Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 20:23:25

Вибори в Чернігові як вектор українського руху назад

27.07.2015   16:34Агенцiя

Відшуміло, відгуло... І тихе-мирне й досить провінційне місто Чернігів залишилось таким, як і було.

Тим, хто нагнітав ситуацію у ЗМІ, прогнозував перетворення його мало не на гарячу точку з бойовими діями, не вдалося, на щастя, стати пророками. А ще - кожен показав тут своє справжнє обличчя.

При цьому, хто б що не говорив про "продажних" чернігівців, які принизили себе штовханиною в нескінченних чергах за "гречкою", вони якраз, можливо, виявились наймудрішими: нагребли дармових макаронів, борошна, олії, цукру, згущеного молока, мила та іншого добра (люди ж стояли в чергах по багато разів), а голосувати у переважній своїй більшості не пішли.

Явку на ці вибори, в противагу аномальній кількості зареєстрованих кандидатів, уже теж назвали аномально низькою. Чому так сталося, хто насправді переміг, а хто програв, які напрошуються висновки й куди рухається країна - у коментарях експертів і аналітиків, записаних кореспондентом Укрінформу на брифінгу, під час особистого спілкування і вичитаних у мережі Фейсбук.


Олександр Підгорний, керівник чернігівської громадської організації "Центр "Доброчин"

- Явка була надзвичайно низькою. На одних дільницях - до 400 осіб, на окремих - до півтори тисячі. Велика загроза фальсифікацій є на дільниці, розташованій у чернігівському "політеху". Там із 1500 зареєстрованих студентів на вибори прийшло лише 12. Молоді на виборах практично не було. Основний вік виборців, які взяли участь у голосуванні - 35-60 років. Молодь або виїхала кудись, або все проігнорувала. Хоча під час соціології, яку ми проводили за місяць до виборів, багато молодих людей 18-30 років були в захваті від заходів, які певний кандидат проводив у Чернігові. А от на дільницях, на превеликий жаль, ми їх не побачили.


Павло Кишкар, народний депутат України від фракції "Самопоміч"

- Передвиборча агітація ніяким чином не відображала якихось якостей кандидатів у депутати. Це, на жаль, була боротьба гаманців, яка не мала жодних моральних обмежень.

Однак вибори - це відповідальність не тільки політиків, а й виборців. Низька явка у 205-у окрузі засвідчила безвідповідальність останніх. Ми побачили, що люди сприймають підкуп як дієвий елемент впливу на їхній вибір і взагалі приймають його. В даній ситуації треба було б, мабуть, зробити виключення і переможцем у 205-у окрузі оголосити людину, котра посіла третє місце. Звичайно, це жарт, але загальний, суто політичний висновок такий: як нація, як держава, ми мусимо попрощатися, врешті-решт, із мажоритарною складовою виборів до Верховної Ради України. Наша відповідальність, як політиків, полягає в тому, щоб пропонувати якісну людину з відповідними життєвими поглядами, біографією і людськими якостями. Утім, на жаль, це поки що не сприймається. Людям потрібна гречка, біг-борди та інші види підкупу.


Юрій Паперний, політолог, керівник інтернет-агенції "Чернігівський монітор"

- Одним із головних факторів низької явки була атмосфера, сформована в Чернігові ще до виборів. Почувши заяви про можливість збройних конфліктів на вулицях, велика кількість людей ще увечері в п'яницю та суботу поспішили виїхати за місто - на дачу чи до знайомих. І друга причина неявки на вибори - погодні умови. Спека зупинила багатьох людей, які мали намір вийти з дому, не робити цього і залишитись у прохолодних приміщеннях.

Що стосується першого фактору, то силові структури, на щастя, перед виборами "прокинулись" і спрацювали більш-менш ефективно. Це дозволило зупинити загрозливі процеси. Тому що наявність великої кількості "політичних туристів" у місті свідчила про те, що якісь інші сценарії все-таки передбачалися.

Найбільший плюс від цих виборів - те, що вони засвідчили наступне: підкуп виборців не є ефективним засобом передвиборчої кампанії (люди гречку беруть, та при цьому нічого не обіцяють), а більш класичні форми й методи агітації (зустрічі, поширення друкованої продукції тощо) працюють і ще мають право на існування.

Негативом кампанії я вважаю перетворення Чернігова на кілька місяців в епіцентр політичної активності. Водночас місцева влада не змогла використати це для "розкрутки" інших переваг міста. І я боюсь, що після того, як Чернігів трішки "сплив" наверх, він так і залишиться тихою провінцією. Для розвитку туризму це не дуже добре.


Семен Семенченко, народний депутат України від фракції "Самопоміч"

- Вітаю Володимира Зуба з третім місцем на довиборах у Чернігові. Попередній результат - 8,18%. Володимир не вів ніякої кампанії. У нього не було коштів на викуплені двома основними кандидатами ефіри, мінімум рекламних щитів. На нього не працювало МВС, СБУ, прокуратура. Він просто спілкувався з людьми і розповідав їм правду. Говорив про те, що можна зробити, а що обман. Чим повинен займатися народний депутат, а чим не повинен. І це - серйозний сигнал для тих, хто в депресії, хто каже, що "все вже куплено", що навіть при тотальному зубожінні не хлібом єдиним живе людина. Спасибі всім, хто підтримав нашого кандидата.

Хочу сказати кілька слів про дніпропетровську команду. Те, як проходили вибори в Чернігові - це ганьба. І обидві сторони намагалися перемогти будь-якою ціною. Але дніпропетровці також намагалися показати людям, що чекає нас на майбутніх місцевих виборах. Показати справжню ціну "реформаторам", "воїнам світла", "незалежним журналістам". Показати справжнє місце "силових органів" і чиновництва в нинішній системі влади. Їм це вдалося повною мірою. І за кількістю зірваних масок ця кампанія була рекордною. А значить у тих, хто тягне Україну назад до Януковича, залишається менше можливості маніпулювати свідомістю людей, видаючи персонажів лялькового театру за державних мужів. А потім красти наші гроші й нашу свободу. І при всьому брудному осаді від "битви титанів", за це дніпропетровцям я дуже вдячний.


Андрій Міщенко, кандидат в народні депутати на довиборах у 205-у окрузі від ВС "Свобода"

- На жаль, не було жодних змагань програм чи кандидатів. Реально двоє найбільш грошовитих із них змагалися в тому, як краще використати технології для фальсифікації виборів. В хід пішло все - і скупка голосів, і роздавання різних пайків. У підсумку Україна побачила, якою цю державу хочуть бачити олігархи. Декілька мільярдерів хочуть, щоб 40 мільйонів українців добами стояли в черзі за кілограмом гречки.

Революція Гідності, на жаль, багатьох нічому не навчила. Свого часу ми вийшли не просто проти Януковича чи Партії регіонів, а проти системи, яка діяла в Україні і робила з українців рабів, ставилась до них, даруйте, як до скотини. Те саме основні гравці останніх виборчих перегонів сьогодні робили з чернігівцями. Те, що ми побачили на виборах у Чернігові - це рух у феодалізм. І робили це ті, хто найбільше бив себе в груди, називав себе захисником України та її європейського вибору.


Наталія Потапчук, Чернігів


http://www.ukrinform.ua/ukr/news/vibori_v_chernigovi_yak_vektor_ukraiinskogo_ruhu_nazad_2078853
 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини