Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:29:39

Енергоефективність: плани та реальні результати на Чернігівщині

04.09.2017   12:29Агенцiя

Енергетична незалежність України — нездійсненні мрії чи нагальна необхідність відмовитися від імпорту паливно-енергетичних ресурсів, вартість яких постійно зростає?

На сьогодні держава нераціонально споживає електроенергію, тепло, воду, газ. Навчитися економити — головне завдання кожного.

 
Де дізнатися більше

Все популярнішим серед населення стає використання альтернативних джерел, так би мовити «чистої» енергії.

З 2010 року в Україні діє Державна цільова економічна програма енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2017 роки. Обсяг її фінансування — майже 345 мільярдів гривень.

Відповідно на Чернігівщині є Програма стимулювання до запровадження енергоефективних заходів населення, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів області на 2016-2017 роки (обсяг фінансування — два мільйони гривень).

Крім того, у 2014 році Уряд ухвалив Національний план дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року. Його мета — досягти 11% енергії з відновлюваних джерел у кінцевому енергоспоживанні країни до 2020 року. Для реалізації задуманого потрібно 12 мільярдів євро.

До речі, Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України спільно з Інститутом відновлюваної енергетики НАН України та профільними асоціаціями розробили проект Дорожньої карти розвитку відновлюваної енергетики України на період до 2020 року. Вивчивши документ, інвестор матиме чітке розуміння про порядок впровадження «зеленого» проекту в Україні, можливі точки приєднання нових генеруючих потужностей відновлюваної електроенергетики в розподільних мережах, а також місця їх розміщення.

Голова Держенергоефективності Сергій Савчук впевнений, що для успішного розвитку «зелених» проектів кожна з областей України має чималий ресурсний потенціал: «Економити енергоресурси та споживати «чисту» енергію активно взялися в усіх областях України. Для цього в кожному регіоні є значна ресурсна база.

На місцях вирішують, який вид «чистої» енергії більш економічно доцільний. Місцева влада сама зацікавлена у тому, щоб в регіони заходив інвестор з досвідом, наприклад, щоб побудувати котельню на альтернативному паливі. В результаті створюються нові робочі місця, збільшуються надходження до бюджетів. У свою чергу, Держенергоефективності підтримує владу на місцях у цьому напрямі. Наша мета — збільшувати кількість якісних «зелених» проектів в Україні. Це — шлях до економічного зростання держави!»


Де шукати альтернативу?

Варіантів альтернативних джерел енергії безліч. Це і вирощування енергокультур, і енергія сонячного випромінювання, вітру, річок, енергія з біомаси та біогазу тощо.

Навіть побутові відходи можуть принести в цій справі користь. Наприклад, у Швеції сміття використовують для виробництва електроенергії.

Сергій Савчук: «На жаль, в Україні не відпрацьовано законодавство, яке б дало можливість збалансувати всю економіку. Адже інвестор «заходить» тоді, коли бачить, що поверне вкладені кошти хоча б за 7-9 років. При сьогоднішній платі за утилізацію сміття — окупність 15-20 років. Це критично для потенційного вкладника. Впливає і нестабільна ситуація в країні. Відтак, ми працюємо паралельно з органами місцевого самоврядування, які після децентралізації отримали значні кошти, аби на умовах державного приватного партнерства побудувати сміттєпереробні заводи».
 

Реальна можливість заощади


Механізм ЕСКО. Енергомодернізація установ будь-якої форми власності можлива і без залучення бюджетних коштів шляхом використання механізму ЕСКО. Суть енергосервісу полягає в тому, що інвестор вкладає власні кошти в термомодернізацію об’єкту. Його завдання — запровадити настільки енергоефективні заходи, щоб була найбільша економія ресурсів. Адже кошти повертаються виключно за рахунок отриманої економії на комунальних послугах.

Проте, визначитися з об’єктом для інвестування ЕСКО-компанія зможе у разі наявності відповідної інформації у базі Держенергоефективності. Наразі тут знаходиться понад 10 тисяч таких об’єктів, 946 з яких — із Чернігівської області.

До речі, минулого року в Україні із застосуванням механізму ЕСКО укладено 20 договорів у п’яти регіонах: місто Київ, Полтавська, Одеська, Черкаська та Вінницька області. Уже є позитивні результати.

«Теплі кредити». Долучитися до становлення енергонезалежної України може кожен. Діє Урядова програма з енергоефективності, за якою здійснюється часткове відшкодування кредитних коштів. Вона передбачає, що державні банки — Ощадбанк, Укргазбанк, Укрексімбанк та Приватбанк — надають позику для ОСББ/ЖБК та фізичним особам. У свою чергу, держава відшкодовує 20% суми кредиту на придбання негазових/неелектричних котлів для фізичних осіб та 35% — на придбання енергоефективного обладнання/матеріалів (така ж компенсація надається і тим, хто отримує субсидії). Для ОСББ та ЖБК: 40% відшкодування витрат на утеплення багатоповерхівок. Якщо ж до складу ОСББ входять субсидіанти, сума відшкодування збільшується від 40% до 70%.

За інформацією Держенергоефективності, з початку дії програми «теплих кредитів» нею скористалися близько 300 тисяч домогосподарств, залучивши на енергоефективні заходи майже чотири мільярди гривень. Уряд, у свою чергу, відшкодував з держбюджету близько 1,6 мільярда гривень безповоротної державної фінансової допомоги. Цьогоріч на ці потреби виділено 730 мільйонів гривень.

Користуються Урядовою програмою і жителі Чернігівщини.

Заступник директора — начальник управління енергетики та комунального господарства Департаменту ЖКГ та ПЕК облдержадміністрації Андрій Ярош: «За час реалізації програми впродовж 2014-2016 років в області кредити отримали понад 4,2 тисячі осіб на загальну суму 59,4 мільйона гривень.

Цьогоріч у першому півріччі на Чернігівщині прокредитовано майже 1,8 тисячі осіб (27,5 мільйона гривень). З початку року позичальниками погашено 290 кредитів на суму більше 4,5 мільйона гривень. Крім того, з обласного бюджету позичальникам виплачена компенсація частини відсоткової ставки — 200 тисяч гривень, а до кінця року ще додатково буде виплачено 800 тисяч гривень».

Як взяти участь в Урядовій програмі з енергоефективності, можна дізнатися в Call-центрі Держенергоефективності за телефонами: (044) 296-71-60, 292-32-57 та e-mail: energoefect@saee.gov.ua, energoefect2@saee.gov.ua, energoefect3@saee.gov.ua.

Інформація про додаткову місцеву підтримку знаходиться на Інтерактивній карті місцевих програм здешевлення «теплих» кредитів.

Також діє безкоштовна «гаряча» лінія: 0-800-210-611.

Аби громадяни не боялися слова «кредит» та долучалися до енергоефективних програм, необхідно розповідати про переваги їх впровадження, а також наводити реальні приклади. Зокрема, детально про це можна дізнатися під час тренінгів, семінарів, «круглих столів» Громадянської мережі ОПОРА. Учасники таких заходів мають можливість отримати як поради, так і роз’яснення на свої запитання. До речі, дорослу категорію найбільше цікавлять фінансові розрахунки, дітей же хвилює вторинна переробка сміття. Координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА у Чернігівській області Наталія Висіканець наголошує, що відповідна інформаційна кампанія потрібна серед усіх верств населення — від шкільного до пенсійного віку.

Інформаційна робота проводиться і серед представників ОСББ Чернігівщини, які, на жаль, неактивно беруть участь в обласній Програмі стимулювання до запровадження енергоефективних заходів, — менше десяти об’єднань.

 
Як економить Чернігівщина?


Окрім програми «теплих кредитів», в області активно працюють і над реалізацією проектів з переведення котелень бюджетної сфери на альтернативні види палива.

За інформацією Департаменту ЖКГ та ПЕК облдержадміністрації, аби зменшити використання природного газу, минулого року на 59 об’єктах (промислові підприємства, що надають теплову енергію, теплопостачальні підприємства, бюджетні установи) проведено реконструкцію котелень. Очікуваний від цього обсяг економії природного газу складає 2,7 мільйона кубометрів на рік або понад три тисячі тонн умовного палива.

У 2016 році на 63 об’єктах проведено роботи з утеплення фасадів, заміни вікон та дверей на металопластикові. Станом на перше січня 2017-го на 875 з 3140 будівель бюджетної сфери частково проведені роботи з термомодернізації (27,9% від загальної кількості), а на 246 будівлях (7,8%) такі роботи завершено.

Варто зазначити, що на Чернігівщині постійно розширюються виробничі потужності з випуску альтернативних видів палива. Так, у 2016-му за рахунок коштів інвестора побудовано завод у Куликівці з виробництва паливних брикетів. Потужність виробництва — 2000 тонн на рік. У якості сировини використовують відходи деревообробки та сільськогосподарського виробництва. Загальна сума капіталовкладень — 15 мільйонів гривень.

Крім того, за рахунок коштів Урядової програми у приватному секторі області впродовж 2016–2017 років встановлено 25 сонячних батарей загальною потужністю 294,3 кВт. За І квартал 2017 року загальний обсяг виробництва електричної енергії такими генеруючими установками споживачів становив майже 93 тисячі кВт/год».

Значним кроком у сфері відновлювальної енергетики Чернігівщини стала реалізація двох інвестиційних проектів:

- будівництво теплової електростанції потужністю 7500 кВт, що працюватиме на біопаливі у Козелецькому районі;

- будівництво комплексу з переробки органічних відходів (цукрового жому) в біогаз для виробництва електричної та теплової енергії в селищі Линовиця Прилуцького району.

Варто зазначити, що серед найбільших реалізованих проектів минулого року — теплова електростанція потужністю 3,5 МВт (І-а черга) у Корюківці, що використовує біологічне паливо — залишки деревини, відходи лісозаготівельної та деревообробної промисловості Чернігівської області.


Трохи позитивного досвіду

Баварське село Вільдпольдсрід, населення якого складає близько 2600 осіб, є лідером серед користувачів відновлюваних джерел енергії в Німеччині. За останні 18 років місцева громада інвестувала в цілий ряд «зелених» проектів, які включають 5 МВт фотовольтаїки (використання сонячних батарей), 5 біогазових установок, 11 вітрових турбін і гідроелектростанцію. В результаті село вийшло навіть за рамки енергетичної незалежності — тут виробляється на 500% більше енергії, ніж потрібно населеному пункту.

Україні теж є чим похвалитися. Хоча шлях до повної енергонезалежності ще досить довгий, проте досягнення вже є.

Є позитивні приклади і на Чернігівщині, серед яких ПСП «Пісківське» у Бахмацькому районі. Директор підприємства Валерій Колоша використовує у своєму господарстві котел на альтернативному паливі, який працює вже чотири роки, повністю забезпечуючи всі будівлі необхідною енергією. Її отримують із соломи, листя, тирси, інших відходів. У майбутньому планують виробляти пелети. За весь час котел жодного разу не відключався: влітку використовується для підігріву води, зимою — ще й для опалення приміщень. Скільки біомаси для цього потрібно? На прикладі соломи: влітку два тюки (вага одного тюка близько 300 кілограм) в день, взимку — шість. До речі, раніше тут стояли електрокотли, які споживали в день більш ніж 120 тисяч кВт. Тепер же рахунок за електроенергію вдвічі менший. Її використовують тільки для освітлення. Собівартість котла (близько 1,4 мільйона гривень) окупилася десь за рік.

Як зазначив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, «заходи з енергоефективності — це інвестиція в майбутню економію власних коштів та енергонезалежність нашої країни». Тож економлячи власні кошти, ми економимо бюджет України, формуючи її самодостатність.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини