Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 06:48:43

Чи маємо ми право знати, що відбувається на комісіях рад?

17.11.2018   10:24Агенцiя

Коаліція "Прозорі ради" дослідила, чи передбачаються актами місцевого самоврядування оприлюднення протоколів, висновків та рекомендацій постійних депутатських комісій.

Також дослідили спосіб оприлюднення даної інформації, передбачений для кожної ради. Серед проаналізованих міських рад – Чернігівська, Ніжинська, Новгород-Сіверська міські ради та Чернігівська обласна рада.

Ті люди які хоча б одного разу намагались вирішити питання через міську раду знають що перед пленарним засіданням в міській раді завжди проходять засідання постійних депутатських комісій. І для того щоб позитивно вирішити своє питання необхідно ходити на засідання цих комісій, і презентувати свій проект рішення або надати уточнюючі відповіді, щоб депутати могли адекватно розібратись в ситуації і прийняти більш збалансоване і вірне (на думку депутатів) рішення.
Всі місцеві ради декларують, що працюють на користь громади та громадян і намагаються викладати всю доступну інформацію для громадян, але це не завжди у них виходить.

Чернігівська обласна рада

В Регламенті Чернігівської обласної ради прописано що на засіданнях постійних депутатських комісіях можуть бути присутні будь-хто за умови пред’явлення документу, що посвідчує їх особу. Дізнатись про дату та час засідань цих комісій можна з анонсу який зазвичай викладають на сайті Чернігівської обласної ради. Також згідно регламенту за результатами вивчення і розгляду питань постійні комісії готують висновки і рекомендації, які разом з протоколами засідань повинні оприлюднюватись на сайті Чернігівської обласної ради згідно Закону України “Про доступ до публічної інформації”. Але на практиці лише постійна комісія з питань бюджету та фінансів разом з постійною комісією з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та у справах учасників АТО постійно викладають протоколи.  Ще  6 комісій з 10 не мають протоколів засідань за останні два і більше місяців. А такі комісії як постійна комісія з питань економічного розвитку, інвестиційної діяльності та здійснення державної регуляторної політики та постійна комісія з питань сім’ї, молоді, спорту та туризму взагалі не викладають протоколів ще з 2017 року.  

Чернігівська міська рада

В положенні про постійні комісії Чернігівської міської ради заявлено що комісії проводяться відкрито і гласно, крім випадків, коли за рішенням постійної комісії проводиться закрите засідання. Іноді навіть треба писати заяву на ім’я голови комісії щоб бути присутнім на засіданні. Дізнатись про засідання постійних комісій можна з орієнтованого плану основних заходів за тиждень, який оприлюднюють на офіційному сайті Чернігівської міської ради. І як прописано в регламенті на сайті оприлюднюються всі протоколи постійних комісій Чернігівської міської ради.

Ніжинська міська рада

В Ніжинській міській раді не прописаний порядок доступу громадян на засідання постійних комісій, але на практиці доступ до засідань вільний для всіх громадян. Лише в деяких випадках  можуть провести реєстрацію осіб за наявними у них документами, що підтверджують їх особу. Дізнатись про день, місце  та час засідань можна з рубрики анонси/заходи на тиждень. Протоколи засідань постійної комісії є відкритими і оприлюднюються на офіційному сайті Ніжинської міської ради, як і написано в регламенті але з запізненням в 1-2 місяці.  А висновки та рекомендації постійних комісій взагалі не оновлювались з кінця 2017 року..

Новгород-Сіверська міська рада

В регламенті Новгород-Сіверської міської ради прописано що засідання постійних комісій є відкритими і гласними, але дізнатись коли вони будуть проходити та знайти цю інформацію на офіційному сайті неможливо. На ньому  є рубрика анонсів, і іноді там з’являється інформація про скликання сесії, яка дуже швидко зникає. Також на сайті є рубрика “План роботи”, так в цій рубриці останній план роботи за вересень 2018 року, а на жовтень мабуть ще планів не складали. Новгород-Сіверська міська рада єдина хто дотримується свого регламенту в частини не оприлюднення протоколів засідань постійних комісій, їх висновків та рішень. Вони ніде не прописали, що будуть оприлюднювати протоколи, висновки та рішення постійних депутатських комісій, тому і не оприлюднюють. Тим самим порушують ч.10 ст.47 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”: “Висновки та рекомендації постійної комісії, протоколи її засідань є відкритими та оприлюднюються на запит відповідно до Закону України “Про доступ до публічної інформації”.


Довідково: Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) - найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією. Програма фінансується ЄС та спів-фінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини