Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 06:38:42

Результати моніторингу стану довкілля в Чернігівської області за 3 квартал

23.10.2015   11:35Агенцiя

Результати проведених лабораторних досліджень за липень-вересень 2015 року свідчать, що стан забруднення навколишнього середовища залишається стабільним.

Фахівцями Держсанепідслужби області проводиться моніторинг стану об`єктів навколишнього середовища за показниками якості: води питної централізованого та децентралізованого водопостачання; води відкритих водойм, атмосферного повітря, ґрунту, фізичних факторів довкілля.

Питна вода централізованого та децентралізованого водопостачання. Вода поверхневих водоймищ для господарсько-питного водопостачання Чернігівської області не використовується. Для централізованого водопостачання області використовуються виключно підземні води, які продовжують залишатися надійним джерелом водокористування, особливо в сільській місцевості.

Якість питної води, що надходить до споживачів залежить від цілого ряду факторів, основними з яких є стан джерел водоспоживання, виконання технологічного режиму на станціях водопідготовки, санітарно-технічний стан централізованих систем водопідготовки та мереж водопостачання, рівень лабораторного контролю за якістю води на всіх етапах її підготовки і подання населенню.

Оцінка результатів досліджень проб води питної проведена відповідно до ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної до споживання людиною».

За результатами моніторингових спостережень виявлено перевищення рівнів хімічних речовин в воді централізованого водопостачання:
- заліза - у воді окремих сільських водопроводів Щорського, Чернігівського районів; відомчих водопроводів Корюківського, Ніжинського, Ріпкинського, Чернігівського районів та комунальних водопроводів Ічнянського, Козелецького, Коропського, Прилуцького, Чернігівського, Талалаївського районів;
- фторидів - комунальних водопроводів Прилуцького районів та м. Прилуки; відомчого водопроводу Ніжинського району.
-марганцю - деяких комунальних та сільських водопроводах Ріпкинського та Чернігівського районів.

Підвищений вміст заліза та марганцю погіршує органолептичні властивості води. При концентрації фтору більше ніж 2 мг/дм3 збільшується ураженість населення флюорозом.

Вміст нітратів у водопровідній воді знаходиться в межах нормативів, окрім деяких сільських водопроводів Н-Сіверського р-ну.

За вмістом заліза вода з джерел децентралізованого водопостачання не відповідала нормативу в окремих населених пунктах Бахмацького, Козелецького, Носівського, Прилуцького, Чернігівського, Щорського районів.

Вміст нітратів в воді колодязній перевищував норматив в окремих населених пунктах Бахмацького, Борзнянського, Городянського, Варвинського, Козелецького, Корюківського, Куликівського, Коропського, Ніжинського, Н-Сіверського, Носівського, Прилуцького, Ріпкинського, Семенівського, Талалаївського, Чернігівського, Щорського районів, що свідчить про давнє органічне забруднення.

За мікробіологічними показниками не відповідала нормативу вода питна джерел децентралізованого водопостачання в деяких населених пунктів Бахмацького, Борзнянського, Городянського, Ічнянського, Козелецького, Корюківського, Менського, Ніжинського, Носівського, Прилуцького, Ріпкинського, Семенівського, Чернігівського районів.

Спалахів інфекційних захворювань, пов'язаних з водним фактором передачі, в області не зареєстровано.
Отже, якість води централізованого водопостачання населення області залишається стабільною. В основному вода не відповідає нормативу за рівнем хімічних речовин, що в більшості випадків обумовлене надлишковим їх вмістом у водоносних горизонтах, де формуються підземні води. Викликає занепокоєння незадовільна якість води колодязної за вмістом нітратів, що може сприяти виникненню водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей молодшої вікової категорії.

Вода відкритих водойм. Упродовж 3 кварталу поточного року проведені дослідження води відкритих водойм з 57 контрольних створів на відповідність вимогам СанПиНу 4630-88 «Санитарные правила и нормы охраны поверхностных вод от загрязнения».

За санітарно-хімічними показниками (залізо, марганець) не відповідали нормативу проби води річок Десна, Білоус, Шостка, Снов, Стрижень, Бреч, Остер, Удай, В`юниця, що протікають на території Н-Сіверського, Варвинського, Щорського, Ніжинського, Корюківського, Чернігівського районів, міст Чернігів, Ніжин, Прилуки. За бактеріологічним показником (індекс ЛКП) не відповідали нормативу зразки води річок Шостка, Білоус та Чибриж, що протікають на території м. Чернігів, Н- Сіверського та Городнянського районів.

Забрудненню води поверхневих водойм сприяють скиди неочищених, недостатньо очищених господарсько-побутових стічних вод та зливових вод.

Ґрунт. Проводилися систематичні моніторингові дослідження ґрунту по затверджених контрольних точках в межах житлової забудови (прибудинкова територія, дитячі майданчики, дошкільні дитячі заклади), в зоні впливу автомагістралей, полігонів твердих побутових відходів (ТПВ), в зоні пляжів.
За результатами досліджень вірусологічні показники, вміст залишкових кількостей пестицидів, солей важких металів знаходяться в межах норми. 2,3 % досліджених проб не відповідали нормативу за паразитологічними показниками. Незначне бактеріальне забруднення виявлено в ґрунті житлової зони деяких контрольних точок Бахмацького, Городянського, Ріпкинського районів, міст Ніжин та Чернігів; в зоні впливу полігонів ТПВ - Бахмацького, Коропського районів та м. Чернігів.

Атмосферне повітря. Лабораторні дослідження атмосферного повітря проводились на 26 підфакельних та 28 маршрутних постах. 0,9 % проб повітря, відібраних в контрольних точках в зоні впливу автотранспорту м. Чернігів у денний час доби, не відповідали «Гранично допустимим концентраціям хімічних і біологічних чинників в атмосферному повітрі населених місць», затверджених т.в.о. ГДСЛ України 3 березня 2015 р.

За результатами досліджень фізичних факторів довкілля перевищення еквівалентного та максимального рівнів шуму, щільності потоку енергії та напруженості електромагнітного поля в точках спостереження не виявлено.
 

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини