Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 14:49:38

Що необхідно знати про ВІЛ

01.12.2016   08:36Агенцiя

Вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) відомий з початку 80х років ХХ століття. Нині визначені його природа і структура, шляхи передачі та життєздатність. Коли людина заражається ВІЛ, вірус починає руйнувати її імунну систему.

Поступово імунна система може ослабнути настільки, що стане вразливою до будь яких інфекцій, які зазвичай не становлять загрози для організму. У людини зі зруйнованою імунною системою розвивається цілий комплекс хвороб, і їй ставлять діагноз СНІД (синдром набутого імунодефіциту).

Тривалість процесу руйнування імунної системи залежить від багатьох чинників. Зокрема, в ослабленому наркотиками організмі ВІЛ-інфекція прогресує набагато швидше. Виявити ВІЛ в організмі можна приблизно через три - шість місяців після зараження за допомогою спеціального аналізу крові, що виявляє антитіла до вірусу. Період після зараження і до появи антитіл до ВІЛ у крові називають «періодом вікна». Це означає, що в людини ще не можна виявити антитіла на ВІЛ, але вона вже здатна інфікувати інших.

ВІЛ і СНІД — не одне й те саме. ВІЛ — це вірус, який пригнічує імунну систему, а СНІД — це комплекс захворювань, що розвивається у людини, яка живе з ВІЛ, у зв’язку з ослабленим імунітетом.


ЯК ВІДБУВАЄТЬСЯ ІНФІКУВАННЯ ВІЛ?

За понад 20 років досліджень та спостережень за цією інфекцією виявлено лише три шляхи, якими вірус може потрапити в організм здорової людини:
1. Під час статевого контакту – незахищений (без презерватива) проникаючий статевий акт (вагінальний, оральний, анальний).
2. Через кров: спільне використання шприців, голок та іншого інструментарію для ін’єкцій.
3. Від ВІЛ-позитивної матері до дитини – під час вагітності, пологів або грудного вигодовування.

Отже, ВІЛ передається через кров, сперму, вагінальні виділення й материнське молоко.

А ось у такі біологічні рідини, як слина, піт, сльози, сеча та фекалії, вірус може потрапити лише в невеликій кількості, що не є достатньою для інфікування.


ЯК ВІЛ НЕ ПЕРЕДАЄТЬСЯ?

Вірус імунодефіциту довго живе лише в організмі людини. Натомість швидко гине в навколишньому середовищі. Так, у повітрі, поза межами біологічної рідини, ВІЛ втрачає життєздатність за 30 секунд.

ВІЛ не передається через побутові контакти:
•    у разі перебування в одному приміщенні;
•    під час поїздки в громадському транспорті;
•    при рукостисканні та обіймах;
•    у разі використання спільної ванни та унітазу;
•    під час поцілунку;
•    через тварин чи при укусах комах.

Саме через вразливість цієї інфекції до зовнішнього середовища ви можете почуватися в повній безпеці, коли спілкуєтесь з ВІЛ-позитивною людиною. Звичайний контакт із людьми, які живуть з ВІЛ, нічим вам не загрожує.


ЯК УНИКНУТИ ЗАРАЖЕННЯ ВІЛ?

Найнадійніший спосіб захистити себе від ВІЛ-інфекції — це відповідальне ставлення до свого життя, вчинків та дій. Слід пам’ятати:

1. Використовуйте якісні презервативи під час будь-якого  статевого акту. Не треба соромитися — запропонуйте презерватив. Це не є виявом недовіри. Це відповідальне ставлення до себе і свого партнера.
2. Необхідно дотримуватися стерильності, виконуючи будь-які маніпуляції, при яких відбувається контакт з кров’ю.


ЧИ МОЖЕ ВІЛ-ПОЗИТИВНА МАТИ НАРОДИТИ ЗДОРОВЕ НЕМОВЛЯ?

Сучасна медицина здатна допомогти ВІЛ-позитивній матері народити здорову дитину. Для цього необхідно вчасно стати на облік по вагітності в обласному центрі з профілактики та боротьби зі СНІДом. За умови вживання призначених лікарем профілактичних антиретровірусних препаратів та проведення пологів належним чином можна народити здорове немовля. Слід пам’ятати також про необхідність вигодовування дитини штучними молочними сумішами, оскільки ВІЛ наявний у грудному молоці.


ЯК ПЕРЕВІРИТИ, ЧИ Є В ОРГАНІЗМІ ВІЛ?

Якщо у вас виникли найменші підозри щодо інфікування ВІЛ, не варто лякатися й страждати від жахливих припущень – спеціальний тест на антитіла до ВІЛ та консультація фахівця допоможуть позбутися даремних страхів. Отримати послугу з консультування та здати кров для обстеження на ВІЛ можна у будь-якому медичному закладі області.
За українським законодавством, тестування на ВІЛ є добровільним, безкоштовним та анонімним для всіх громадян України й іноземців.


ЧОМУ ПРИ ПОЗИТИВНОМУ РЕЗУЛЬТАТІ ТЕСТУВАННЯ НА ВІЛ ПОТРІБНО СТАТИ НА ОБЛІК У ЦЕНТРІ СНІДу?

Задля підтримання здоров’я в належному стані необхідно стати на облік у обласному  центрі з профілактики та боротьби зі СНІДом. Це означає, що ви будете завжди мати можливість:
    безкоштовно здавати необхідні аналізи;
    безкоштовно отримувати кваліфіковане лікування та консультації лікарів (інфекціоніст, терапевт, дерматолог, гінеколог, нарколог, психолог тощо);
    безкоштовно отримувати необхідні ліки;
    перебувати під постійним наглядом лікаря-інфекціоніста, який знає ваші потреби;
    отримувати консультації щодо здорового способу життя;


ЛІКУВАННЯ ВІЛ-ІНФЕКЦІЇ

В Україні кожна ВІЛ-позитивна людина має можливість отримати безкоштовне лікування. Належну медичну допомогу можна отримати обласному центрі з профілактики та боротьби зі СНІДом. За необхідності ВІЛ-інфікованій людині призначається високоактивна антиретровірусна терапія(АРТ).

Але лікар рекомендує антиретровірусну терапію тільки за певних показників, після клінічного обстеження та проведення необхідних аналізів. Дбаючи належним чином про своє фізичне та психічне здоров’я, ВІЛ-інфікована людина може прожити довге, повноцінне життя, народжувати й виховувати здорових дітей.


ДЕ МОЖНА ОТРИМАТИ ДОПОМОГУ?

Адреса обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом: вул. Івана Мазепи, 3 м. Чернігів 14005, тел. 04622-4-04-51. Ел. адреса: spidcentr28@gmail.com, веб-сайт: spidcentr.com.ua.
Не треба залишатися з проблемою наодинці. Звертайтеся по допомогу, і ви отримаєте її.

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.