Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 липня, 02:29:31

ЩО ЗМІНИТЬ ЗАКОН "ПРО МЕДІА"

09.02.2023   16:49Агенцiя

Президент підписав закон “Про медіа”. Аналітики Центру спільних дій пояснили, що він змінює.

Закон ”Про медіа” - одна з семи вимог, яку Україна зобов'язалася виконати, отримавши статус кандидата на вступ до ЄС. Питання було на часі, оскільки чинне законодавство, яке регулює діяльність ЗМІ вже давно потребувало оновлення. Незалежні експерти оцінили новий закон на 9 з 10.

У Законі "Про медіа” прописаний захист економічної конкуренції у галузі: жодній людині, об’єднанню чи підприємству не буде дозволено контролювати понад 35% ринку аудіо-візуальних послуг (ТБ, радіо та стримінгові сервіси) або більш як 5% зареєстрованих друкованих медіа. Це також своєрідний запобіжник від концентрації медіаактивів олігархами. Закон забороняє незаконно втручатися в діяльність медіа, а також дозволяє не погоджувати інформацію, яку медіа планує поширити із державними органами, місцевим самоврядуванням та політичними партіями.

Ще один важливий пункт – вимоги прозорості до суб'єктів медіа. Відомості про структуру власності мають дати змогу встановити усіх осіб, які можуть напряму чи опосередковано впливати на медіа та характер звʼязків між такими особами.

В оновленому законі багато уваги до регулятора – Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. Саме Нацрада буде моніторити прозорість медіа та дотримання ними закону, затверджуватиме стандарти (радіотехнології), вестиме реєстрацію медіа, видаватиме чи анулюватиме їм ліцензії. Новий закон забороняє будь-яке незаконне втручання у вирішення питань, що належать до повноважень Нацради. 

Верховна Рада та Президент призначатимуть по чотири експерти до її складу. Головна відмінність від чинної процедури – подавати кандидатів не зможуть депутатські фракції, партії, чи політики, а лише професійна спільнота у медіасфері . Кожне фахове об’єднання зможе висувати по одному кандидату, який достатньо авторитетний та гідний, щоб бути членом Нацради. Таким чином зменшиться вплив політиків на формування Нацради, адже тепер її склад залежатиме від компетентної професійної спільноти.

Президент та парламент все ще мають вплив на процедуру призначення членів Національної ради і без змін до Конституції це змінити неможливо. А, як відомо, під час воєнного стану вносити зміни до Основного закону заборонено.

Новий закон набуде чинності 31 березня 2023 року.

Останні новини Чернігівщини

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток 12:19

Культурна спадщина є невід'ємною частиною національної ідентичності та історичної пам'яті кожного народу. Вона втілює в собі багатовікові традиції, досягнення мистецтва, архітектури та науки, відображаючи унікальний шлях розвитку суспільства.

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів 12:03

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-червень 2024 року надійшло 4,3 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,6 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

 Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті

Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті 10:10

Кіберполіція України інформує про небезпеку вербування російськими спецслужбами для вчинення диверсій, зокрема – підпалів автомобілів українських військовослужбовців.

Медиків Чернігова привітали з професійним святом 10:06

У Чернігові працівників і працівниць закладів охорони здоров’я нагородили з нагоди Дня медичного працівника України, який відзначається 27 липня.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 8 пожеж. Внаслідок цих подій 3 особи постраждало.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини