Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 09:04:59

Політичні партії Чернігівської області: активність у соціальних мережах

19.05.2020   19:25Агенцiя

У квітні високу активність у соціальних мережах проявляли три партії, ще три – мають незначну кількість дописів. Найбільше постів були присвячені святам, пожежам, які поширилися Чернігівщиною у квітні, і звісно, допомозі у боротьбі з поширенням COVID-19.

 

Партії рідко поширюють інформацію щодо діяльності  депутатів у регіоні. Найчастішими були репости зі сторінок центральних офісів партій про роботу їх лідерів або партії загалом. Політична реклама в регіоні не активна - тільки на початку травня дві партії рекламували свої дописи у Facebook.

У  регіоні зареєстровано 378 осередків політичних партій. Під час парламентських виборів 2019 року у всіх шести округах перемогу отримала партія «Слуга народу» — її підтримка в області становить 44,26%. На сьогоднішній момент партія, згідно з проведеним дослідженням,  не має сформованої партійної структури на місцях. Під час позачергових виборів у 2014 році перемогу в багатомандатному виборчому окрузі отримала партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність». У 2019 році підтримка цієї партії  становить лише 5,84%, що відповідає 5 позиції в рейтингу. Згідно з результатами позачергових виборів народних депутатів України найбільшу підтримку, окрім партії «Слуга народу», отримали Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», Радикальна партія Олега Ляшка, «Опозиційна платформа – За життя», політична партія «Європейська Солідарність, політична партія «Сила і Честь», політична партія «Голос», Аграрна партія України. У десятку партій входить «Українська стратегія Гройсмана» та політична партія «Опозиційний блок». Не всі з цих партій проявляють високу активність у соціальних мережах.

 

Активність партій в соціальних мережах

Обласна партія «Слуга народу» має сторінку в Facebook, сторінка в Instagram не активна з липня 2019 року, як і Telegram-канал. Змістовне наповнення сторінки стосується в основному національних питань, публікуються відеозвернення президента Володимира Зеленського. Жодного посту з прив’язкою до Чернігівщини й проблем регіону за період моніторингу не було.  Загалом сторінка має 6909 підписників, 4 власних дописи та 23 репости.

 

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» має дві активні сторінки в соціальній мережі Facebook (обласна та міська організації партії) та в Instagram. Такі ж сторінки має й припартійна молодіжна громадська  організація «Батьківщина молода». За період моніторингу партія інформувала через соціальні мережі про новини та роботу районних осередків партії, благодійну допомогу у зв’язку з пандемією Covid-19, негативну позицію щодо відкриття ринку землі. Можна відмітити, що популяризується лідер партії Юлії Тимошенко, значна частина постів інформує про її брифінги й участь в політичних шоу на різних телеканалах. Загалом за період моніторингу на цих сторінках  було зроблено 149 власних дописів, 83 репости. Сторінки мають 5452 вподобань. Дописи в Instagram переглядають 259 читачів.

 

Радикальна партія Олега Ляшка хоч і належить до партій, яким імпонують електоральні настрої мешканців Чернігівської області, але не використовує соціальні мережі для спілкування з виборцями в повній мірі. Такий висновок можна зробити за кількістю дописів на сторінці партії в області у Facebook. За період моніторингу там опубліковано лише один допис. Сторінка має 446 підписників.

 

 

Опозиційна платформа «За життя» має власну сторінку у Facebook, а також сторінку припартійного медіа та блогера. Загалом сторінка партії в області доволі активна,  в основному популяризує діяльність партії. Але є низка дописів, що стосуються міста Чернігова та області. Наприклад, звернення голови організації партії Віталія Гольця щодо адміністративно-територіальної реформи, допис та стрім про роздачу пасок перед Великоднем малозабезпеченим, продуктові набори перед 9 травня, одноразових масок мешканцям населених пунктів області тощо. Окремо зазначимо, що на сторінці публікуються свіжі випуски припартійної газети «Чернігівщина – за життя».

Політична партія «Європейська солідарність» активно використовує сторінку партії з регіональною прив’язкою у Facebook, а також Telegram-канал. Обидва канали соціальних мереж містять дописи як щодо національних питань, у тому числі брифінги й стріми лідера партії Петра Порошенка, так і з регіональною прив’язкою. Щодо місцевої тематики - то це адміністративно-територіальний устрій  Чернігівщини, комплекти продуктових наборів для малозабезпечених від Фонду Петра Порошенка (для тих, хто раніше зареєструвався на сайті v2020.org.ua, як указано в дописі) та політичної партії «ЄС», про допомогу медикам Чернігівщини від Фонду Петра Порошенка та  корпорації Roshen, репости зі сторінки центрального офісу про діяльність партії,  благодійну допомогу Roshen у боротьбі з пандемією Covid-19, тощо. Варто зазначити, що у травні кількість дописів зросла. За період моніторингу на сторінці в Facebook опубліковано 28 власних дописів, зроблено 27 репостів, вподобали сторінку 1101 підписник. Telegram-канал має 69 дописів власних, 139 репостів.

Політична партія «Наш край» має власну сторінку у Facebook 2842 підписниками, припартійне медіа, благодійний фонд та припартійного блогера. Левова частка дописів на сторінці присвячена діяльності депутатів міської та обласної ради від політичної сили «Наш край» щодо викриття корупційних схем, оснащення бібліотек, виділення коштів на забезпечення медичних закладів, залучення коштів на боротьбу з коронавірусом тощо. Також поширюється інформація щодо благодійної діяльності - фонду «Наш край» та депутата-мажоритарника Валерія Давиденка (медичні маски, продуктові набори тощо). Також у квітні на цій сторінці була популярною інформація щодо лісових пожеж та адміністративно-територіального поділу. А також економічні наслідки карантину та способи виходу з економічної кризи.

Всеукраїнське об’єднання «Свобода» залучає дуже активно як сторінку обласної організації партії, так і тих міст області, у яких партія має підтримку. Загальна кількість підписників на сторінці партії в області – 7831. Дописи стосуються діяльності партії, багато з них – просто картинки із патріотичними гаслами та тезами. Також велика кількість мемів, пов’язаних із сучасною владою. Популяризуються дописи зі стрімом лідера партії Олега Тягнибока. У квітні актуальною темою були продаж землі, негативні наслідки карантину для економіки, пожежі на Чернігівщині та в Україні загалом.

Аграрна партія України має два канали у соціальній мережі Facebook – групу та сторінку із загальною кількістю підписників – 4277. Інформація в постах  стосується діяльності депутатів обласної та міської рад, а також актуальних питань держави – карантину (у тому числі допомога медикам захисними костюмами та масками), продажу землі, спалювання трави тощо. Велика кількість дописів-привітань із різними святами, у тому числі партійних іменинників.

«Партія Шарія» в Чернігівській  області має Facebook сторінку, групу, Instagram сторінку та телеграм-канал. Загальна кількість підписників чотирьох каналів соціальних мереж – 557. Тематика дописів різна: боротьба представників партії зі стихійними звалищами міста, допомога медичним працівникам щодо довозу на роботу й назад. 20 квітня відбувся стрім представників партії в Чернігівській області щодо карантину, планів на майбутнє та як подати свою кандидатуру на місцеві вибори.  Також партія відкрила освітній курс «ЯШАРЮ» з різних напрямків: тайм-менеджмент, робота мрії, емоційний інтелект тощо.

У квітні-травні  активізувалася політична партія «Сила і Честь». Свідченням цього є конференція політичної сили, яка відбулася 11 травня з нагоди призначення голови осередку партії в Чернігівській області Олександра Голованя. Загалом же дописи на сторінці пов’язані з діяльністю партії, лідера Ігоря Смєшка та голови Чернігівського осередку партії, а саме економічні ризики у зв’язку з карантином, заяви з критикою уряду щодо атомної енергетики тощо. Також публікувалися поради щодо захисту від коронавірусу з вайбер-каналу, верифікованого МОЗ. На період моніторингу на сторінку підписалися 1267 користувачів, станом на 12 травня – 1925, що свідчить про активну діяльність партії із залучення аудиторії та підготовку до місцевих виборів, про яку неодноразово заявляли у дописах на сторінці.

Робити висновки щодо активності політичних партій на основі моніторингу сторінок у соціальних мережах складно, адже кожна політична сила має свою мережу – це блогери, припартійні медіа, благодійні фонди, громадські організації, просто прихильники партії, які поширюють інформацію про їх діяльність. Щодо Youtube-каналів, то в Чернігівській області жодна політсила не використовує їх для популяризації власної діяльності.

Що стосується політичної  реклами, то в міжвиборчий період її дуже мало. Так наприклад 5 травня сторінка «Європейська Солідарність – Чернігівщина» запустила рекламу, яка не є політичною. Згідно з даними Бібліотеки реклами на Facebook реклама на сторінці ПП «Сила і Честь» Чернігівщина  активна з 12 травня 2020 року. Сума, витрачена на неї, менше 100 доларів. Аудиторія, на яку таргетувалася реклама – в основному жінки від 35 до 65 років. Оплата за цю рекламу була здійснена Олександром Голованем керівником регіонального представництва політичної партії. Батьківщина Чернігівщина останній рекламний пост датовано 2 липня 2019 року, сума витрачена на політичну рекламу в останній період дорівнює 0. Решта партій теж не витрачають кошти на політичну рекламу в міжвиборчий час.

 

За додатковою інформацією звертайтеся:

Висіканець Наталія, обласна координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини