Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:04:32

І квартал: показники соціально-економічного розвитку Чернігівської області

06.05.2016   09:56Агенцiя

За січень-березень індекс промислового виробництва порівняно з відповідним періодом минулого року склав 114,3%.

Це дозволило Чернігівщині зайняти 2 місце серед інших областей країни. Адже середній показник по Україні – 103,7%.

З приростом в 1,7 рази спрацювали підприємства машинобудування. Покращено показники з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів (+40,7%), з текстильного виробництва, виробництва одягу, шкіри, виробів зі шкіри (+30,0%), з виробництва гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції (+1,4%). Гарні результати і в металургійному виробництві, виробництві готових металевих виробів, крім машин і устаткування (+40,7%), а також у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря (+17,9%).

Водночас, скорочено обсяги у добувній промисловості та розробленні кар’єрів (-19,9%), виготовленні виробів з деревини, виробництві паперу та поліграфічної діяльності (-40,6%), виробництві хімічних речовин і хімічної продукції (-2,2%).

У І кварталі реалізовано промислової продукції на суму 4,5 мільярда гривень. Це 1,2% від загальнодержавного обсягу.

Виробництво валової продукції сільського господарства по всіх категоріях господарств за січень-березень залишилось на рівні минулого року (показник у сільськогосподарських підприємствах – 102,8%, в господарствах населення – 97,2%). Середня ж цифра по Україні – 98,3%.

Обсяг виконаних будівельних робіт за січень-березень цього року зменшився на 18,5% і склав 81 мільйон гривень.

Зовнішньоторговельний оборот товарами – 106,3 мільйона доларів США. Це на 32% менше, ніж за відповідний період минулого року. Експорт зменшився на 45% (до 51 мільйона доларів США), імпорт – на 13% (до 55,3 мільйона доларів). Негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами склало 4,3 мільйона доларів.

Оборот роздрібної торгівлі (з урахуванням обороту фізичних осіб) за січень-березень склав 5,1 мільярда гривень (96,5 %).

Індекс споживчих цін в області у порівнянні з груднем 2015 року – 101,6%. Практично, як і показник по Україні.

Рівень зареєстрованого безробіття становив 2,3%. При цьому всеукраїнський показник – 1,7%.

Середньомісячна заробітна плата штатних працівників у березні 2016 року склала 3883 гривень, що на 30,6% більше, ніж у березні минулого року. Проте в реальному вимірі вона зменшилась на 7,8%.

Станом на 1 квітня загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати становила 20,8 мільйона гривень, зросла з початку року на 9,2%. У тому числі на економічно активних підприємствах – 11,6 мільйона гривень (більше на 3%), на підприємствах-банкрутах – 6,9 мільйона гривень, на підприємствах, що призупинили діяльність, – 2,3 мільйона гривень.

Середній розмір пенсійних виплат станом на 1 квітня 2016 року становив 1573,44 гривні. Це на 46,5% перевищує прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини