Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 25 вересня, 20:24:02

Забезпечення населення Чернігівщини картоплеовочевою продукцією

06.12.2014   10:59Агенцiя

За рівнем споживання овочів і картоплі на одну особу Чернігівщина займає в Україні 5 місце.

Картопля та овочі відіграють величезну роль у харчуванні людини. Вони містять дуже цінні, біологічно активні речовини і володіють дієтичними, захисними та іншими властивостями, що пов’язані з вмістом вітамінів С, А, Р, групи В, РР, Е, К та пектину, клітковини, лігніну, мінеральних елементів, деяких амінокислот, органічних кислот (лимонна, яблучна, щавлева та інші). Добова потреба людини в овочах і картоплі – 715 г.

Це продукція соковита, з великим вмістом води (60-95%) і вони помітно відрізняються за хімічним складом від зерна і насіння – продуктів з високою концентрацією сухих речовин, низькою вологістю і великою енергетичною цінністю.

Харчова їх цінність обумовлена енергетичністю, біологічною, фізіологічною, лікувально-профілактичною цінністю для здоров’я людини. Страви з овочів та картоплі – важливе джерело вуглеводів, білків, необхідних для організму мінеральних речовин, органічних кислот і вітамінів. Крім того смакові й ароматичні речовини, барвники, які містяться в овочах, підвищують апетит.

Калорійність страв з даних продуктів харчування відносно невелика, і коливається від 45 кДж в 100 г (у огірка) до 350 кДж (у картоплі), що дозволяє широко використовувати їх у дієтичному й лікувальному харчуванні.

Споживання картоплі, овочів та баштанних продовольчих культур населенням області перевищує науково обґрунтовані норми споживання. Так, споживання картоплі на 1 особу за 2013 рік становить 169,9 кг при нормі 124 кг, споживання овочів та баштанних продовольчих культур становить 176,3 кг при нормі 161 кг., повідомляє прес-служба Департаменту агропромислового розвитку ОДА.

За рівнем споживання овочів і картоплі на одну особу Чернігівщина займає в Україні 5 місце. Чернігівщина залишається провідною областю по вирощуванню картоплі на Україні і щорічно виробляє 1,5 млн т бульб або 7% загальнодержавного її валового збору.

Довідково. За обсягом виробництва ми займаємо 3 місце в державі після Вінницької та Львівської областей. В 2014 році вирощено 1525,5 тис. т або 100,5% до 2013 року (193 ц/га +4ц/га до 2013 р.), з них по с/г – 112,5 тис. т або 105,3% до м.р. (226 ц/га +19ц/га до 2013 р.).

Питома вага картоплі у валовій продукції АПК області сягає 16%, займаючи в структурі посівних площ лише 6%.

Основне виробництво картоплі на 93% зосереджене в господарствах населення, але нам вдається забезпечити всі напрями власних потреб у картоплі та мати широке коло зв’язків щодо реалізації вирощеного, як в державі, так і за її межами.

Окремим напрямом картоплярства як галузі є насінництво, яким займається 10 підприємств, що об’єднані в виробничо-наукову асоціацію “Чернігівкартопля” та щорічно вирощують більше 20 тис. т насіннєвого матеріалу.

Серед сільськогосподарських підприємств області найбільшими виробниками картоплі є аграрії Чернігівського, Менського, Сосницького та Коропського районів, їх питома вага перевищує 70% обласного обсягу вирощування, а це щорічно близько 110 тис. тонн.

Як і по картоплі основне вирощування овочів також зосереджене в господарствах населення складаючи в середньому по роках 95-96%.

Загальна посівна площа овочевих культур включаючи закритий ґрунт та баштанні культури по всіх категоріях господарств складає менше 1% загальної структури посівних площ області, зокрема в поточному році – 10,7 тис. га (в тому числі по сільськогосподарських підприємствах було посіяно 252,7 га або 2,4% загального обсягу овочевих культур, а також 260 га гарбузів). Але при такій незначній питомій вазі овочеві культури займають майже 7% у структурі валової продукції сільського господарства області.

В загальнодержавному обсязі вирощування питома вага області складає 2,1%.

За останні 10 років площі посіву овочевих культур по всіх категоріях господарств скоротилися на 17% (з 12,8 тис. га в 2004 році до 10,7 тис. га в 2014), в тому числі по сільгосппідприємствах – на 66% або в 3 рази (з 752 га в 2004 році до 253 га в 2014).

Відповідно статистичних даних на 01.11.2014 валовий збір овочевих культур склав 195,7 тис. т (95% до минулого року), в тому числі по сільськогосподарських підприємствах – 7,1 тис. т (111% до 2013 року).

Найбільшим виробником овочів відкритого ґрунту на Чернігівщині є ЗАТ «Ніжинський консервний завод», де площа овочевих у поточному році складала 143 га або 57% від загального обсягу посіву овочів по сільгосппідприємствах. А їх валовий збір за попередніми даними склав 86% обласного показника – 5,5 тис. т із 6,4 тис. т.

Показники вирощування овочевих культур в цілому гарантують забезпечення потреб регіону в них. Адже виробництво овочевих культур на одну особу по області щорічно знаходиться в межах 184-196 кг, при нормативі споживання 161 кг, а споживається щорічно по 165-177 кг (при фізіологічному прожитковому мінімумі 106,3 кг).

Але погодно-кліматичні умови області не дають змоги покращити їх асортимент, що є негативним моментом у задоволенні потреб населення регіону.

А асортимент у нас такий – з 200-210 тис. т валового збору овочевих культур, які щорічно вирощуються в області майже 20% займає капуста, 15% – помідори, по 13% – огірки та столовий буряк, біля 10% морква, 9% – цибуля і часник, та біля 20% решта культур, серед яких гарбузи столові, кабачки, кавуни, дині, перець, кріп та інші.

Щодо виробництва овочів закритого ґрунту

На сьогодні функціонують теплиці лише в Чернігівському районі площа яких складає 2,6 га, зокрема ТОВ «Створ» – 0,6 га та ТОВ «Технова» – 2,0 га. На 01.11.2014 ними було вироблено майже 470 тонн (0,2% загального виробництва всіх овочів), по асортименту – це огірки (240 т) та помідори (226 т).

Останні новини Чернігівщини

Статистика COVID-19 на Чернігівщині: захворіли 127, одужали 45, померли четверо

Статистика COVID-19 на Чернігівщині: захворіли 127, одужали 45, померли четверо 16:16

За даними Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА станом на 25 вересня в області зафіксовано 127 нових випадків COVID-19.

У Чернігівській ОДА обговорили проєкт Регіонального плану управління відходами

У Чернігівській ОДА обговорили проєкт Регіонального плану управління відходами 12:41

У четвер, 24 вересня відбулося засідання робочої групи щодо розробки проєкту Регіонального плану управління відходами у Чернігівській області, яке провів заступник голови Чернігівської ОДА Олександр Савченко.

Прилуки: нагороджено переможців літературного конкурсу

Прилуки: нагороджено переможців літературного конкурсу "Місто моє" 12:33

З нагоди відзначення 935-ї річниці міста Прилуки відділом культури і туризму міської ради спільно з Прилуцькою центральною бібліотекою імені Любові Забашти запроваджено літературний конкурс «Місто моє».

З 28 вересня Ніжин переходить до

З 28 вересня Ніжин переходить до "помаранчевої" зони 12:25

У четвер, 24 вересня Держкомісія з ТЕБ і НС встановила нове епідемічне зонування з 28 вересня, Ніжин та Носівський район перейшли у "помаранчеву" зону, в області не залишилося "червоних" зон.

Щоб навчання довше тривало в звичайному режимі, в Чернігові посилять запобіжні заходи в навчальних закладах

Щоб навчання довше тривало в звичайному режимі, в Чернігові посилять запобіжні заходи в навчальних закладах 12:22

З огляду на те, що з початком осені збільшується інтенсивність обміну інфекціями, до яких тепер додався і небезпечний ковід, у Чернігові посилять застережні заходи у школах і дитячих садочках. Таке розпорядження керівнику управління освіти дав чернігівський міський голова Владислав Атрошенко на щотижневій розширеній нараді в Чернігівській міській раді 24 вересня.