Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 липня, 02:36:19

На екваторі: як працювали депутати Чернігівської міської ради протягом третього року повноважень

04.06.2024   15:16Агенцiя

Упродовж третього року повноважень Чернігівська міська рада спрацювала на “2,3 бали” з п’яти можливих. Про це свідчать результати оцінювання діяльності депутатів, які презентувала громадська організація «Агенція міських ініціатив». Підсумки діяльності депутатів 16 міських рад протягом третього року повноважень підводилися в межах всеукраїнської громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих рад».

За результатами проведеного комплексного моніторингу максимальна оцінка діяльності депутатів Чернігівської міської ради протягом третього року повноважень складає “4 бали” з пʼяти можливих. Серед представників депутатського корпусу, чию роботу оцінили найвищим балом «4», шість депутатів: четверо з фракції «Рідний дім» – Регіна Гусак, Юлія Дарницька, Олександр Ломако, Роман Резнік, одна представниця фракції «Європейська Солідарність» – Ірина Соломаха та Максим Черненок з фракції «Слуга народу». Ці депутати показали, згідно з аналізом, добрий рівень роботи в раді. Оцінку у “5 балів” не отримав жоден з депутатів.
«Такий моніторинг важливий тим, що дає можливість оцінити роботу кожного депутата міської ради. Це дасть у майбутньому жителям громади можливість аналізувати і потім обирати кращих депутатів. А самим депутатам подивитись на свою роботу зі сторони і в майбутньому покращувати свою діяльність», – розказала регіональна координаторка всеукраїнської кампанії «Атестація депутатів місцевих рад» Тетяна Романова.
Натомість, у порівнянні з минулим роком побільшало депутатів, чию роботу було оцінено найнижчим балом «1» та «2». Бал «1» отримали 12 депутатів: Віктор Бистров, Павло Вовк, Павло Гармаш, Сергій Кирієнко, Юлія Лобачова, Олександр Луценко, Дмитро Митрофанов, Наталія Рашина, Марія Родикова, Віктор Сехін, Юрій Тарасовець та Віталій Хрустицький (мобілізований). Це депутати, які не відвідали більше 80% пленарних засідань сесій та постійної комісії в раді. Ще дванадцять депутатів отримали оцінку «2». Це означає, що ці депутати не виконують напряму свої обов’язки щодо здійснення прийому виборців, відвідування постійних комісій та сесій, а також не реалізують відповідно свої повноваження.
Варто зазначити, що кількість мобілізованих депутатів у 2023 році також зросла. Четверо депутатів наразі служать в Збройних Силах України: Віталій Гриць, Андрій Дериземля, Роман Старіков, Віталій Хрустицький.
Четверо депутатів склали повноваження у 2023 та 2024 роках. Так, рішенням 37-ї сесії  8 лютого 2024 року Чернігівська міська рада погодила дострокове складання депутатських повноважень трьох своїх колег: Сергій Кирієнко (фракція  ПП “Рідний дім”), Вікторія Лазаренко (фракція ПП “Рідний дім”) та Юрій Тарасовець (фракція ПП “Слуга народу”). Відповідні прохання про складання своїх повноважень надійшли від самих обранців. В листопаді 2023 року склав повноваження Павло Гармаш (колишня “ОПЗЖ”). Також ще один представник колишньої “ОПЗЖ” Віктор Сехін вже в травні 2024 року подав заяву про дострокове припинення повноважень. 
Окремо було проведено експертне оцінювання місцевих депутатів із залученням до оцінки 10 відомих місцевих діячів із різних сфер. За результатами експертного опитування, на відміну від результатів за перший рік повноважень ради, жоден з депутатів не отримав найвищої оцінки «5». Разом з тим троє місцевих обранців отримали від експертів позитивну оцінку «4»: Регіна Гусак, Віталій Гриць та Ірина Соломаха. Посередню оцінку «3» бали отримали від експертів аж 30 депутатів. Ббільшість опитаних негативно оцінили роботу депутатів (це ті депутати, які отримали оцінку “2” за результатами комплексного моніторингу): Павло Вовк, Руслан Волок, Віталій Голець, Павло Гармаш, Віктор Сехін  (після 24.02.22 позафракційні, до цього - фракція «Опозиційна платформа – За життя») та Віталій Хрустицький.
На офіційному сайті Чернігівської міської ради оприлюднені біографії усіх 42 депутатів. Біографічні відомості щодо 21% місцевих обранців оприлюднені у повному обсязі.
Здійснюють прийом громадян за визначеними самими ж депутатами графіками 25 обранців. Повні відомості про здійснення прийому громадян оприлюднені щодо 40% депутатів. Прийом виборців депутатами переважно здійснюється за попередньою домовленістю. Інформація про час прийому та адресу приймальні розміщена на сайті Чернігівської міської ради в розділі «Депутати міської ради». Абсолютно всі депутати Чернігівської міської ради вказали свої контактні дані на сайті Чернігівської міської ради. І тільки у трьох депутатів ці контактні дані не були підтверджені, адже за час проведення моніторингу моніторам не вдалося зв’язатись по ним з депутатами.
Переважна більшість депутатів вказують у своїх профілях таку фразу, як прийом  «за попередньою домовленістю» замість зазначення графіку прийому виборців і в деяких випадках замість вказання адреси.
Окрім того, 38 міських обранців мають свої сторінки у соціальній мережі facebook, а деякі з них ще додатково мають сторінки в instagram. Комунікація депутата з виборцями за допомогою соціальних мереж у наш час просто необхідна. Використання соцмереж у комунікації депутата з виборцями дозволяє економити час і зусилля, допомагає тримати руку на пульсі усіх місцевих проблем. Також соцмережі дають можливість безкоштовного та швидкого поширення важливої інформації, що дозволяє охопити достатньо велику аудиторію і об’єднати зусилля для досягнення спільних цілей.
За період з листопада 2022-го по листопад 2023 року відбулося 13 пленарних засідань Чернігівської міської ради. Згідно з даними міськради щодо відвідуваності сесій, лише 13 з 42 депутатів/депутаток були присутні на кожному засіданні. Це близько 31% від загального складу корпусу.
Жодного разу не був присутній Павло Гармаш (колишня партія “ОПЗЖ”), який подав заяву про складання своїх повноважень у кінці травня 2022 року в телефонному режимі. Також не відвідали жодного засідання сесії ради протягом року Віктор Сехін (колишня партія “ОПЗЖ”) та Сергій Кирієнко (фракція  партії “Рідний дім”).
Результати відвідуваності представниками міської громади засідань постійних депутатських комісій виявились дещо гіршими. 100% відвідування засідань постійних комісій протягом року продемонстрували лише три депутати та депутатки з 42-х, а саме: Василь Білогура (фракція ПП “Рідний дім”); Вікторія Овчаренко (фракція ПП “Рідний дім”) та Руслан  Волок (фракція ПП “Рідний дім”).
Більшість депутатів Чернігівської міської ради нехтують вимогою щодо звітування та не публікують свої звіти на сайті міськради, щоб усі виборці могли з ним ознайомитись.
Тільки 10 представників Чернігівської міської громади у раді звітували про свою діяльність перед виборцями в тій чи іншій формі: п’ятеро депутатів з фракції «Рідний дім»: Регіна Гусак, Юлія Дарницька, Олександр Ломако, Роман Резнік, Артем Тарасенко; дві депутатки з фракції «Європейська солідарність»: Ірина Соломаха та Марина Семененко (Рейко); троє депутатів з фракції «Слуга народу»: Олена Стрілець, Катерина Демченко та Максим Черненок.
Для порівняння: минулого року прозвітували лише семеро депутатів. Натомість головною тенденцією залишається те, що майже 70% депутатського корпусу не бажають звітувати, тобто виконувати свій обов’язок перед громадою.

З повним текстом дослідження можна ознайомитися за посиланням.
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад» за посиланням.
За постійними оновленнями кампанії можна слідкувати:
На вебплатформі Атестація депутатів місцевих рад
У соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»

Останні новини Чернігівщини

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток 12:19

Культурна спадщина є невід'ємною частиною національної ідентичності та історичної пам'яті кожного народу. Вона втілює в собі багатовікові традиції, досягнення мистецтва, архітектури та науки, відображаючи унікальний шлях розвитку суспільства.

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів 12:03

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-червень 2024 року надійшло 4,3 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,6 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

 Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті

Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті 10:10

Кіберполіція України інформує про небезпеку вербування російськими спецслужбами для вчинення диверсій, зокрема – підпалів автомобілів українських військовослужбовців.

Медиків Чернігова привітали з професійним святом 10:06

У Чернігові працівників і працівниць закладів охорони здоров’я нагородили з нагоди Дня медичного працівника України, який відзначається 27 липня.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 8 пожеж. Внаслідок цих подій 3 особи постраждало.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини