати нарізати маленькими кубиками.

Борошно просіяти. 4 жовтки розтерти з цукром, що залишився. Вершкове масло розтопити і охолодити до кімнатної температури. В опару, яка на той момент має підійти, додати жовтки з цукром, масло, сіль, лимонну цедру і мелений аніс, все ретельно перемішати. Поступово, розмішуючи, всипати решту борошна і замісити еластичне тісто. Якщо тісто вийде дуже крутим, можна влити ще 50 мл молока.

Додати в тісто цукати, сформувати колобок і присипати борошном. Накрити рушником і поставити в тепле місце на 1,5-2 години. Коли тісто підніметься, обім’яти і залишити ще на 1,5 години.

Розділити тісто на 4 частини: три одного розміру і одну трохи більшу. З трьох частин скачати довгі тонкі джгути, приблизно 70 см у довжину. Викласти їх на пергамент і сплести в нетугу косу. Третю частину скачати в джгут такої ж довжини, як уся косичка. Покласти його зверху і трішки притиснути.

Перекласти хліб на змащене маслом деко. Намітити 5 «гнізд» для яєць, зробити їх досить глибокими. Нефарбовані варені яйця змастити олією і розкласти в «гнізда». Поставити в тепло на 20 хв. Потім змастити поверхню хліба жовтком, змішаним з 1 ст. л. води, посипати кунжутом і випікати 40-45 хвилин при 180°С. З готового охолодженого хліба вийняти яйця (їх можна потім використати для салатів) і замінити на крашанки.

До теми: Великодні прикмети: Яка Паска – така й доля

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.