Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 16:26:14

12 лютого - Міжнародний день млинця

12.02.2015   06:49Агенцiя

В один з вівторків лютого або березня, який зазвичай співпадає з «жирним» вівторком, відзначається одне із примітних свят — Міжнародний день млинця (International Pancake Day). Свято проводиться в Канзасі (США).

Перший млинцевий свято відбулося в 1950 році. А ось в англійському містечку Олбі він проводиться уже років 500.

Почалося з того, що якось під час Великого посту одна з городянок потайки смажила млинці у себе на кухні. Раптово пролунав дзвін. Бідна господиня так перелякалася, що, забувши про все на світі, помчала в церкву ... прямо зі сковорідкою в руках і скворчащімі на ній млинцями. Це було в 1445 році.

Млинцевий забегС тих пір городяни влаштовують щорічний забіг з млинцями — жінки, неодмінно в платтях і фартухах, повинні пробігти певну дистанцію, підкидаючи млинець на сковорідці.

Подібна традиція існує і в Westminster School в Лондоні — млинець, випечений з кінським волоссям, щоб він не розвалився, підкидають на сковороді, а потім учні намагаються відхопити шматок побільше.

Так що в Олбі і лібералів жінки щорічно бігають по вулицях зі сковорідками в руках, на бігу перевертаючи млинчики. А нагородою переможниці служить поцілунок дзвонаря, шана і повага.

Ну, а млинчики, які не впали з сковорідок під час гонок, потім дружно поїдаються глядачами.

Для довідки: на Заході товсті млинці називають pancakes, що на російську мову зазвичай перекладається як оладки. А тоненькі млинці — crepes.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.