Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:20:53

Вибори до Верховної Ради на Чернігівщині: факти, переможці, "чорний піар" та інше

17.11.2014   09:16Агенцiя

26 жовтня в Україні обирали новий склад Верховної Ради. Обирали позачергово. До уваги читачів короткий аналіз фактів, подій, дій кандидатів та партій за період виборчої кампанії.

Учасники виборчого процесу. Факти

На Чернігівщині станом на 1 серпня 2014 року в органах юстиції було зареєстровано 180 обласних організацій політичних партій. Найбільшу мережу осередків у містах та районах, знову ж таки, за даними юстиції, є осередки ВО «Батьківщини», Партії регіонів, «Свободи», «УДАРу», Компартії та Української Народної Партії.

З 29-ти зареєстрованих ЦВК та занесених до виборчих бюлетенів партій більшість мають обласні осередки. Відсутні в області осередки Всеукраїнського аграрного об'єднання «ЗАСТУП», «Інтернет-партії» України, партії «5.10», «Єдина країна», «Сила людей». Іншими словами, нових політичних сил.


Найбільш активну виборчу кампанію в області проводили:

Політична партія «Блок Петра Порошенка». У 4-х з 6-и округів області більшість голосів набрали представники цієї політичної сили. Партія проводила активну медійну агітацію, використовувала рекламні площі, роботу агітбригад. Крім того, до агітаційної роботи були залучені лідери громадської думки всеукраїнського масштабу: Юрій Луценко в 205-у окрузі, Віталій Кличко в 207-у, Микола Томенко в 209-у.

Політична партія «Народний фронт» була особливо активна в 205-у та 209-у виборчих округах. В останньому їх представник переміг у виборчій кампанії. З найнижчим серед обласних мажоритарників результатом і завдяки зняттю кандидата від Блоку Петра Порошенка. Партія активно використовувала наочну агітацію та тему війни на Сході, особливо у Чернігові.

«Радикальна партія Олега Ляшка» набрала найбільше голосів саме в Чернігівській області 16,4% (для прикладу, у Києві — 3,5%). Оскільки 208-й округ є округом, де у 2012 році обирався до ВР Ляшко, саме ці райони під час нинішньої виборчої кампанії дали партії найбільше голосів. Партія в основному використовувала всеукраїнський медіа-простір та постать свого лідера. В області діяльність партії була нижчою рівня активності виборів 2012 року.

Об'єднання «Самопоміч» проводила досить активну медійну та просвітницьку кампанію. Агітація будувалася на діяльності її лідера Андрія Садового. До Чернігова приїжджали, як сам Садовий (ще влітку), так і його однопартійці. Куратором діяльності об'єднання в області була колишній заступник Чернігівського міського голови Анна Романова, яка за підсумками голосування обрана до Верховної Ради.

«Опозиційний блок» проводив активну медійну кампанію, акцентуючи увагу на нестабільній соціально-економічній ситуації в країні внаслідок дій нинішньої влади та закликаючи до мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. Активно працювали агітаційні намети у Чернігові, Ніжині та Прилуках, використовувалися рекламні площі. До блоку подалось багато колишніх членів Партії регіонів, а також незадоволені соціально-економічною політикою влади.

Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» внаслідок виходу з партії багатьох колишніх представників в основному зосередила діяльність на роздачі агітаційних матеріалів та використанні рекламних площ. Візит на Чернігівщину Юлії Тимошенко хоча й зібрав найчисельнішу аудиторію, у кінцевому результаті не консолідував прихильників партії. Значна частина партійців на місцях були дезорієнтованими, багато хто пішов до «Народного фронту» чи інших партій.

ВО «Свобода» проводила досить активну виборчу кампанію. Деякі її представники з органів виконавчої влади включилися у виборчий процес. Проте внаслідок відсутності жодних показників роботи її представників у районних адміністраціях та міських радах навіть у базових південних районах області підтримка втрачена.

Компартія не проводила в області активної агітації, оскільки були спроби у деяких населених пунктах області пошкодити агітаційне майно її представників та перешкоджати їх діяльності.

Досить активну кампанію в області проводило новостворене Всеукраїнське аграрне об'єднання «ЗАСТУП», яке розгорнуло широку медіа-кампанію та активно залучало представників малого та середнього аграрного бізнесу до своїх агітаційних заходів. Найактивніше — у 208 окрузі, де партія підтримувала кандидата. Крім того, Чернігівська область єдиний регіон країни, де об'єднання подолало 5-и процентний виборчий бар'єр, набравши 5,85 % голосів виборців.


Результати партій у Чернігівській області, які подолали 5-и процентний бар'єр:

· Блок Петра Порошенка — 21,46%
· «Народний фронт» — 19,49%
· Радикальна партія Олега Ляшка — 16,42%
· «Самопоміч» — 7,63%
· ВО «Батьківщина» — 7,43%
· «ЗАСТУП» — 5,85%


Представники області у списках партій

Найбільше представників області (або так чи інакше пов'язаних з нею) було у списках Радикальної партії Ляшка (35 осіб). Троє з них — Вощевський, Купрієнко, Амельченко — обрані народними депутатами.

За списками «Народного фронту» балотувалося 10 осіб. Жодний не потрапив на прохідне місце.

За списками партій представники області балотувалися:
· від КПУ— 7 осіб (партія не подолала 5-и процентний бар'єр);
· від «Блоку лівих сил», «Сильної України», ВО «Батьківщина» та «Громадянської позиції» — по 6 осіб (жодна партія не пройшла до ВР, крім ВО «Батьківщина», але представник партії Валерій Дубіль не пройшов за партійними списками);
· від «Опозиційного блоку» та ВАО «ЗАСТУП» — по 5 осіб (жодний не обраний).
Єдиним представником області від «нових» партій стала Анна Романова (об'єднання «Самопоміч»).
За списками ВО «Свобода» балотувалися 4 представники області (партія не пройшла до ВР).

Представники області у складі великих партій перебували, в основному, на непрохідних місцях списку.

 

Виборчий процес та підсумки виборів в округах області

ВО № 205. Враховуючи, що округ повністю розташований у місті Чернігові, агітаційна активність та передвиборча кампанія характеризувались найбільшою активністю саме у даному окрузі.
Найбільш активну передвиборчу діяльність проводили Валерій Куліч (Блок Петра Порошенка), Анатолій Долеско (самовисування), Андрій Дериземля (самовисування, повністю підтримувався нардепом Валерієм Дубілем), Геннадій Багмут (ВО «Заступ»).
Кандидати допускали використання «брудних» технологій: псування виборчої агітації конкурента, розповсюдження «чорного» піару тощо.
Фіксувалися й випадки непрямого підкупу виборців та прихована агітація. Досить значна присутність «учасників АТО», які активно використовують цей факт для агітації.
Перемога Куліча зумовлена активним використанням партійного бренду, зв'язком з діючим нардепом Владиславом Атрошенком та участі в агітаційній кампанії представників українського політичного істеблішменту.


ВО № 206. Тут змагалисьВладислав Атрошенко (Блок Петра Порошенка), Володимир Поліщук (самовисування), Олексій Корж (самовисування) та Анна Коваленко (самовисування).
У цьому окрузі була значна присутність представників «майданних» партій (Поліщук, Коваленко, Корж, Аверченко). Незважаючи на їх протидію з метою недопущення обрання колишнього члена фракції Партії регіонів у ВР Атрошенка, він з значним (!) розривом обрався до ВР. Досить несподіваним стало друге місце Анни Коваленко (у ході виборів називала себе сотником жіночої сотні).
Атрошенко протягом минулої каденції проводив системну роботу в окрузі, мав розгалужену мережу агітаторів та фінансові ресурси. Цей фактор і спрацював на цьогорічних виборах, незважаючи на відсутність масових заходів.


ВО № 207. Від влади в окрузі балотувався представник «Блоку Петра Порошенка» Анатолій Євлахов (його підтримував директор найбільшого в регіоні промислового підприємства КФТП Анатолій Бондар). У цьому окрузі повторно прагнув до ВР нардеп Ігор Рибаков. Кампанія була досить напружена та провокаційна. З розривом у декілька сот голосів переміг Євлахов.
Перемога зумовлена прив'язкою до партійного бренду «Блоку Петра Порошенка», використанням командою Анатолія Євлахова, наявністю певного адмінресурсу та фінансовою складовою.


ВО № 208. В окрузі тривала активна боротьба між депутатом обласної ради Валентином Запорощуком та представником партії «ЗАСТУП» Валерієм Давиденком. По цьому ж округу балотувався і кандидат, який програв у 2012 року Ляшку, Михайло Голиця. У боротьбу намагалися включитися В'ячеслав Неволько (ВО «Батьківщина») та Петро Устенко (самовисування).
Зі значною перевагою в окрузі обрали Валерія Давиденка.
Перемога зумовлена відсутністю одного сильного конкурента, фінансовим потенціалом кандидата. Основний фактор — вміле використання меседжів для «сільського» виборця.

ВО № 209. Округ, від якого у 2012 році обирався до Ради нардеп Іван Куровський. За оцінками спостерігачів, виборча мережа Куровського працювала на кандидата від Народного Фронту Олександра Кодолу. Інші кандидати, які могли скласти конкуренцію на окрузі Кодолі (Боровик, Зуб, Харченко), не мали матеріальних і людських ресурсів для розгортання повноцінної кампанії.
Основний фактор перемоги — зняття з виборів кандидата від «Блоку Петра Порошенка» Харченка. Використання брендів «Народного Фронту» та «Блоку Петра Порошенка», допомога Куровського та використання його імені (особливо у територіальних громадах, де він займається аграрним бізнесом), візити до Ніжина потужних спікерів і зумовили перемогу Кодоли на виборах.
До речі, зняття навзаєм «Народним фронтом» кандидата по 207-му округу Сергієнко фактично у спрацювало на перемогу порошенківського кандидата.


ВО № 210. Основними конкурентами на окрузі були Олег Авер'янов (Радикальна партія), Олег Дмитренко («Блок Петра Порошенка») та Микола Рудьковський (самовисування).
В окрузі активно використовувалися «брудні» технології. Це і псування реклами на біл-бордах, і дискредитація опонентів у різні способи. Запам'яталось з'ясування стосунків між партійцями-радикалами, зі звинуваченням у співпраці з владою Януковича.
З іншого боку, переможця кампанії звинувачували у тісних зв'язках з представниками кримінальних кіл та рейдерських захопленнях нерухомості.
Народним депутатом було обрано представника «Блоку Петра Порошенка» Олега Дмитренка, перемога якого зумовлена активним використанням партійного бренду, розрізненістю конкурентів та значним фінансовим потенціалом.


Хід голосування, виявлені порушення

У день голосування 26 жовтня 2014 року в області працювали 1103 виборчі дільниці.
Участь у виборах взяли 56,95 % жителів області.

Серед зафіксованих порушень: спроби фотографування та винесення виборчого бюлетеню з дільниці, намагання проголосувати без паспорта, а також наявність непрямої агітації з слоганами партій та кандидатів.

Крім цього, 26 жовтня 2014 року були спроби втягування в процес голосування та спостереження за виборчим процесом молодих людей спортивної статури (на в'їзді до міста Чернігова було зупинено 4 автобуси, в яких перебували до 200 осіб, які назвалися журналістами і повідомили, що збираються спостерігати за перебігом виборів на території 207-го виборчого округу).

До недоліків виборчого процесу також можна зарахувати низький рівень підготовки членів ДВК та велику кількість спостерігачів від кандидатів (часто — з сумнівними документами).

В області перебували офіційні спостерігачі від Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO), Бюро демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) та Канадської місії спостереження (CAMEON). Значних фактів порушення громадського порядку чи перешкод у діяльності міжнародних спостерігачів та виборчих комісій не зафіксовано.

Загалом, за висновками всіх спостерігачів та експертів, вибори пройшли спокійно без порушень, які б могли вплинути на хід чи результати голосування.

Разом з тим, згідно з повідомленням прес-служби МВС України, найбільше фактів підкупу виборців під час передвиборчої кампанії правоохоронні органи зафіксували саме в Чернігівській області (21 випадок). Найбільше фактів підкупу зафіксовано у № 207-у та № 208-у виборчих округах. На даний час справи про підкуп виборців перебувають на стадії розслідування.

http://cntime.cn.ua/chas-novini/vybory-do-verkhovnoi-rady-na-chernihivshchyni-fakty-peremozhtsi-chornyi-piar-ta-inshe.html

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини