Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 07:21:44

Цікаві факти про дитячі винаходи

01.02.2015   11:44Агенцiя

Що винайшли діти? Щорічно у січні світ відзначають незвичайне свято - день дитячих винаходів.

Цікаво, що датою свята обраний день народження відомого американського політика Бенджаміна Франкліна.

У 1718 році 12-річний Бенджамін з'явився на пляжі з двома незвичайними предметами, що нагадували риб'ячі плавники. Незважаючи на глузування товаришів, Франклін в цей день плавав набагато швидше за своїх однолітків. Так з'явилися ласти для плавання.

А в 15-річному віці Франклін подарував світові ще одну корисну річ - крісло-гойдалку. До звичайного стільця він приробив вигнуті полози. Саме в день народження Франкліна і вирішили заснувати День дитячих винаходів.

У 1824 році 15-річний француз, син чоботаря, Луї Брайль розробив шрифт для сліпих, названий в його честь - шрифт Брайля. В однорічному віці малюк випадково натрапив на швацький ніж свого батька і до 5 років зовсім втратив зір. Але Луї навчився читати за допомогою шрифту, який сам винайшов. Цим способом користуються в усьому світі до цих пір, а сам Брайль після смерті був похований у Паризькому пантеоні.

А ось американець Френк Епперсон навіть не підозрював, що забута взимку на вулиці склянка з лимонадом допоможе йому стати мільйонером. Вранці лимонад перетворився на лід, а 11-річного Эпперсона стали називати відкривачем рецепту «фруктового льоду». Причому сам Френк спочатку і не думав запускати свій винахід у масове виробництво. Згадав про нього він тільки через 18 років - у 1923 році, коли відкрив невелику фабрику з виробництва замороженого лимонаду. У 1928 році він продав патент і регулярно отримував солідний заробіток .

Сучасні снігоходи витісняють традиційний північний спосіб пересування - собачі упряжки. А перший снігохід на гусеничному ходу зібрав у 1922 році 15-річний канадець Жозеф-Арман Бомбардьє зі старого батьківського «Форда».

Американський підліток Бенні Бенсон в 1926 році відправив свій малюнок на конкурс Державного прапора Аляски. Саме його ескіз був визнаний кращим і затверджений в якості офіційного прапора самого північного американського штату.

У 1930 році 16-річний Джон Ніссен з Айови зібрав незвичайну річ - на залізний каркас натягнув за допомогою гумових амортизаторів армійський брезент. Це стало прототипом спортивного батута. Незабаром, батути почали встановлювати в скаутських таборах, де вони викликали неабиякий захват.

А ось англієць Сем Хьютон отримав патент на винахід уже в 5-річному віці. Його ідея зробити мітлу з двома насадками для прибирання великого і дрібного сміття пройшла суворий процес патентування, і тепер Сем офіційно є винахідником, а авторське право на виробництво такої мітли захищено законом.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини