Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 22:05:22

ЧЕРНІГІВСЬКІ МЕДІА В ГОНИТВІ ЗА ПІДПИСНИКАМИ В СОЦМЕРЕЖАХ

31.10.2023   11:19Агенцiя

Одні медіа Чернігівщини вважають соцмережі головним напрямком своєї діяльності, інші лише приглядаються та експериментують, але всі визнають важливість соцмереж у поширення власного контенту.

У жовтні 2023 року ІМІ проаналізував низку  популярних медіа чернігівського регіону щодо використання соцмереж для поширення контенту та поговорив про це з редакторами. До моніторингу увійшли “Суспільне Чернігів”, телеканал “Новий Чернігів”, газета “Вість” та сайти Челайн, Час Чернігівський

Важливо зазначити, що українці за останні кілька років віддали перевагу в отриманні інформації соціальним мережам. Про це свідчать, зокрема, і останнє опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведене у вересні 2023 року. Так, 44% зараз отримують інформацію з телеграм-каналів, 43% – з телебачення (більш старші респонденти), 36% – з YouTube-каналів, 34% – з новинних інтернет-видань. Інші опитування КМІС показують, що серед тих же телеграм-каналів немає однозначних лідерів, а респонденти називають сотні чи тисячі різних каналів. Водночас серед респондентів є запит на швидкий та лаконічний формат викладу інформації (з короткими текстами чи відео).

Чернігівське телебачення в соціальних мережах

В чернігівському сегменті новинних соцмереж безумовне лідерство, як за кількістю аудиторії, що охоплює майже всю область, так і за якістю та збалансованістю контенту, дотримання журналістських стандартів займає Суспільне Чернігів.

Андрій Тіток, продюсер Суспільне Чернігів, говорить, що сьогодні редакція чітко усвідомлює - майбутнє за соцмережами, тому всі відділи працюють саме в цьому напрямку.

“Соцмережі, в яких ми поширюємо контент - це Telegram, Facebook, Viber, власний сайт та YouTube. В діджитал-відділі працює 4 людини, але ми шукаємо ще людей, щоб розширити штат в цьому напрямку. Наш контент ділиться на дві частини - те, що виробляє телебачення і радіо, і те, що продукує сам діджитал. Те, що виробляється телебаченням і радіо, адаптується під соцмережі в формах, в яких це зручно буде дивитися або читати. Наприклад, телевізійні сюжети, які ми завантажуємо до YouTube, ріжуться під шортси. Найоперативніша наша форма, в якій ми виставляємо всі новини, це Telegram,  а далі вже йдуть інші соціальні мережі”, - розповів продюсер.

За його словами, всі сторінки Суспільного в соцмережах є найпопулярнішими в Чернігівській області і також в системі регіональних мовників Суспільного. Загалом по всім соцмережам у Суспільне Чернігів  800 тисяч, при цьому актуальне населення на сьогодні Чернігівської області 930 тисяч.

“У нас була рекламна кампанія цього літа по соцмережам, яка була профінансована за гроші наших грантодавців - ми розкручували матеріали в YouTube та Facebook. Але сильного ефекту від цієї розкрутки ми не побачили, що свідчить про те, що більшість нашої аудиторії є органічною”, - розповів пробюсер філії.

Нагадаємо, коли відбувалася реформа держтелерадіокомпаній, чернігівська філія “Сівер-центр” у 2018 році в YouTube мала 1373 підписники, у Facebook - 626 підписників. У 2023 році Суспільне Чернігів має в YouTube - 236 тисяч, Facebook - понад 330 тисяч, Telegram,  - близько 160 тисяч, Viber - 38 тисяч, Instagram - 47 тисяч підписників.

ТРА “Новий Чернігів” - комунальний телеканал Чернігівської міськради

Телеканал мовить у цифровому форматі 24 години на добу і охоплює Чернігів та прилеглі території. Телеканал має сайт, Facebook-сторінку (72 тисяч підписників), Instagram-акаунт (11 тис. читачів), Тelegram-канал (1800 підписників) та YouTube-сторінку (35 тисяч підписників).

Наталія Левочко, директорка комунального телеканалу “Новий Чернігів” говорить, що виготовлений переважно для телеефіру продукт вони намагаються так чи інакше адаптувати під кожну соцмережу. “Зокрема, для Instagram та Facebook ми практикуємо формати “каруселей” з короткою текстовою інформацією та фотоматеріалами; коротких рілсами, які міститимуть основну, найцікавішу інформацію або ж анонси передач. Аналогічний підхід використовуємо і для YouTube Shorts. В Telegram віддаємо перевагу коротким текстовим форматам з пропозицією переходу на сторінку для більшої інформації”, - розповідає директорка.

Одночасно телеканал не є конвергентною редакцією, зазначає медійниця, хоча є прагнення максимально до неї наблизитись. За словами Наталії Левочко, пряму рекламу телеканал не використовує. “Проте, на різних платформах максимально надаємо інформацію про інші наші сторінки, намагаючись розширити свою аудиторію в різних соцмережах. Це qr-коди, гіперпосилання в описах чи коментарях. На сьогодні в діджитал-відділі ТРА “Новий Чернігів” працює одна людина. Планується його розширення”, - говорить вона.

Сайти Чернігова

Одне із популярних видань регіону сайт “Челайн” має у Facebook  46 тисячі читачів, Telegram 7 тисяч підписників, Instagram  - 16 тисяч читачів.

Всі соціальні мережі видання оперативно оновлюються. Наприклад, в Telegram за добу може бути 30 - 40 новинних повідомлень. 

Павло Солодовник, редактор сайту “Челайн” говорить, що сайт присутній і у Facebook, Telegram, Instagram та Twitter (Х) . “З 2017 року ми відмовились від російських соцмереж і принципово ними не користуємося. Комерційною «розкруткою» наших офіційних сторінок також принципово не займаємося – у нас лише живі, справжні читачі-користувачі. Намагаємося брати оперативністю, об’єктивністю, ексклюзивністю і якістю. В штаті у нас фаховий і креативний смм-менеджер, який займається наповненням, адаптуванням і розвитком соціальних мереж”, - розповів редактор.

Активно розвивають напрямок соціальних мереж і сайт “Час Чернігівський”.

Видання отримало значний розвиток по якості і кількості контенту, збільшенню аудиторії  після російського широкомасштабного наступу. Це пов'язано з тим, що кілька ключових співробітників видання не залишали Чернігів під час облоги міста російськими військами і мали оперативний доступ до інформації у військово-цивільній адміністрації області. Відповідно, на сайті видавали актуальний унікальний контент та залучали до його поширення свій  Telegram-канал під назвою “Час Чернігівський|Війна” (9,5 тисяч підписників). На каналі  сьогодні публікують від 10 до 15 повідомлень щодня, які стосуються як подій пов'язаних з війною, так і інших подій життя області.

Також сайт розвиває Facebook-сторінку, яка налічує 114 тисяч читачів. На сторінці щодня публікують до десятка повідомлень - це як перепублікація новин із сайту, так і повідомлення створені спеціально для соціальних мереж. 

Друковані медіа

Мабуть, найважче переходити на нові платформи друкованим виданням. В Чернігові цей шлях почала, зокрема, газета “Вість”. Поки видання має у Facebook близько 2 тисячі читачів, але активно працює над соцмережами.

Ольга Макуха, редакторка газети “Вість” уточнює: "Вість" активно просуває фб-сторінку. Навіщо? Не знаю. Монетизації ще не було. Є чимало застережень, що люди читатимуть сторінку безкоштовно і не передплатять (не придбають) газету за гроші. Тому найгарячіші новини - спочатку в газеті. В штаті є людина, яка займається соцмережами та розміщенням.  Сторінку у Facebook ніяк не розкручуємо і не рекламуємо. Ставимо контент, який вважаємо якісним та ефективним, сподіваючись, що, за рахунок контенту, ми помітні в медіасередовищі. Найбільше досягнення сторінки "Вість" на сьогодні - 480 тисяч переглядів матеріалу про двох загиблих бійців з однієї родини”.

Загалом аудиторія місцевих медіа в соціальних мережах за останні роки значно зросла. Вони конкурують за аудиторію з чисельними, часто анонімними і низкоякісними каналами і групами в соціальних мережах регіону. Але, на відміну від останніх, соціальні мережі офіційних медіа продукують більш відповідальний та якісний контент для жителів Чернігівщини.

Павло Пущенко, регіональний представник Інституту масової інформації в Чернігівській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.