Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 09:44:00

Обласна рада сьомого скликання працює вже один рік

19.12.2016   16:27Агенцiя

Чернігівська облрада сьомого скликання наближається до річного рубежу своєї діяльності. На часі кинути критичний погляд згори донизу – у рік минулий: що робилось депутатами і як?

Ознайомлення виборців із доробком депутатських комісій.

Економіка та інвестиції

Постійна комісія обласної ради з питань економічного розвитку, інвестиційної діяльності та здійснення державної регуляторної політики працює під головуванням експерта офісу реформ, депутата обласної ради Дмитра Іванова, обраного до складу обласної ради сьомого скликання за виборчим списком Чернігівської обласної організації політичної партії Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина». В комісії представлені обласні організації Радикальної партії Олега Ляшка, Політичної партії «НАШ КРАЙ», партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

За звітний період одне із десяти засідань постійної комісії відбулося у виїзному режимі спільно з постійною комісією обласної ради з питань розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації та європейської інтеграції.

Постійна комісія на своїх засіданнях розглядає та вивчає питання, що виносяться на затвердження сесій обласної ради; вивчає, попередньо розглядає і готує питання, які належать до її відання; здійснює контроль за виконанням рішень обласної ради, рекомендацій та її висновків; розглядає листи, звернення, що надійшли в комісію, та інші питання.

Комісія є відповідальною за підготовку та прийняття регуляторних актів (рішень), відповідно до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

Зокрема, постійна комісія контролює хід виконання обласних галузевих програм промислового та інвестиційного розвитку області, малого й середнього бізнесу. Серед них – Програма економічного і соціального розвитку області на 2016 рік (затверджена рішенням третьої сесії обласної ради сьомого скликання від 27 січня 2016 року № 1-3/VII ), Програма розвитку інвестиційної, зовнішньоекономічної та виставково-ярмаркової діяльності Чернігівської області на 2016-2020 роки «Чернігівщина - конкурентоспроможний регіон» (затверджена рішенням третьої сесії обласної ради сьомого скликання від 27 січня 2016 року № 2-3/VII), Програма розвитку малого і середнього підприємництва на 2015-2016 роки (затверджена рішенням двадцять третьої сесії шостого скликання від 23 січня 2015 року).

Сьогодні також у полі зору постійної комісії перебувають рішення обласної ради «Про Стратегію сталого розвитку Чернігівської області на період до 2020 року» та «Про план заходів з реалізації у 2015-2017 роках Стратегії сталого розвитку Чернігівської області на період до 2020 року», які були прийняті з метою забезпечення комплексного сталого розвитку області, підвищення рівня її конкурентоспроможності, стійкого економічного зростання та розвитку людського потенціалу.

Протягом цієї каденції обласної ради комісією було розглянуто такі планові питання: «Про стан реалізації Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду – III фаза» у Чернігівській області за підсумками 2015 року»; «Про стан виконання Програми інвестиційного розвитку Чернігівської області на 2011-2015 роки»; «Про стан виконання обласної Програми на 2013-2015 роки із забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа».

З метою вивчення питань на місцях на спільному виїзному засіданні розглядалися питання: «Про стан та перспективи виконання Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад» в області; «Про підсумки роботи Кіптівської сільської сільської ради за перший рік з часу утворення об'єднаної громади»; «Стан підготовки закладів і установ Кіптівської сільської ради до роботи в осінньо-зимовий період».

Крім того на комісії обговорювалось питання «Про звернення президента Чернігівської регіональної торгово-промислової палати Іванова К.В. стосовно ситуації, що склалася навколо ТОВ «Термінал Центр».

Також було розглянуто спільний лист Міністра внутрішніх справ А.Б. Авакова та Голови Національної поліції України Х. Деканоідзе, який надійшов на адресу голови обласної ради Вдовенка І.С, щодо включення спільних заходів органів правопорядку, державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, спрямованих на забезпечення законності, правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян, до заходів Програми економічного і соціального розвитку області на 2016 рік. Постійна комісія дала позитивний висновок і відповідні зміни були внесені депутатами до цільової програми.

Серед інших розглядалося питання «Про Звернення Новгород-Сіверського міського голови Олега Бондаренка щодо відновлення роботи поштового відділення по вулиці Вокзальній, 9-а в місті Новгород-Сіверський», «Про розгляд листа головного лікаря комунального закладу медико-соціального захисту «Прилуцький обласний будинок дитини «Надія».

За результатами розглянутих питань постійною комісією прийнято шість рекомендацій та два висновки, які направлені у відповідні установи та організації.

Також комісією підготовлено два експертні висновки до проектів регуляторних актів «Про внесення змін і доповнень до Методики розрахунку та порядку використання плати за оренду майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області» від 22 березня 2016 року та «Про внесення змін і доповнень до Положення про порядок передачі об'єктів права спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області» від 9 червня 2016 року.

Депутати, що входять до складу постійної комісії, беруть активну участь у заходах щодо обговорення актуальних питань розвитку економічного потенціалу регіону, залучення інвестицій та пошуків шляхів вирішення проблем фінансового і соціального характеру області, в тому числі і через залучення широкого кола інвесторів.

Бюджет та фінанси

Комісія з питань бюджету та фінансів – найбільш численна серед постійних комісій обласної ради. У ній налічується одинадцять представників різних політичних сил. Головує в комісії Анатолій Хавило, обраний за виборчим списком Чернігівської обласної організації Радикальної партії Олега Ляшка. Тут працюють обранці від Всеукраїнського обєднання «Батьківщина», Аграрної партії України, політичних партій «Наш край», «Опозиційний блок», «Українське об’єднання патріотів «УКРОП», партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Але така широка політична палітра не стає на заваді при пошуках консенсусу для прийняття рішень обласної ради.

З початку скликання проведено десять засідань постійної комісії з питань бюджету та фінансів, два з яких – спільно з іншими постійними комісіями.

Так, на спільному засіданні з постійною комісією з питань сім’ї, молоді, спорту та туризму було розглянуто питання фінансування з обласного бюджету у 2015 та 2016 роках галузі «Фізична культура і спорт».

На засіданні спільно з постійною комісією з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та у справах учасників АТО розглянуте питання фінансування Замглайського дитячого будинку-інтернату. За результатами цього засідання була підтримана пропозиція Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації про додаткове фінансування заміни вікон у приміщенні інтернатного закладу з використанням енергозберегаючих технологій.

Враховуючи звернення Антикорупційної громадської спілки «Совість» щодо ефективного використання коштів бюджетних установ, постійна комісія запропонувала шляхи оптимізації структури комунальних закладів, підпорядкованих Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації. За рекомендаціями комісії обласною радою були прийняті оптимальні рішення стосовно реорганізації чотирьох обласних закладів культури шляхом їх об’єднання.

З метою урегулювання діяльності учасників бюджетного процесу при його формуванні та виконанні, забезпечення більшої відкритості інформації про бюджет, залучення громадськості до обговорення та участі в прийнятті бюджетних рішень, постійна комісія спільно з громадськими організаціями, Департаментом фінансів обласної державної адміністрації брала активну участь у розробці, попередньо розглядала проект Бюджетного регламенту обласної ради, опрацьовувала його основні положення.

І нещодавно, 29 вересня 2016 року, сесією обласної ради власний Бюджетний регламент було затверджено.

 Окрім усього іншого, постійна комісія внесла на розгляд сесії обласної ради наступні рішення:

- Звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до Податкового кодексу України в частині сплати податків суб’єктами господарювання, занесеними до Реєстру великих платників податків, сплачувати податки, які відповідно до законодавства є доходною базою місцевих бюджетів, за місцем ведення ними виробничої діяльності, в тому числі податку на прибуток підприємств;

-Звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо фінансування пільгового проїзду окремих категорій громадян, а саме – з клопотанням передбачити субвенцію з Державного бюджету місцевим бюджетам на надання таких пільг на 2016 рік;

-Звернення до Міністерства охорони здоров’я України за ініціативи комунального підприємства «Ліки України» з приводу критичної ситуації із забезпеченням фармацевтичного ринку та лікувально-профілактичних закладів імунобіологічними препаратами проти укусів тварин.

 Також комісією було погоджено дев’ять висновків по перерозподілу видатків у межах загального обсягу бюджетних призначень головних розпорядників коштів.

Реформування місцевого самоврядування, децентралізація та європейська інтеграція

Постійну комісію обласної ради з питань розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації та європейської інтеграції очолює депутат від Чернігівської обласної організації Політичної партії «Наш край» Ірина Грозенко. Вона також є керівником виконавчої дирекції Чернігівського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад. У комісії працюють депутати від Радикальної партії Олега Ляшка, ВО «Батьківщина», партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

Депутатами під час дев’яти засідань комісії протягом звітного року внесено вісім пропозицій до проектів рішень обласної ради, п’ять із яких були враховані їх розробниками. Зокрема, на шостій сесії обласної ради розробник проекту рішення – Департамент економічного розвитку облдержадміністрації – погодився з пропозицією постійної комісії і до проекту рішення «Про внесення змін до рішення обласної ради від 19 червня 2015 року «Про схвалення проекту перспективного плану формування територій громад Чернігівської області» (зі змінами)» було включено також Комарівську об’єднану територіальну громаду Борзнянського району.

Одне із засідань постійної комісії проводилося спільно з постійною комісією економічного розвитку, інвестиційної діяльності та здійснення державної регуляторної політики і було виїзним – на базі Кіптівської об’єднаної територіальної громади.

На порядку денному стояло питання про стан та перспективи виконання Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» в області, про підсумки роботи Кіптівської сільської ради за перший рік із часу утворення об’єднаної громади та стан підготовки її закладів і установ до роботи в осінньо-зимовий період.

Депутати відвідали чотири із шести населених пунктів, що були центрами сільських рад, а рік тому об’єдналися в одну громаду.

Там скрізь іде ремонт і реконструкція соціальних установ. У перспективних планах – ремонт і облаштування сільських доріг.

Будинок культури в селі Прогрес, який до цього був у аварійному стані, зараз має капітально відремонтований дах, покритий єврочерепицею. Загальна вартість робіт становила 570 тис. грн. У Прогресівській школі замінено систему опалення, вікна, двері. Такі зміни очікують і дитячий садочок. Для проведення цих робіт на школу виділено 1,4 млн. грн., на садочок – близько 500 тис. грн. У подальшому сільська рада планує зробити одну котельню для двох сусідніх освітніх установ – школи й дитячого садка.

Серед досягнень громади – відкриття в Кіптях Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП), який працюватиме за принципом «єдиного вікна». Це перша в усій центральній і північній Україні установа такого профілю в сільській місцевості.

У селі Новий Шлях у місцевому дитячому садку вже нова покрівля, а всередині приміщення триває ремонт. Придбано нове технологічне обладнання. На потреби садочка виділено 600 тис. грн.

Загалом, цього року на розвиток інфраструктури Кіптівська об’єднана громада направила понад 5 млн.грн. бюджетних коштів.

Підсумовуючи роботу, депутати прийняли відповідний висновок, згідно з яким досвід діяльності Кіптівської об’єднаної громади показує, що завдяки добровільному об’єднанню сільських рад і бюджетній децентралізації можна вирішити багато нагальних проблем місцевого значення. Зокрема, рекомендували позитивні результати роботи Кіптівської об’єднаної територіальної громади з розвитку своєї інфраструктури поширити серед органів місцевого самоврядування області.

Протягом року депутати постійної комісії долучались до обговорення і розробки проекту перспективного плану формування територій громад Чернігівської області, виявляли ініціативу із використанням кращого європейського досвіду для впровадження реформи місцевого самоврядування. Зокрема, депутати постійної комісії взяли участь у парламентських слуханнях на тему «Транскордонне співробітництво як чинник євроінтеграційних процесів в Україні». У складі делегації Чернігівської обласної ради голова комісії Ірина Грозенко з робочим візитом відвідала країни Європи: Республіку Польщу, Федеративну Республіку Німеччину та Чеську Республіку. Основною метою поїздки було ознайомлення з роботою європейських самоврядних органів, обмін досвідом роботи щодо практичного здійснення об'єднання територіальних громад. Депутати комісії взяли участь у міжрегіональному форумі Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад на тему: «Спроможні громади – сильна держава. Об'єднання задля розвитку».

Голова комісії Ірина Грозенко активно співпрацює з народними депутатами України, депутатами обласної ради, керівниками і жителями територіальних громад, допомагає їм у вирішенні нагальних проблем місцевого значення.

Як бачимо, за рік злагодженої співпраці депутатів – членів постійної комісії – є значні напрацювання і досягнення, зокрема в реалізації реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади.

Регламент, депутатська етика, протидія корупції


Постійна комісія обласної ради з питань регламенту, депутатської етики, законності та запобігання корупції працює у складі чотирьох осіб. Головою обраний депутут Василь Леоненко від Чернігівської обласної організації Радикальної партії Олега Ляшка. Окрім цієї політсили в комісії представлені політична партія «Наш край», Аграрна партія України, партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

Таким складом проведено дев’ять засідань.Серед основних питань, які були розглянуті комісією, - «Проект рішення обласної ради «Про Регламент обласної ради сьомого скликання»; «Про обрання представників громадськості до складу поліцейської комісії Головного управління Національної поліції в Чернігівській області»; «Про стан законності та правопорядку на території Чернігівської області у 2015 році».

Комісія відслідковує норми Регламенту обласної ради на відповідність законам України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про запобігання корупції», «Про статус депутатів місцевих рад», «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», «Про доступ до публічної інформації», іншим нормативним актам та в разі необхідності пропонує внесення відповідних змін.

Так, за результатами аналізу постійною комісією було внесено на розгляд обласної ради та в подальшому прийнято наступні зміни до Регламенту: запроваджене відкрите поіменне голосування на пленарному засіданні обласної ради; удосконалено порядок внесення проектів регуляторних актів; передбачено порядок вільного доступу громадян на засідання постійних комісій та пленарне засідання обласної ради; передбачено оприлюднення протоколів, рекомендацій постійних комісій; визначено постійну комісію, яка є відповідальною за запобігання конфлікту інтересів в обласній раді; передбачено можливість подання до обласної ради електронних петицій.

За дорученням голови обласної ради, з метою підготовки відповідного проекту рішення, постійною комісією було проведено процедуру обрання кандидатів від громадськості до складу поліцейської комісії Головного управління Національної поліції в Чернігівській області.

Так, було запроваджено проведення конкурсного відбору, що включав два тури з рейтинговим голосуванням. У результаті відбору з семи кандидатів було обрано два, внесено відповідний проект, який у подальшому був підтриманий обласною радою. Постійна комісія і надалі планує здійснювати контроль та відповідний аналіз роботи обраних представників в складі постійної поліцейської комісії.

Для вивчення питання «Про стан законності та правопорядку на території Чернігівської області у 2015 році» постійною комісією було отримано необхідну інформацію від Головного управління Національної поліції в Чернігівській області та Прокуратури Чернігівської області. На планове засідання для розгляду цього питання були запрошені представники Головного управління Національної поліції в Чернігівській області та Прокуратури Чернігівської області. За результатами вивчення проблеми комісія відмітила, що хоча 2015 року правоохоронними органами області організовано та проведено змістовні заходи із забезпечення правопорядку на території Чернігівської області, однак стан криміногенної ситуації в області залишається складним.

Комісія також здійснює контроль за виконанням таких рішень обласної ради: «Про Програму профілактики правопорушень у Чернігівській області на 2016-2020 роки», «Про затвердження Положення про порядок подання та розгляду електронних петицій до Чернігівської обласної ради».

Будемо сподіватись, що депутати цієї комісії і надалі вноситимуть посильний вклад у дотримання законності і протидію корупційним явищам у всіх сферах економічного і громадського життя Чернігівщини.

Проблеми АПК, землі і екології – у полі зору депутатської комісії

Постійну комісію обласної ради з питань агропромислового комплексу, екології, природокористування та земельних відносин сьомого скликання очолює відомий на теренах Чернігівщини аграрник Віктор Кияновський з Ічнянщини. Він обраний до складу обласної ради за списком Чернігівської обласної організації Аграрної партії України. Окрім нього до складу комісії увійшли дев'ять представників інших політичних сил – Всеукраїнського об'єдання «Батьківщина», партій «Наш край», «Опозиційний блок», блоку Петра Порошенка «Солідарність», Радикальної партії Олега Ляшка. Палітра доволі широка.

Із проведених чотирнадцяти засідань комісії одне відбулось спільно з постійною комісією з питань охорони здоров'я, соціального захисту населення та у справах учасників АТО, на якому було обговорено питання забезпечення земельними ділянками учасників АТО та членів їх сімей.

З метою визначення однакових підходів при розгляді матеріалів, що розробляють державні лісовпорядні організації для приведення існуючого поділу лісів на категорії та виділення окремо захисних лісових ділянок, постійна комісія прийняла рекомендації про процедуру розгляду звернень лісокористувачів щодо погодження клопотань стосовно поділу лісів на категорії відповідно до «Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок». Ці рекомендації були направлені обласній державній адміністрації, обласному управлінню лісового та мисливського господарства та комунальному підприємству «Чернігівоблагроліс» Чернігівської обласної ради.

Задля недопущення знищення зелених насаджень і забудови території лісопарку «Кордівка», створення об'єкту природно-заповідного фонду місцевого значення та враховуючи значний суспільний резананс за пропозицією постійної комісії створена робоча група з питань створення об'єкту природно-заповідного фонду «Кордівка» в м.Чернігові.

11 травня 2016 року проведено виїзне засідання комісії в Ічні, на якому розглянуто питання: «Про проект Меморандуму про співпрацю між Чернігівською обласною радою, Чернігівською обласною державною адміністрацією, Асоціацією лісозаготівельних та деревообробних підприємств Чернігівської області України «Чернігівлісдеревпром» та постійними лісокористувачами»; «Про використання мисливських угідь в Ічнянському районі».

За результатами засідання постійна комісія звернулася до обласної державної адміністрації з пропозицією створення у рамках Меморандуму постійно діючої робочої групи для вирішення питань, які мають взаємний інтерес, у складі делегованих повноважних представників обласної державної адміністрації, обласної ради, обласного управління лісового та мисливського господарства, Асоціації, постійних лісокористувачів та інших зацікавлених сторін.

В порядку контролю на засіданнях комісії заслуховувалися профільні питання, як наприклад:

- Про врегулювання проблемних питань щодо передачі (надання) земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у власність, чи користування фізичним та юридичним особам для містобудіних потреб та підготовлено Звернення до Верховної Ради України про зупинення дії частини 3 статті 24 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»;

- Про звернення Громадської ради при Державній екологічній інспекції у Чернігівській області щодо продовження мораторію на суцільні рубки лісів у межах природно-заповідного фонду місцевого значення Чернігівської області та підтримано запровадження такого мораторію;

- Про стан виконання рішень обласної ради сьомого скликання від 18 грудня 2015 року про погодження надання спеціальних дозволів на користування надрами (на геологічне вивчення нафтогазоносних надр, у тому числі, дослідно-промислову розробку з подальшим видобуванням з надр нафти та газу) ТОВ «ДІПІ ЕКСТРАКШН», ТОВ «Техтрансбур», ТОВ «Геобуртехнологія» та ТОВ «Геобурнафта»).

Окрім наглядових функцій, ініційовано внесення на розгляд сесії обласної ради наступних проектів рішень:

- Про затвердження проекту зон санітарної охорони водозабору, розташованого на території Варвинського району Чернігівської області нафтогазовидобувному управлінню «Чернігівнафтогаз» ПАТ «Укрнафта»;

- Про погодження надання спеціального дозволу на геологічне вивчення нафтогазоносних надр, у тому числі дослідно-промислову розробку з подальшим видобуванням нафти і газу Маличанської площі ТОВ «Техтрансбур»; Красноставської площі - ТОВ «Геобуртехнологія»; Прачівської площі - ТОВ «ДІПІ ЕКСТРАКШН»; Никонівської площі - ТОВ Геобурнафта»;

- Про погодження ДП «Чернігівторф» видобутку торфу торфородовища «Ірванцівське» філією «Ірванцівський торфозавод»;

- Про надання у постійне користування земельної ділянки комунальному закладу «Обласний методичний центр навчальних закладів культури і мистецтв» Чернігівської обласної ради;

- Про надання згоди Чернігівській обласній науковій медичній бібліотеці Чернігівської обласної ради на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості);

- Про виділення лісових ділянок у довгострокове тимчасове користування лісами ТОВ «Формікабуд» та ТОВ «Злата Інвест»;

- Про погодження спеціального дозволу на видобування питних підземних вод Деснянського родовища (ділянки №№1, 2), розташованого в Козелецькому районі Чернігівської області Остерській квартирно-експлуатаційній частині району Міністерства оборони України;

- Про видачу дозволу на спеціальне водокористування товариству з обмеженою відповідальністю «Папернянський кар'єр скляних пісків»;

- Про погодження надання спеціального дозволу на користування надрами (на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку з подальшим видобуванням нафти, газу Савинківського газоконденсатного родовища ТОВ «Чернігівтехмонтаж інк.».

З метою захисту економічних інтересів сільськогосподарських товаровиробників, лісозаготівельних та деревообробних підприємств області, сталого розвитку сільських територій постійною комісією розглянуто питання та підготовлені Звернення:

- до Кабінету Міністрів України, Міністерства аграрної політики та продовольства України та Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру щодо недопущення погіршення умов ведення бізнесу в аграрному секторі економіки, в частині встановлення орендної плати на рівні 8% від нормативної грошової оцінки земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності та зміни строку дії договорів оренди (не більше 7 років).

- до Державного агенства лісових ресурсів України щодо впровадження в Чернігівській області пілотного проекту з реалізації необробленої деревини.

За результатами звернення відокремленого підрозділу Національного університету біоресурсів і природокористування України «Ніжинський агротехнічний інститут» щодо підтримки у розвитку та недопущення зниження його стутусу до коледжу за пропозицією постійної комісії обласною радою підготовлено Звернення до ректора НІБіП Ніколаєнка С.М. щодо створення в області Регіонального навчально-наукового-виробничого центру підготовки фахівців, як координуючої структури функціювання аграрних навчальних закладів Чернігівщини.

Як бачимо, проблематика діяльності комісії дуже широка. І питання її компетенції такі, що напряму зачіпають практично кожного жителя області, адже під контролем комісії перебуває природний ресурсний потенціал Чернігівщини.

Про роботу постійної комісії з питань охорони здоров'я, соціального захисту населення та у справах учасників АТО


Інформація про роботу постійної комісії з питань охорони здоров'я, соціального захисту населення та у справах учасників АТО буде корисною практично для кожного жителя Чернігівщини. Саме ця комісія опікується проблематикою захисту прав наших громадян у сфері надання їм соціальних і медичних послуг.

На чолі шести депутатів – Микола Дейкун – головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру. Обраний він за виборчим списком Чернігівської обласної організації ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА «СОЛІДАРНІСТЬ». Є у складі комісії депутати від Радикальної партії Олега Ляшка, політичної партії ВО «Батьківщина», Політичної партії «НАШ КРАЙ».

Основна форма роботи комісій - засідання, яким передує значна підготовча робота з вивчення на місці питань, які виносяться на порядок денний.

Із тринадцяти засідань два проведено спільно з постійною комісією з питань агропромислового комплексу, екології, природокористування та земельних відносин (про стан вирішення питань забезпечення земельними ділянками учасників АТО та членів їх сімей) і з постійною комісією з питань бюджету та фінансів (щодо стану фінансування Замглайського дитячого будинку-інтернату).

Крім питань порядку денного пленарних засідань обласної ради, постійною комісією розглянуто 10 планових питань та 6 таких, що надійшли протягом звітного періоду, а також розглянуто 10 звернень від депутатів обласної ради, установ та організацій, громадян.

Постійна комісія контролює виконання 4 медичних програм.

Серед опрацьованих такі основні питання:

• про стан виконання Обласної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012-2016 роки;

• про звернення до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо забезпечення імунобіологічними препаратами медичних закладів Чернігівської області;

• про стан забезпечення житлом медичних працівників обласних медичних закладів;

• про стан забезпечення медичної допомоги ветеранам війни та особам, які приймали участь в антитерористичній операції;

• про стан проведення реформ в галузі охорони здоров'я Чернігівської області;

• про стан надання первинної медико-санітарної допомоги в області;

• про стан виконання обласних програм в галузі охорони здоров'я за підсумками І півріччя 2016 року.

Зокрема, розглянувши у січні 2016 року стан виконання Обласної цільової програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012-2016 роки, постійна комісія відзначила, що у зв'язку з постійним недофінансуванням Обласної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012-2016 роки, виконання заходів цієї Програми протягом 2012-2015 років є незадовільним. Приміщення обласного протитуберкульозного диспансеру мають поганий санітарно-технічний стан, що унеможливлює створення належних умов для стаціонарного лікування хворих та підтримки санітарно-протиепідемічного режиму.

За результатами розгляду даного питання постійна комісія рекомендувала обласній державній адміністрації при внесенні змін до обласного бюджету на 2016 рік передбачити додаткові кошти на реалізацію Обласної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз.

Як результат, обласна державна адміністрація включила до Переліку інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що реалізуються за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку, реконструкцію господарсько-побутового корпусу обласного протитуберкульозного диспансеру, а рішенням обласної ради від 21 квітня 2016 року «Про здійснення співфінансування за рахунок коштів обласного бюджету» виділено 556,0 тис. грн. для виконання робіт по цьому об'єкту.

За ініціативи постійної комісії на третій сесії депутатами підтримано Звернення обласної ради до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо забезпечення імунобіологічними препаратами медичних закладів Чернігівської області.

За кошти державного бюджету протягом 2016 року було отримано наступні вакцини: «Пентаксим» (комбінована вакцина для профілактики кашлюку (ацелюлярна), дифтерії, правця, гемофільної інфекції та поліомієліту (інактивована) – 10300 доз (становить 28,4% від річної потреби на рік), «КПК» (кір, паротит, краснуха) – 11600 доз (39,2%), вакцина проти гепатиту В – 30660 доз (38,9 %), для профілактики «Нів-інфекції» – 9270 доз (46,1%), вакцина для щеплень проти сказу – 6072 дози (100%)., «АДП-М» (вакцина для профілактики дифтерії та правця, адсорбована, із зменшеним вмістом антигену) - 31920 доз (32,3%), вакцина для профілактики туберкульозу (БЦЖ) - 25500 доз (35%), «АДП» (вакцина для профілактики дифтерії та правця, адсорбована – 24560 доз (70,4%), АКДП (вакцина для профілактики дифтерії, кашлюку, правця з цільноклітинним коклюшним компонентом) – 28520 доз., бівалентна оральна поліомієлітна вакцина (БОПВ) – 24630 доз.

Проте, враховуючи напружену ситуацію із забезпеченням імунобіологічними препаратами населення області, зазначене питання залишається на контролі постійної комісії.

Майно працює на користь громади

Пріоритетами в діяльності постійної комісії Чернігівської обласної ради з питань управління та розпорядження об’єктами комунальної власності є забезпечення ефективного управління об’єктами комунальної власності та стабільної роботи комунальних підприємств обласної ради.

Очолює комісію знана в області людина – депутат Анатолій Мельник, обраний від Чернігівської обласної організації Політичної партії «Опозиційний блок». У комісії працюють представники від Всеукраїнського обєднання «Батьківщина», Аграрної партії України, політичних партій «Наш край», «Українське об’єднання патріотів «УКРОП», партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», Радикальної партії Олега Ляшка.

Протягом звітного періоду було проведено 13 засідань комісії, на яких прийнято 115 рекомендацій щодо управління майном комунальної власності області, а також підготовлено та внесено на розгляд обласної ради понад 40 проектів рішень з питань майна комунальної власності області. Серед них найбільш актуальними були рішення про затвердження нормативно-правових актів обласної ради з питань оренди та передачі об’єктів комунальної власності, встановлення нормативу відрахувань до обласного бюджету частини прибутку комунальних комерційних підприємств обласної ради та інші.

Особлива увага приділялася комісією результатам фінансово-господарської діяльності комунальних комерційних підприємств обласної ради – як одному з основних джерел наповнення обласного бюджету.

З цією метою упродовж першого півріччя комісією проведено заслуховування звітів усіх керівників комунальних підприємств про результати фінансово-господарської діяльності у 2015 році, за результатами яких прийняті відповідні рекомендації. За поданням комісії в березні поточного року обласною радою затверджені відсотки відрахувань частини чистого прибутку, яку комунальні підприємства скерують до обласного бюджету у 2016 році.

Загалом, за підсумками 2016 року від діяльності комунальних підприємств очікується загальний обсяг доходів у сумі 421 млн. грн. та отримання чистого прибутку в сумі 21 млн. грн.

Протягом поточного року комісією, спільно з постійною комісією обласної ради з питань освіти, науки, культури та інформаційної сфери, неодноразово розглядалися питання щодо подальшого функціонування кінотеатрів «Дружба» та ім. Щорса у м. Чернігові.

Комісія виступила з ініціативою створення на базі кінотеатру ім. Щорса багатофункціонального обласного кіно-культурного мистецького центру з національно-патріотичного виховання дітей та молоді. Відповідне рішення обласної ради прийнято 20 липня 2016 року, і надалі питаннями функціонування центру опікуватиметься Департамент культури і туризму, національностей та релігій облдерж­адміністрації.

При цьому основними напрямами роботи центру є організація та проведення різноманітних концертних програм, кіно-видовищних заходів, фестивалів патріотичного та любительського кіно, молодіжної арт-культури, кіноконкурсів, конференцій, туристичних форумів, виставок декоративно-ужиткового мистецтва не лише Чернігівської області та України, а й зарубіжжя.

Під неослабною увагою комісії перебували питання, пов’язані з орендою об’єктів спільної власності територіальних громад області.

Завдяки співпраці постійної комісії з управлінням комунального майна обласної ради за перше півріччя 2016 року орендарями майна комунальної власності області сплачено 4 млн. 352 тис. грн. орендних платежів, із яких до обласного бюджету перераховано 1 млн. 500 тис. грн., решта в сумі 2 млн. 852 тис. грн., залишилась у розпорядженні комунальних підприємств, установ, закладів – орендодавців майна.

Житлово-комунальне господарство, транспорт та інфраструктура

Це питання, якими не може не перейматися кожен житель Чернігівщини. Від їх успішного вирішення напряму залежить соціальне самопочуття виборця.

В обласній раді діє профільна комісія, яка опікується цією проблематикою. Вже майже протягом року, від початку каденції обласної ради сьомого скликання, постійну комісію з питань житлово-комунального господарства, транспорту та інфраструктури очолює підприємець Андрій Прокопенко, обраний депутатом за виборчим списком Чернігівської обласної організації політичної партії «Наш край». Окрім цієї політсили в комісії представлені політична партія «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» і Радикальна партія Олега Ляшка.

З початку поточного скликання до листопада цього року відбулося вісім засідань комісії. Наприклад, на засіданні 29 вересня 2016 року постійна комісія зважено і відповідально розглянула письмове звернення Всеукраїнського громадського об’єднання «Інноваційний фонд народна ініціатива» стосовно невиправданого зволікання з прийняттям Закону України «Про Єдину державну систему моніторингу (далі – ЄДСМ) виробництва, постачання, транспортування, споживання та оплати за паливно-енергетичні ресурси і комунальні послуги». Саме впровадження ЄДСМ, розробленої науковцями Інституту економіки та прогнозування, Інституту кібернетики ім. В.М. Глушкова та Інституту науково-практичних розробок комплексних систем НАН України на виконання доручення чинного на той час уряду, є дієвим державним механізмом контролю за реальним станом справ у ПЕК та ЖКГ нашої країни. Для повного доопрацювання проекту ЄДСМ деякі її підсистеми успішно пройшли практичну апробацію в Запорізькій та Луганській областях.

Ця система дає можливість збору актуальної, своєчасної інформації в режимі реального часу, що дозволить здійснювати математичне моделювання економічних процесів у країні, та стане дієвим державним інструментом для прийняття стратегічних та оперативних рішень по сталій реалізації реформи на основі системного аналізу діяльності паливно-енергетичного комплексу та житлово-комунального господарства.

Впровадження ЄДСМ є інноваційно-інвестиційним проектом і не потребує видатків із Державного бюджету України та урядових гарантій. Проте проект Закону України «Про Єдину державну систему моніторингу виробництва, постачання, транспортування, споживання та оплати за паливно-енергетичні ресурси і комунальні послуги» (реєстраційний номер 4844 від 17.06.2016), доопрацьований і восьмий раз внесений на розгляд Верховної Ради України, не знаходить належної підтримки народних депутатів України, хоча двічі приймався у першому читанні, але справа далі не просувається.

На запит авторів законодавчої ініціативи Президія НАН України підтвердила свій попередній експертний висновок щодо необхідності впровадження ЄДСМ та ще раз акцентувала увагу на важливості прийняття Верховною Радою України зазначеного закону.

Зважаючи на такі обставини, постійна комісія обласної ради прийняла ухвалу, якою внесла відповідний проект рішення обласної ради зі Зверненням до Президента України, ВРУ та КМУ стосовно підтримки й необхідності прискорення прийняття Закону України «Про Єдину державну систему моніторингу виробництва, постачання, транспортування, споживання та оплати за паливно-енергетичні ресурси і комунальні послуги» на розгляд і затвердження шостої сесії обласної ради сьомого скликання.

На пленарному засіданні обласної ради ініціатива постійної комісії була підтримана і прийнятим рішенням ради зазначене Звернення було схвалене й надіслане адресатам для реалізації.

Сьогодні, з початком опалювального сезону і ростом цін на комунальні послуги, у комісії, беззаперечно, збільшиться обсяг роботи по контролю за наданням якісних послуг жителям області.

Проблеми сім’ї, молоді, спорту та туризму

Постійна комісія з питань сім’ї, молоді, спорту та туризму Чернігівської обласної ради складається з чотирьох депутатів.

Депутат Григорій Данько – голова комісії – обраний від обласної організації політичної партії ,,НАШ КРАЙ”. У складі комісії забезпечене представництво політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», Радикальної партії Олега Ляшка.

Із дев’яти проведених засідань – одне спільне з постійною комісією з питань бюджету та фінансів. На засіданнях постійної комісії було обговорено 224 питання для внесення в порядок денний планарних засідань сесій обласної ради, прийнято потрібні громаді рішення та рекомендації.

Депутати постійної комісії взяли участь у парламентських слуханнях ,,Права дитини в Україні: забезпечення, дотримання, захист”; ,,Шляхи розвитку фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади”; ,,Формування патріотизму та національної свідомості дітей та молоді в сучасних умовах”.

На засіданнях комісії розглядались актуальні питання профільних напрямків роботи: «Про ефективність роботи комунальних закладів обласної ради – обласних шкіл вищої спортивної майстерності з підготовки спортсменів вищих категорій»; «Про обласну Програму із забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа на 2016 – 2020 роки»; «Лист представників громадськості, журналістів, батьків, тренерів-викладачів, представників спортивних товариств, спортивних шкіл, спортсменів, вболівальників, ветеранів спорту та небайдужих людей Чернігівщини щодо процесу передачі лижної бази «Берізка» зі стрільбищем для біатлону та лижеролерною трасою, матеріально-технічною базою, що знаходиться на балансі Чернігівської обласної спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву з лижного спорту Чернігівської обласної організації фізкультурно-спортивного товариства «Україна» в державну власність в управління Міністерства молоді та спорту України», інші.

За підсумками розгляду на засіданнях постійної комісії питань, віднесених до її компетенції, були прийняті рекомендації та внесені пропозиції: про хід виконання у 2016 році обласної Програми оздоровлення та відпочинку дітей Чернігівської області на 2016-2020 роки; про ефективність роботи комунальних закладів обласної ради – обласних шкіл вищої спортивної майстерності з підготовки спортсменів; про стан та розвиток матеріально-спортивної бази для занять населення фізичною культурою і спортом в Куликівському і Сосницькому районах; про ефективність роботи дитячо-юнацьких спортивних шкіл фізкультурно-спортивних товариств по залученню дітей до систематичних занять спортом та підготовки спортивних резервів.

Комісія і далі намагатиметься тримати руку на пульсі сімейної, молодіжної, спортивної та туристичної проблематики Чернігівщини.

Розвиток освіти, науки, культури, інформаційної сфери Чернігівщини

Постійну комісію обласної ради з питань освіти, науки, культури та інформаційної сфери першого року роботи Чернігівської обласної ради сьомого скликання очолював депутат Сергій Журман, обраний за виборчим списком Чернігівської обласної організації політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП». Означеними питаннями разом із ним опікувалися також представники Радикальної партії Олега Ляшка, політичних партій «Опозиційний блок», «Наш край», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина».

Протягом річного періоду постійна комісія провела десять своїх робочих засідань, серед яких – виїзне на базі Ічнянського району, та два спільні з постійною комісією з питань управління та розпорядження об’єктами комунальної власності. За цей час розглянуто та обговорено більше трьохсот питань порядку денного пленарних засідань, Плану роботи обласної ради на 2016-й рік, листів, заяв, звернень виборців і громадських організацій.

Зокрема, постійна комісія двічі розглядала звернення Антикорупційної громадської спілки «Совість»   щодо дотримання чинних нормативно-правових актів у ході розробки і виконання обласної Програми поліпшення кінообслуговування населення Чернігівської області на 2011-2015 роки та «Експертні пропозиції за результатами громадської експертизи діяльності Чернігівської обласної державної адміністрації під час розробки і реалізації цільових програм поліпшення кінообслуговування населення Чернігівської області на 2011-2015 та 2016-2020 роки».

Результатом розгляду першого із звернень було протокольне рішення комісії доручити присутньому на засіданні постійної комісії заступнику директора Департаменту культури і туризму, національностей та релігій обласної державної адміністрації Олександру Левочко (нині – директор) залучати до удосконалення зазначеної Програми представників Антикорупційної громадської спілки «Совість», із чим обидві сторони погодились і зобов’язалися працювати в цьому напрямку у тісній взаємодії.

Розглянувши 22 січня 2016 року «Експертні пропозиції за результатами громадської експертизи діяльності Чернігівської обласної державної адміністрації під час розробки і реалізації цільових програм поліпшення кінообслуговування населення Чернігівської області на 2011-2015 та 2016-2020 роки», надіслані на адресу обласної ради Антикорупційною громадською Спілкою «Совість», постійна комісія взяла до відома надану заявником інформацію та рекомендувала управлінню комунального майна обласної ради і Департаменту культури і туризму, національностей та релігій обласної державної адміністрації розглянути запропоновані ініціативи громадськості і вжити відповідних заходів щодо профільних зауважень.

        22 березня 2016 року постійна комісія, окрім планових, розглянула питання «Про звернення керівника Північно-Східного відділення Центру пам’яткознавства НАН України Сергія Зозулі стосовно відзначення 125-ї річниці від дня народження видатного етнолога, мистецтвознавця та музейника, уродженки Чернігівщини Євгенії Юріївни Спаської» та прийняла відповідні рекомендації, які направила на адресу облдержадміністрації. Як результат, відповідними структурними підрозділами обласної виконавчої влади були розроблені та відпрацьовані заходи, завдяки яким на Чернігівщині було вшановано відому в Україні та далеко за її межами землячку.

Також постійна комісія у звітному періоді розглянула пропозиції Комітету Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту і туризму від 22 грудня 2015 року щодо формування патріотизму та національної свідомості дітей та молоді в сучасних умовах і прийняла власні рекомендації для профільних структурних підрозділів обласної держадміністрації, які напрацювали свою програму виконання рекомендацій парламентарів.

Особливо ретельно постійна комісія розглядає звернення та заяви стосовно долі родичів та учасників антитерористичної операції на сході України. Члени комісії відповідально обговорили питання «Про звернення Чернігівської обласної спілки журналістів України стосовно видання книги про земляків-учасників АТО, що боронять Україну від російсько-терористичних загарбників на сході України» та рекомендували відповідним установам виконавчої влади сприяти у виданні вже готової до друку книги.

Значної уваги комісія приділяє темі патріотичного виховання молоді. Зокрема, 8 червня 2016 року депутати в числі перших розглянули наперед передбачене та заплановане ними питання «Про стан виконання обласного плану заходів щодо реалізації Концепції національно - патріотичного виховання дітей і молоді у закладах освіти області», що сприяло більш якісному виконанню запланованих заходів профільними структурними підрозділами управління освіти і науки облдержадманістрації.

Не стоїть депутатська комісія осторонь діяльності релігійних організацій. Приклад тому – розгляд двох звернень, які надійшли від секретаря Чернігівської єпархії Української православної церкви Київського патріархату до обласної ради: «Щодо проведення богослужінь у храмі Вознесіння Господнього в селищі Козелець Козелецького району» та «Про вжиття заходів для укладання договору між Чернігівською єпархією УПЦ Київського патріархату, музеєм ткацтва, розташованим у храмі Вознесіння Господнього в селищі Козелець Козелецького району, та відповідними органами державної виконавчої влади і місцевого самоврядування Чернігівщини про спільне використання приміщення храму Вознесіння Господнього». Як результат, порушене питання було швидко вирішене і з 2016 року у згаданому храмі на релігійні свята проходять церковні Богослужіння.

Дуже креативно депутати постійної комісії опікуються проблемами розвитку освіти. Зокрема, в ході виїзного засідання   в Ічнянському районі, що відбулося 24 червня 2016 року, народні обранці за участю заступника начальника управління освіти і науки обласної державної адміністрації Олени Соронович та журналістів ретельно розглянули         питання: «Про організацію роботи освітньо-виховних закладів в Парафіївській об’єднаній територіальній громаді Ічнянського району» та «Про стан, проблеми і перспективи розвитку професійно-технічної освіти в області на прикладі державного професійно–технічного закладу «Ічнянський професійний аграрний ліцей».

У числі важливих ініціатив комісії – участь у розробленні та підготовці Положення про порядок подання та розгляду електронних петицій до Чернігівської обласної ради, які були затвердженні депутатським корпусом обласної ради 29 вересня 2016 року, тощо.

Протягом звітного року постійна комісія з питань освіти, науки, культури та інформаційної сфери прийняла близько десятка рекомендацій до органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, пропозицій та зауважень до проектів рішень та інших нормативних актів обласного органу публічної влади.

 
Виконавчий апарат обласної ради

Останні новини Чернігівщини

Новгород-Сіверські поліцейські розшукали та повернули додому зниклу неповнолітню 09:36

16 квітня до поліції надійшло повідомлення від жительки Семенівської громади про зникнення її 16-річної онуки.

На Чернігівщині поліцейські вилучили незаконну зброю та вибухівку 09:34

В ході санкціонованого обшуку в господарстві мешканця одного з сіл Чернігівського району слідчі поліції Чернігівщини спільно з оперативниками регіонального Управління стратегічних розслідувань вилучили незаконну гладкоствольну зброю, ручну гранату із запалом до неї, запас тротилу та набоїв.

19 квітня у Чернігові День жалоби

19 квітня у Чернігові День жалоби 09:30

ДЕНЬ 786 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 786 RUSSIAN AGRESSION

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини