Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 11:26:50

Депутатські фракції Чернігівської міської та облрад напередодні місцевих виборів

04.05.2020   13:47Агенцiя

Чернігівська міська та облради демонструють завидну стабільність та сталість політичних структур. З моменту початку каденції у кожній з них відбулось лише по кілька замін депутатів. Такі результати аналізу Громадянської мережі ОПОРА.

Чергові вибори депутатів місцевих рад сільських, селищних та міських голів відбулися 25 жовтня 2015 року. На цих виборах було сформовано органи місцевого самоврядування. Вибори відбувались відповідно до Закону України «Про місцеві вибори», який був прийнятий 14 липня 2015 року та замінив Закону «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів».


Зміни у складі фракцій Чернігівської міської ради

За підсумками цих виборів 2015 року в Чернігівській області Чернігівська міська рада отримала 42 депутатів, які утворили 7 депутатських фракцій. Найбільшою за кількісним складом фракцією, стала фракція політичної партії «Наш край», до якої увійшло 12 депутатів, двоє з яких жінки. Дев’ять  депутатів увійшло до фракції партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», серед яких три жінки. Депутатська фракція політичної партії Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» була сформована з семи депутатів, серед яких дві жінки. П’ятеро депутатів увійшли до фракції політичної партії «Об’єднання «Самопоміч»». По три особи налічують фракції Чернігівської місцевої організації Радикальної партії Олега Ляшка (варто зазначити, що це суто жіноча фракція) територіальної організації політичної партії «Опозиційний блок» (в її складі одна жінка) та фракція політичної партії «Демократичний альянс».

Станом на 1 квітня 2020 року в міській раді залишається сім фракцій, які були утворені на початку скликання, проте в деяких з них змінився склад.

Фракція політичної партії «Наш край» втратила двох депутатів. 23 грудня 2019 року Наталія Хольченкова та Вікторія Овчаренко вийшли з фракції, залишились позафракційними, а в подальшому увійшли до депутатської групи «За Чернігів!».

Зміни відбулись і у фракції політичної партії «Об’єднання «Самопоміч»». 11 грудня 2017 року Вадим Соколюк склав повноваження депутата міської ради 7 скликання. Це рішення було пов’язано з обранням його на посаду менеджера Суспільного телебачення Чернігівської області. На його місце 31 січня 2018 року прийшов Сергій Римаренко, який в свою чергу склав депутатський мандат 4 листопада 2019 року, зазначивши що залишає посаду з особистих причин. 11 грудня 2019 року вакантне місце зайняв Дмитро Койдан. 27 лютого 2020 року у фракції відбулась ще одна зміна. 12 червня 2018 року Андрія Заїку було виключено з фракції «Об’єднання «Самопоміч»», він залишався позафракційним, а склав депутатські повноваження 13 січня 2020 року. Замість нього депутатський мандат отримав Віталій Козирев. 

«Демократичний альянс» теж зазнав змін. Спочатку 31 березня 2017 року Ігор Андрійченко склав депутатський мандат, його замінив Сергій Кириєнко. А вже 25 вересня 2018 року останній був виключений з фракції політичної партії «Демократичний альянс» та залишається позафракційним. Причиною виключення, як зазначено на офіційній сторінці партії та у ЗМІ, стало невиконання партійних рішень та порушення Етичного кодексу партії.

Крім того, в Чернігівській міській раді була також спроба відкликання депутата з формулюванням «за народної ініціативи». Партія «Об'єднання «Самопоміч» повідомила на своїй сторінці у Фейсбуку про проведення 24 жовтня  2018 року зборів за відкликання депутата міської ради Андрія Заїки. Одним із приводів на користь відкликання депутата, однопартійці називали те, що він зайнята людина й через те, що є найманим робітником, на жаль, не має змоги приділяти достатньо часу депутатській діяльності. За час свого депутатства він пропустив майже всі комісії. Але не було достатньої кількості людей для створення ініціативної групи і перша спроба виявилась невдалою.  12 червня 2018 року його  було виключено з фракції «Об’єднання «Самопоміч»», він залишався позафракційним, склав депутатські повноваження з особистих причин 13 січня 2020 року.


Зміни у складі фракцій Чернігівської обласної ради

У ході виборів 2015 року до Чернігівської обласної ради увійшло 64 депутати, які утворили сім фракцій. Фракція політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» отримала 12 мандатів, один з яких посіла жінка. Депутатська фракція Аграрної партії України налічує дев’ять осіб, фракція політичної партії «Наш край» складається з одинадцяти депутатів, серед яких чотири жінки. Фракція політичної партії «УКРОП» отримала в результаті виборів п’ять представників в обласній раді, серед них одна жінка. Фракція партії «Опозиційний блок» налічує чотирьох осіб, серед яких одна жінка. Депутатська фракція Радикальної партії Олега Ляшка складається з восьми чоловіків та чотирьох жінок. Представники Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» сформували фракцію, до якої увійшла одна жінка та 10 чоловіків.

Станом на 1 квітня 2020 року в обласній раді залишились усі сім фракцій. Депутати створили міжфракційну депутатську групу «Депутатський контроль», до якої увійшли представники ВО «Батьківщина» та «УКРОП». Депутатська група «Чернігівщина – рідний дім», у складі якої представники фракції політичної партії «БПП «Солідарність». Депутатську групу «За розвиток освіти Чернігівщини» очолила Алла Ковтун, яка 26 червня 2019 року за особистою заявою вийшла зі складу депутатської фракції Радикальної партії та залишилась позафракційною. Причини такого рішення у своїй заяві вона не пояснила. До складу  депутатської групи крім неї входять представники фракцій «УКРОП», ВО «Батьківщина», «Наш край» та Радикальна партія Олега Ляшка. Також в облраді представлена депутатська група «Вірю в Чернігівщину», до складу якої увійшли представники фракцій «Наш край», «Опозиційний блок» та позафракційні.

За час роботи Чернігівської обласної ради депутатські повноваження слали двоє депутатів. Андрій Прокопенко, представник фракції «Наш край», за рішенням обласної ради №4-9/VII від 17.05.2017. За словами самого Андрія Прокопенка, це рішення далось йому нелегко, і було пов’язано з проблемою суміщати ведення бізнесу та виконанням депутатських обов’язків. Другим депутатом, який склав свої повноваження достроково став Артур Зінов’єв, який відмовився коментувати причини такого рішення, він також був представником фракції «Наш край».

Загалом міська та обласна ради демонструють завидну стабільність та сталість політичних структур.

https://www.oporaua.org/news/vybory/patrii/19852-deputatski-fraktsiyi-chernigivskoyi-miskoyi-ta-oblasnoyi-rad-naperedodni-mistsevikh-viboriv?fbclid=IwAR1cIWLnM0U0eqN8r2VmBhS5Lse3yPqhk4s87zr1x26xc6tGQDJskum1TMQ

Останні новини Чернігівщини

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини