Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 06:09:08

Лікувальні заклади області не мають механізму звітування за благодійні внески

02.12.2016   08:23Агенцiя

Ця тематика вже не вперше звучить у інформаційному просторі міста Чернігова. У соціальних мережах нерідко виникали дискусії про «добровільно-примусові» внески з пацієнтів до благодійних фондів, платні послуги у лікарнях тощо.

Основна причина незадоволення пацієнтів — це те, що пацієнтів фактично змушують сплачувати так звані добровільні внески до фондів при отриманні безоплатної медичної допомоги, а жодного звітування про порядок та шляхи використання таких внесків пацієнт не отримує. І якщо на місцевому рівні це питання врегульоване через заключення договорів про співпрацю з умовами прозорого звітування, то на рівні області питання залишається відкритим й досі.
 
Проаналізуємо ситуацію в лікувальних закладах обласного підпорядкування Чернігівської області. 

Чернігівський обласний онкологічний диспансер  співпрацює з БО «Благодійний фонд сприяння розвитку Чернігівського обласного онкологічного диспансеру», але договір відсутній.Надійшло благодійних внесків за 2015 рік близько 11 млн. 251 тис. грн. Витратили – 11 млн. 273 тис. грн з урахування залишку за минулий рік.

Чернігівська обласна стоматологічна поліклініка – на території приміщення розміщується Чернігівський Благодійний Фонд «Магістр», але договір про співпрацю також відсутній і благодійні внески вносяться в касу закладу. Надійшло благодійних внесків за 2015 році  1 млн. 52 тис. грн. Використали – 1 млн. 345 тис. грн з урахуванням залишку на початок звітного року.

На територіїлікувально-профілактичного закладу «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф»Чернігівської обласної радиу період з 2015-2016 роки благодійні організації не здійснювали своєї діяльності по збору благодійних внесків. Надійшло в 2015 році благодійних внесків в розмірі 123 841 грн, використано – 122 387 грн.

Протягом 2015-2016 років на території комунальноголікувально-профілактичого закладу «Чернігівська обласна дитяча лікарня»жодна благодійна організація діяльності по збору благодійних внесків не здійснювала, відповідно договори відсутні. В 2015 році було зібрано 1 млн 482 тис. грн. благодійних внесків. А витрачено – 1 млн. 477 тис. грн.

У 2015 та 2016 роках на території Комунального лікувально-профілактичного закладу «Чернігівський обласний кардіологічний диспансер» діяльність по збору благодійних внесків здійснював Благодійний фонд «Доступні ліки», але договори про співпрацю відсутні. За 2015 рік надійшло 1 млн. 779 тис. грн. благодійних внесків. Використано – 1 млн. 795 тис. грн з урахуванням залишку на початок року.

Комунальний лікувально-профілактичний заклад «Чернігівська обласна лікарня»отримував благодійну допомогу протягом 2015-2016 років як від благодійних організацій, так і від інших суб’єктів господарювання. Основний благодійний фонд, з яким співпрацює лікувальний заклад і який публічно звітується про отримані благодійні внески, як від юридичних так і фізичних осіб та витрачені кошти, через сайт http://bf-medar.at.ua/ – БФ «Медар». Але договір про співпрацю між благодійним фондом та лікувальним закладом відсутній. Договори, на підставі яких проводиться оплата за виконані роботи і послуги, та поставлені в лікарню товари, укладаються зі всіма суб’єктами господарювання. В цілому надійшло благодійних внесків за 2015 рік в розмірі 3 млн. 727 тис. грн. А використано – 3 млн. 369 тис. грн.

Якщо порівнювати ситуацію обласного рівня з лікувальними закладами міського підпорядкування, то вже рік, як в місті працюють договори про співпрацю між лікувальними закладами та благодійними фондами, на які пацієнти перераховують добровільні пожертви. Договори передбачають прозоре звітування лікарень та благодійних фондів перед пацієнтами про надходження та використання благодійних коштів. Більша частина лікувальних закладів міського підпорядкування працюють згідно умов договору та звітують про свою благодійну діяльність. Це все було запроваджено з метою прозорого та публічного звітування.

Будь-які дослідження показують, що пацієнти розуміють реалії недофінансування та готові сплачувати за медичну допомогу, але за умови що вони бачать, куди та за що вони платять, як ці кошти витрачаються, та головне — як це вплине на їх лікування.

Саме тому наша організація зверталась до керівництва обласного управління охорони здоров’я та пропонувала готові механізми вирішення проблеми через встановлення прозорої та підзвітної роботи фондів. Щоб цей процес був унормований, пропонуємо Департаменту охорони здоров’я видати наказ про впорядкування отримання та використання благодійних (добровільних) внесків та пожертв лікувально-профілактичними закладами, що поширюється на заклади охорони здоров’я обласного підпорядкування.

Також пропонуємо заключити типовий договір про співробітництво із благодійними організаціями, що діють на території лікувально-профілактичних закладів Чернігівської області. Угоди містять пункти про порядок звітування за отримані доходи та витрати як благодійного фонду, так і медичного закладу.

Також згідно договору усі медичні заклади обласного підпорядкування зобов’язуються публічно оприлюднювати звіти про надходження та витрачання благодійних внесків на стендах та офіційних веб-сайтах за наявності.


Тетяна Романова
 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини