Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 08:52:24

Робота прокуратури спрямована на попередження правопорушень серед дітей

28.10.2015   08:05Агенцiя

Органами прокуратури Чернігівщини вжито низку системних заходів щодо підвищення ефективності діяльності у сфері захисту прав і свобод дітей.

Проблема злочинності неповнолітніх завжди актуальна, адже від того, як вона вирішується, залежить не лише стан криміногенної ситуації, а й моральний клімат у суспільстві.

Злочинність неповнолітніх має ті самі соціальні причини, що і злочинність дорослих: поширення безробіття, загальне зниження матеріального рівня населення, відсутність нормальних побутових умов.

Завдяки вжитим заходам за 9 місяців поточного року досягнуто зменшення кількості злочинів, вчинених неповнолітніми або за їх участю, на 17,6 % (з 193 до 159), по державі – збільшення на 1,8 %. Кількість дітей, які їх вчинили, зменшилася на 32,7 % (з 113 осіб до 76), по державі – ріст на 1,9 %.

Не допущено збільшення злочинів, вчинених повторно неповнолітніми,  які звільнені від відбування покарання з випробуванням.

У Варвинському, Коропському, Куликівському та Талалаївському районах підлітки злочинів взагалі не вчиняли.

Прокурорами перевірено додержання законодавства під час здійснення профілактичних заходів кримінальною міліцією у справах дітей та кримінально-виконавчою інспекцією, на усунення виявлених порушень  внесено 24 акти реагування, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 17 службових осіб.

Найбільш поширеними злочинами серед неповнолітніх є крадіжки майна. Найчастіше викрадають побутову техніку, мобільні телефони, ювелірні вироби, велосипеди, продукти харчування, одяг. Останнім часом «популярністю» користуються набагато дорожчі речі – транспортні засоби (автомобілі, мопеди). При цьому правопорушники часто використовують силу: вступають у бійку, заподіюють тілесні ушкодження.

До прикладу, двоє братів з смт Березна Менського району, один з яких неповнолітній, двічі пограбували дачний будинок у сусідньому селі. Як з’ясовано, хлопці з «неблагополучної» сім’ї, в якій ніхто не працює, мати вживає алкогольні напої, батько – у місцях позбавлення волі. Неповнолітній вже судимий за викрадення мотоцикла та майна на суму понад 5 тис грн. Його засуджено до 3 років 6 місяців позбавлення волі та звільнено від відбування покарання з іспитовим строком на 1 рік 6 місяців.

Недостатня взаємодія правоохоронних органів та органів виконавчої влади не дозволила спрямувати зусилля на усунення причин і умов дитячої злочинності, тому стан додержання законодавства, спрямованого на попередження правопорушень серед дітей, розглянуто на міжвідомчій нараді у прокуратурі області.

Діяльність правоохоронних органів області у сфері протидії злочинності, у т.ч. підліткової, стала предметом розгляду на координаційній нараді. За їх результатами розроблено додаткові узгоджені заходи щодо удосконалення профілактики злочинності серед неповнолітніх.
 

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.