Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 17:29:41

Забезпечення населення Чернігівщини картоплеовочевою продукцією

06.12.2014   10:59Агенцiя

За рівнем споживання овочів і картоплі на одну особу Чернігівщина займає в Україні 5 місце.

Картопля та овочі відіграють величезну роль у харчуванні людини. Вони містять дуже цінні, біологічно активні речовини і володіють дієтичними, захисними та іншими властивостями, що пов’язані з вмістом вітамінів С, А, Р, групи В, РР, Е, К та пектину, клітковини, лігніну, мінеральних елементів, деяких амінокислот, органічних кислот (лимонна, яблучна, щавлева та інші). Добова потреба людини в овочах і картоплі – 715 г.

Це продукція соковита, з великим вмістом води (60-95%) і вони помітно відрізняються за хімічним складом від зерна і насіння – продуктів з високою концентрацією сухих речовин, низькою вологістю і великою енергетичною цінністю.

Харчова їх цінність обумовлена енергетичністю, біологічною, фізіологічною, лікувально-профілактичною цінністю для здоров’я людини. Страви з овочів та картоплі – важливе джерело вуглеводів, білків, необхідних для організму мінеральних речовин, органічних кислот і вітамінів. Крім того смакові й ароматичні речовини, барвники, які містяться в овочах, підвищують апетит.

Калорійність страв з даних продуктів харчування відносно невелика, і коливається від 45 кДж в 100 г (у огірка) до 350 кДж (у картоплі), що дозволяє широко використовувати їх у дієтичному й лікувальному харчуванні.

Споживання картоплі, овочів та баштанних продовольчих культур населенням області перевищує науково обґрунтовані норми споживання. Так, споживання картоплі на 1 особу за 2013 рік становить 169,9 кг при нормі 124 кг, споживання овочів та баштанних продовольчих культур становить 176,3 кг при нормі 161 кг., повідомляє прес-служба Департаменту агропромислового розвитку ОДА.

За рівнем споживання овочів і картоплі на одну особу Чернігівщина займає в Україні 5 місце. Чернігівщина залишається провідною областю по вирощуванню картоплі на Україні і щорічно виробляє 1,5 млн т бульб або 7% загальнодержавного її валового збору.

Довідково. За обсягом виробництва ми займаємо 3 місце в державі після Вінницької та Львівської областей. В 2014 році вирощено 1525,5 тис. т або 100,5% до 2013 року (193 ц/га +4ц/га до 2013 р.), з них по с/г – 112,5 тис. т або 105,3% до м.р. (226 ц/га +19ц/га до 2013 р.).

Питома вага картоплі у валовій продукції АПК області сягає 16%, займаючи в структурі посівних площ лише 6%.

Основне виробництво картоплі на 93% зосереджене в господарствах населення, але нам вдається забезпечити всі напрями власних потреб у картоплі та мати широке коло зв’язків щодо реалізації вирощеного, як в державі, так і за її межами.

Окремим напрямом картоплярства як галузі є насінництво, яким займається 10 підприємств, що об’єднані в виробничо-наукову асоціацію “Чернігівкартопля” та щорічно вирощують більше 20 тис. т насіннєвого матеріалу.

Серед сільськогосподарських підприємств області найбільшими виробниками картоплі є аграрії Чернігівського, Менського, Сосницького та Коропського районів, їх питома вага перевищує 70% обласного обсягу вирощування, а це щорічно близько 110 тис. тонн.

Як і по картоплі основне вирощування овочів також зосереджене в господарствах населення складаючи в середньому по роках 95-96%.

Загальна посівна площа овочевих культур включаючи закритий ґрунт та баштанні культури по всіх категоріях господарств складає менше 1% загальної структури посівних площ області, зокрема в поточному році – 10,7 тис. га (в тому числі по сільськогосподарських підприємствах було посіяно 252,7 га або 2,4% загального обсягу овочевих культур, а також 260 га гарбузів). Але при такій незначній питомій вазі овочеві культури займають майже 7% у структурі валової продукції сільського господарства області.

В загальнодержавному обсязі вирощування питома вага області складає 2,1%.

За останні 10 років площі посіву овочевих культур по всіх категоріях господарств скоротилися на 17% (з 12,8 тис. га в 2004 році до 10,7 тис. га в 2014), в тому числі по сільгосппідприємствах – на 66% або в 3 рази (з 752 га в 2004 році до 253 га в 2014).

Відповідно статистичних даних на 01.11.2014 валовий збір овочевих культур склав 195,7 тис. т (95% до минулого року), в тому числі по сільськогосподарських підприємствах – 7,1 тис. т (111% до 2013 року).

Найбільшим виробником овочів відкритого ґрунту на Чернігівщині є ЗАТ «Ніжинський консервний завод», де площа овочевих у поточному році складала 143 га або 57% від загального обсягу посіву овочів по сільгосппідприємствах. А їх валовий збір за попередніми даними склав 86% обласного показника – 5,5 тис. т із 6,4 тис. т.

Показники вирощування овочевих культур в цілому гарантують забезпечення потреб регіону в них. Адже виробництво овочевих культур на одну особу по області щорічно знаходиться в межах 184-196 кг, при нормативі споживання 161 кг, а споживається щорічно по 165-177 кг (при фізіологічному прожитковому мінімумі 106,3 кг).

Але погодно-кліматичні умови області не дають змоги покращити їх асортимент, що є негативним моментом у задоволенні потреб населення регіону.

А асортимент у нас такий – з 200-210 тис. т валового збору овочевих культур, які щорічно вирощуються в області майже 20% займає капуста, 15% – помідори, по 13% – огірки та столовий буряк, біля 10% морква, 9% – цибуля і часник, та біля 20% решта культур, серед яких гарбузи столові, кабачки, кавуни, дині, перець, кріп та інші.

Щодо виробництва овочів закритого ґрунту

На сьогодні функціонують теплиці лише в Чернігівському районі площа яких складає 2,6 га, зокрема ТОВ «Створ» – 0,6 га та ТОВ «Технова» – 2,0 га. На 01.11.2014 ними було вироблено майже 470 тонн (0,2% загального виробництва всіх овочів), по асортименту – це огірки (240 т) та помідори (226 т).

Останні новини Чернігівщини

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.