Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:09:20

Результати громадського дослідження якості роботи Апеляційного суду

15.05.2015   08:28Агенцiя

Відбулася презентація результатів опитування громадян-відвідувачів Апеляційного суду Чернігівської області щодо доступності, ефективності та неупередженості його роботи.

Участь у презентації взяли керівництво та судді Апеляційного суду Чернігівської області, представники Головного управління юстиції, обласної прокуратури, Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, представники адвокатської та правозахисної спільноти регіону, Проекту USAID «Справедливе правосуддя».

Опитування проводив Чернігівський громадський комітет захисту прав людини в рамках проекту «Створення позитивного іміджу суду через виявлення та усунення типових проблем в діяльності судів», що реалізується Всеукраїнською коаліцією з надання правової допомоги за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» в 4-х пілотних регіонах України. Загалом з використанням методології карток громадянського звітування було опитано 110 відвідувачів Апеляційного суді Чернігівської області.

«Апеляційний суд Чернігівської області вперше взяв участь в програмі опитування громадян, що має на меті дослідження реальної картини ставлення громадськості до судів, - зазначила під час презентації Наталія Піддубна, керівник програм Чернігівського громадського комітету захисту прав людини. - Протягом листопада-грудня 2014 року відвідувачі суду мали змогу оцінити його діяльність за такими параметрами: доступність суду, зручність та комфортність перебування у суді, доступність, повнота та ясність судової інформації, якість роботи працівників апарату суду, дотримання термінів судового розгляду, якість роботи суддів, якість написання та обґрунтування судового рішення, а також надати свої рекомендації щодо покращення зазначених параметрів».

Загалом за 5-ти бальною шкалою роботу суду відвідувачі оцінили досить високо. Зокрема, близько 70% опитуваних оцінили якість роботи цього суду, поставивши оцінку у 4 та 5 балів, а майже три чверті опитаних респондентів сприймають роботу судді на 4 та 5 балів. Понад 80% відсотків визначили своє враження від візиту до суду як таке, що відповідає їхнім очікуванням, або ж є кращим, ніж вони очікували.

В той же час, майже 67% респондентів не змогли оцінити ефективність роботи свого представника (юриста або адвоката) в суді. Щодо оцінки роботи в суді таких новацій, як запровадження СМС-інформування та електронний документообіг, то мешканці оцінили їх на тверді 4,3 бали.

В умовах сьогодення респондентам було запропоновано і питання щодо впливу акцій протесту під будівлями суду на кінцеве рішення суду. На дане питання 33% респондентів відповіли, що дійсно вважають, що акції протесту впливають на винесення справедливого рішення в суді.

«Потреба провести подібне опитування виникла через те, що часто пересічні громадяни формують свою точку зору стосовно суддів та судів заочно, саме тому результати опитування реальних відвідувачів суду є важливим. Однак, в будь-якому випадку, це оцінка саме адміністрування суду та його роботи, тобто респонденти в анкетах не давали свої оцінки безпосередньо щодо рішень суддів», - пояснила Марина Руденко, представник Проекту USAID «Справедливе правосуддя».

Як зазначив Садіг Тагієв, голова Апеляційного суду Чернігівської області, оскільки в цьому суді таке опитування проводилося вперше, представників суду дійсно цікавила незалежна оцінка реального відношення громадян до діяльності суду.
Пан Тагієв повідомив присутнім, що дошки брайля з інформацією для незрячих громадян в Апеляційному суді Чернігівської області були зроблені першими в Україні і тільки після цього їх почали рекомендувати іншим судам.

Голова Апеляційного суду Чернігівської області наголосив, що побажання громадян уже впроваджуються в дію. «Наш апеляційний суд готовий до критичних зауважень та має бажання змінюватись, якщо це зможе підняти рівень довіри до судової влади, - запевняє Садіг Тагієв. - Суд зробить все можливе для впровадження змін для покращення роботи суду з урахуванням зауважень та побажань громадян, навіть без наявного бюджетного фінансування».

Олеся Пирковська, представник Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області, зазначила, що постійний моніторинг якості надання послуг адвокатами в системі безоплатної правової допомоги, аналіз результатів спостереження за роботою адвокатів в суді, постійне анкетування клієнтів, усне спілкування з ними, проведення круглих столів з залученням представників судів, прокуратури та правоохоронних органів дозволяє знайти шляхи вирішення виникаючих проблем та удосконалювати роботу юристів в сфері безоплатної правової допомоги.
«В судовому провадженні завжди є задоволена і незадоволена сторона і така висока оцінка роботі суду вказує на неупередженості експертного середовища при опитуванні», - підкреслив Юрій Власенко, начальник Головного управління юстиції в Чернігівській області. Для нього «справедливість» синонім «неупередженості» і результати проведеного моніторингу роботи судів дають надію на високу довіру населення до даних інстанцій.
Алла Лепеха, регіональний координатор Уповноваженого ВР з прав людини в Чернігівській області, резюмуючи результати проведеного моніторингу та підводячи підсумки обговорення, зробила акцент на успішності даного проекту, адже завдяки йому в організації роботи судів відбуваються позитивні зрушення, що полегшують громадянам доступ до судової інформації та роблять їх перебування в приміщенні суду більш комфортним. «Якщо після проекту є позитивний результат, то проект є успішним», - констатувала Алла Лепеха.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини