Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:21:43

КВУ назвав найкращих і найгірших голів ОДА в І півріччі 2017 року

29.07.2017   11:56Агенцiя

Комітет виборців України склав "Рейтинг діяльності голів ОДА в І півріччі 2017 року".

У першій п’ятірці рейтингу – голови Харківської, Тернопільської, Закарпатської, Кіровоградської та Донецької обласних державних адміністрацій.

Очолила рейтинг, як і за підсумками І кварталу цього року, голова Харківської ОДА Юлія Світлична. Експерти відзначили ініціативи голови ОДА щодо підвищення зарплатні на промислових підприємствах області. Зокрема, досягнуто домовленості про підвищення зарплат працівникам з керівництвом заводу ім. Малишева, ХТЗ, ПАТ «Турбоатом» та держпідприємства «Шебелинкагазвидобування».

Також значну увагу було приділено контактам із закордонними партнерами. Зокрема, експерти відзначили візит до Харкова Президента Литви Далі Грібаускайте та проведення в місті Моніторингового комітету Ради Європи, участь в якому взяли депутати із 31 країни. Загалом було відзначено зусилля ОДА в питанні створення позитивного іміджу регіону, в тому числі, за рахунок проведення різного роду національних та міжнародних змагань.

Економіка Харківщини також продемонструвала зростання. Упродовж І півріччя 2017 року (січень-травень) на Харківщині зафіксовано суттєве зростання промисловості – на 8,7%. При цьому по Україні відбувся спад промисловості на 1,3%. За останні півтора роки область є єдиною серед п’ятірки промислово розвинутих регіонів, що демонструє стабільне зростання обсягів виробництва.

На друге місце з четвертого піднявся голова Тернопільської ОДА Степан Барна. У І півріччі цього року в регіоні мало місце зростання рівня промисловості. Так, індекс промислової продукції у січні-травні 2017 року порівняно з січнем-травнем 2016 року становив 106,8%. Експертами також було позитивно відзначено реалізацію інфраструктурних проектів області. Зокрема, експерти згадали про відкриття на початку липня в Тернополі реконструйованого лабораторного корпусу «Університетської лікарні», будівництво якого тривало з 2011 року. Вартість оновлення становила 40 млн. грн., устаткування було закуплено у швейцарського виробника.

На третє місце з п’ятого піднявся очільник Закарпаття Геннадій Москаль. На думку експертів, голова ОДА продемонстрував високу здатність до вирішення кризових ситуацій в області та загалом контролює ситуацію в регіоні. Серед іншого експерти відзначили скасування головою ОДА розпорядження голови Хустської райдержадміністрації щодо будівництва каскаду міні-ГЕС на р. Ріка. У політичному аспекті голова ОДА зміг потиснути з головних позицій місцеві політичні клани, які істотно впливали на прийняття рішень.

Очільник Кіровоградської області Сергій Кузьменко втратив одну позицію та посів четверте місце у рейтингу. У І півріччі 2017 в області зафіксовано суттєве зростання темпів промисловості – на 10,8%. Загалом за темпами зростання промисловості область є однією з перших в Україні. Область також посідає лідируючі позиції за темпами будівництва (1-ше місце в Україні). Так, індекс будівельної продукції у січні–травні 2017р. порівняно з січнем–травнем 2016р. становив 202,8%. Загалом у січні–травні 2017р. підприємствами області було виконано будівельних робіт на суму 314 млн. грн.

Замикає п’ятірку лідерів очільник Донецької області Павло Жебрівський, який за підсумками І кварталу посідав друге місце. Як один з плюсів у діяльності голови Донецької ВЦА експерти назвали успішну ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації в Авдіївці. На їхню думку, голові ВЦА вдалося уникнути загострення ситуації в місті і загалом взяти ситуацію під контроль. На початку червня головою ВЦА було анонсовано будівництво нового газопроводу, через який Авдіївка отримуватиме газ з контрольованої Україною території. Вартість будівництва становитиме 59 млн грн.

Середній результат (верхня частина) продемонстрували Сумська, Вінницька, Чернігівська, Житомирська, Миколаївська, Львівська та Дніпропетровська області. Нижня частина “середняків” – Київська, Одеська, Луганська, Запорізька, Хмельницька, Херсонська та Полтавська області.

Місця наприкінці рейтингу посіли Івано-Франківська (Олег Гончарук), Чернівецька (Олександр Фищук), Рівненська (Олексій Муляренко), Волинська (Володимир Гунчик) та Черкаська (Юрій Ткаченко)області. На останню сходинку з 21-ї, яку вона посідала у першому кварталі, змістилася Черкаська область. На одну сходинку – з останньої – піднялася Волинь. Результат Рівненщини – не змінився, а Буковина піднялася на дві сходинки з передостаннього місця. На думку експертів, керівники областей, які посіли останні місця у рейтингу, перебувають у зоні “ризику” та найближчим часом можуть втратити свої посади, якщо суттєво не покращать результати.

Аутсайдер за підсумками рейтингу першого півріччя – керівник Черкаської області Юрій Ткаченко – опустився у порівнянні з попереднім дослідженням на 3 позиції. Упродовж І півріччя в області було зафіксовано зниження темпів промислового виробництва (на 3,6% за січень-травень). Експерти відзначили проблеми області в питанні подолання корупції. Суттєві проблеми були зафіксовані із проведенням виборів до об’єднаних громад 30 квітня. Так, у ході виборів депутатів та голови Шполянської міської громади спостерігачами КВУ було зафіксовано низку суттєвих порушень виборчого законодавства.


Методологія дослідження:
Оцінка складалася з двох компонентів: показників соціально-економічного розвитку регіону та результатів опитування експертів. Всього було оцінено показники соціально-економічного розвитку за 5 напрямками: розвиток промисловості, сільського господарства, темпи будівництва, експорт-імпорт, рівень доходів населення. Джерелами інформації стали офіційні статистичні дані, інформація, надана ОДА на запит Комітету виборців України, інформація ЗМІ та спеціальні експертні опитування, проведені в межах проекту. Відповіді на анкети надали 213 експертів з усіх областей України.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини