Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 18:46:46

Перша ліга. Весняні підсумки. Десна (Чернігів)

17.07.2014   08:26Агенцiя

Для сезону, посеред якого передбачена чотиримісячна перерва, слово "стабільність" майже не вживається. Особливо в реаліях першої української ліги, коли під час паузи команда може двічі ледь не збанкрутувати і змінити на три чверті склад разом з тренером.

Як не дивно, «Десна» ніби прожила сезон 2013-2014 в іншому вимірі – мінімальні кадрові зміни, перший в історії закордонний збір, жодних питань щодо фінансів (і це при тому, що власник клубу в ЗМІ називався одним з головних ворогів Майдану хіба що програючи президенту і міністру внутрішніх справ) та найстабільніші в лізі результати, якщо порівнювати обидві частини чемпіонату. До перерви: 9 перемог, 9 поразок (при двох нічиїх), а після – по 5 виграшів і програшів.


ТРАНСФЕРНА ДІЯЛЬНІСТЬ

Після завершення першої частини чемпіонату головний тренер команди Олександр Рябоконь заявив про те, що під час паузи склад кардинально міняти не буде.

– Свежая кровь всегда должна быть, но сильно тасовать состав мы не будем. Будем просматривать многих, но возьмем три-четыре человека, – сказав головний тренер в листопаді минулого року. І слова свого дотримав.

Номінально, команду поповнило 5 футболістів, але 18-річний (на той момент) захисник Вадим Малюк був запрошений явно на далеку перспективу і на полі навесні так жодного разу і не з'явився і навіть до заявки на матч не потрапляв.

Головною трансферною метою команди взимку став центральний форвард. Не дивно, якщо врахувати, що за перші 20 матчів чемпіонату нападники (а їх за цей час в центрі атаки відіграло 7 чоловік!) забили всього лише три голи. Поправку можна зробити на те, що весь цей час через травму не міг грати Юрій Плешаков, але в кожному разі, «забивала» чернігівській команді був потрібен.

Розв'язка вийшла «по Рябоконю» - несподіваною. Ліквідувати гольову засуху покликали Олександра Деребчинського, який до 22 років на професійному рівні провів всього 20 ігор і ... не забив в них жодного голу. В «Десні» через ушкодження він дебютував не відразу, встиг вийти на поле 6 разів і навіть напрацював на бенефіс у грі проти колишнього свого клубу – «Буковини». В тій грі форвард вперше в кар’єрі забив гол, встиг віддати гольовий пас, а ще два його взяття воріт арбітри не зарахували через офсайди, щодо справедливості яких можна довго сперечатися. Втім, виграти конкуренцію у Плешакова йому поки не вдалося.

Центр півзахисту Олександр Рябоконь посилив відразу двома футболістами: Віталієм Грицаєм з алчевської «Сталі» і Антоном Крамаром з «Севастополя».

Грицай зіграв в 6 поєдинках, виходячи переважно на заміни і програвши конкуренцію. Що стосується Крамара, то він єдиний, хто потрапив в основну обойму (всі 10 весняних матчів, з яких 7 – в основі). Проте запам’ятався він в першу чергу розбазарюванням стовідсоткових моментів у грі проти «Буковини» і гольовим пасом на захисника «Зірки», коли той забивав четвертий м’яч у ворота «Десни».

Окремо слід сказати про захисника Анатолія Бурліна, який перейшов з дніпродзержинскьої «Сталі». Він теж награв достатньо (6 виходів в основі), але то лише завдяки травмі основного правого бека – Вадима Жука

Щодо втрат, то критерієм значимості їх для команди може служити їхня подальша кар’єра. Форвард Андрій Кругляк виступає в вищій лізі чемпіоната Києва, захисник Іван Білий – в першості Львівської області, хавбеки Леван Гулордава і Андрій Малюк навіть на такому рівні не помічені.

Лише захисник Тимур Рустамов («Нива») і вінгер Роман Луценко, який став лідером МФК «Миколаїв» залишилися в професійному футболі.


ІГРОВІ АСПЕКТИ

З огляду на не дуже значні кадрові зміни, жодним чином не трансформувалася і гра команди. Стандартна схема 4-4-1-1 з швидкими флангами і незмінним Чепурненко під форвардом. Хоча сам Євген теж цілком може вважатися нападаючим (саме йому ветерани-вболівальники «Десни» за підсумками сезону вручили приз як кращому форварду).

Нинішня «Десна» в цьому складі і з цим тренером вже не перший рік показує традиційний футбол з акцентом на оборону і разючими контратаками, які в першу чергу розгортаються флангами, де прудконогі Бовтрук, Мачуленко, Козак і особливо Картушов (по ходу ігор вони нерідко мінялися флангами один з одним) можуть втекти майже від будь-якого опонента. Якби ще навіси-простріли від них були б точнішими… Втім, тоді б ці виконавці навряд чи грали би саме в «Десні».

Спроби зіграти у відкритий футбол без огляду на власні ворота успіху не принесли – 3 голи від «Сталі» і 4 – від «Зірки», напевне ще раз переконали Олександра Рябоконя в тому, що не варто змінювати старим перевіреним принципам. В інших 8 зустрічах «Десна» пропустила всього 4 м’ячі і як наслідок зберегла за собою неофіційний титул кращої оборони ліги.

Як не дивно, саме оборона навесні зазнала найбільших трансформацій. Конкретніше – її фланги. В центрі пара Мельник-Каваців була фактично незмінною, а от на флангах встигли пограти відразу 5 футболістів – праворуч травмованого Жука однаково невдало підміняли номінальний опорник Стеценко і Бурлін (встиг пограти і в центрі), а на лівому - крім Смалька відмітилися Чуланов і Картушов.

На одну позицію в атаці претендували четверо, і явного фаворита тут визначити непросто, незважаючи на те, що Плешаков провів найбільше ігрового часу на полі та частіше інших потрапляв до основи. Деребчинський прекрасно зарекомендував себе в грі з «Буковиною», улюбленець місцевої публіки Фурта хоч і в меншій ступені, але продовжує виправдовувати звання джокера, вихід якого на поле гарантує пожвавлення гри і створення 2-3 моментів біля воріт суперників. Не губиться в цій компанії і молодший за партнерів Агапов, який ще рік тому грав в чемпіонаті Харківської області.

І лише у воротах все без змін – Федоренко, який навесні видав 5 сухих матчів, місцем у воротах не поступається.

Цікаво, що характерною рисою команди стала її безкомпромісність – 5 перемог і 5 поразок в 10 весняних матчах (восени в 20 іграх було всього 2 нічиї). І як наслідок цього – надмірна кількість поразок – чотирнадцять. Гірший показник лише у відвертого аутсайдера – МФК «Миколаїв».

Якщо проаналізувати всі матчі команди, то жодного разу (і навесні, і за весь чемпіонат) підопічні Олександра Рябоконя не набирали жодного очка, пропустивши першими гол. Натомість у команди в послужному списку немало «вольових» поразок. Лише навесні чернігівці в трьох матчах, які в підсумку програли, вели в рахунку. Причому проти «Сталі» і «Зірки» - по два рази. Проблеми з психологією? Чи з фізикою?


КРАЩИЙ МАТЧ

На звання кращого матчу заслуговують відразу три перемоги «Десни»: феєрична (з купою невикористаних стовідсоткових моментів) над «Буковиною», грамотна (з надзвичайно чіткою організацією гри і бенефісом воротаря) над «Олександрією» і доросла (без зайвих рухів, але впевнено) над «Сумами».

Саме остання запам’яталася найбільше. Насамперед завдяки розумному балансу між обороною і атакою. Адже команди Олександра Рябоконя найчастіше перемагають з рахунком 1:0. А тут «Десна» не закрилася, продовжила грати і довела справу до розгрому далеко не найслабшого суперника. І півбала – за гімн України, що його після гри з «Сумами» виконали футболісти і вболівальники обох команд.


КРАЩИЙ ГРАВЕЦЬ

Єгор Картушов навесні не зіграв і на 50% від себе осіннього. На щастя, прапор було кому підхопити. Атакуючий хавбек (чи відтягнутий форвард), забивши 6 голів у 10 матчах став другим у весняному заліку бомбардирів першої ліги. Більшість атак проходило через його ноги, а штрафні удари у виконанні 14-го номера «Десни» закінчувалися якщо не голом, то оплесками на адресу голкіпера.


ПЛАНИ НА МАЙБУТНЄ

Сьогодні говорити про перспективи «Десни» вкрай складно. На шальках терезів з одного боку – розмови про запрошення клубу до Прем’єр-ліги і слова виконавчого директора Ігоря Ушарука про те, що фінансово клубу до снаги змагатися в компанії найсильніших команд України (говориться навіть про бажання вести боротьбу не просто за виживання, а за потрапляння в десятку).

А з іншого боку – постать власника. Ім’я Юрія Чеботарьова під час революції неодноразово з’являлося на вустах політиків і журналістів, які звинувачували його в фінансуванні і організації банд тітушок, які звозилися до Києва з багатьох регіонів України для організації нападів на активістів Майдану і вчинення погромів.

Звісно, що в Прем’єр-лігу «Десна» потрапила (стадіону нема, бази нема, грати десь в столиці чи під Києвом – безглузда ідея). Але завдання, що будуть стояти перед Олександром Рябоконем і його підопічними (якщо вони залишаться в Чернігові), напряму будуть залежати від того чи домовиться з новою владою горілчаний король України, чи потрапить під слідство.


http://www.ua-football.com/ukrainian/first/53c69c90.html

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини