Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 18:30:55

ВИБОРИ 2014: ВИБОРЧА КАМПАНІЯ НА ЧЕРНІГІВЩИНІ: ПЕРШІ ДЕСЯТЬ ДНІВ

05.03.2014   18:44

Активними гравцями виявилися лише Олег Ляшко та комуністи.

22 лютого Верховна Рада прийняла постанову “Про самоусунення Президента України від виконання конституційних повноважень”. Цією постановою позачергові вибори Президента призначено на 25 травня 2014 року.

Виборча кампанія з дострокових президентських виборів в Україні стартувала 25 лютого.

На сьогодні головним питанням є: хто буде головними учасниками президентської кампанії. Про свою участь вже заявили Віталій Кличко та Олег Ляшко. Про свій намір балотуватися на виборах заявив і екс-губернатор Харківщини Михайло Добкін.

Соціологи та політологи серед потенційних претендентів називають також Юлію Тимошенко, Сергія Тігіпка, Петра Порошенка, Олега Тягнибока та Петра Симоненка.

Якщо невелика, але жорстко централізована структура Радикальної партії вже давно розпочала активну передвиборчу кампанію на Чернігівщині і лише скорегувала терміни та процедури, то представники “Удару” провели тиждень в очікуванні кадрових змін. Але, коли зрозуміли, що не можуть впливати на події і не отримали жодної ключової посади в області (голів облради та облдержадміністрації) знову повернулися до жорсткої боротьби за внутрішньопартійний вплив.

Олегу Ляшко також не вдалося взяти під свій контроль Чернігівську область. На сьогодні для нього участь у Президентський кампанії скоріше данина минулим обіцянкам та необхідність консолідувати власні партійні структури напередодні майбутніх парламентських та місцевих виборів.

5 березня у Києві на Алеї з танками біля входу до Музею Великої Вітчізняної війни відбувся V з’їзд Радикальноі партії, який висунув свого лідера кандидатом у Президенти.

Правляча на сьогодні в області політична сила ВО “Батьківщина” зосереджувала всі реальні кроки на отримання керівних посад в області: Микола Звєрєв очолив обласну раду, а Володимир Івашко був призначений головою облдержадміністрації. Та і заступник голови обласної організації партії Олександр Кодола став першим заступником у Миколи Звєрєва.
Цікаво, що перші кроки у їх діяльності, перші спільні заходи та заяви показують, що вони не є на сьогодні єдиною командою.

Після “ленінопаду” на Чернігівщині більшість неупередженних експертів вважає, що КПУ та її лідер покращили власний рейтинг в області, особливо у сільської місцевості. Але те, що керівництво обкому, райкомів та міськомів не змогли організувати опір цім процесам значно знизило їх особистий рейтинг. Але компартія встигла до загострення політичної ситуації провести звітно-виборчі конференції майже в усіх районах Чернігівської області.

Першого березня відбулося розширене засідання бюро Чернігівського обкому комуністичної партії. На засіданні бюро поряд з внутрішньопартійними питаннями, були також розглянуті питання про політичну ситуацію та першочергові завдання партійних комітетів і організацій області. По завершенню засідання бюро відбувся Пленум обкому КПУ, на якому були обрані делегати від Чернігівського обласного комітету на позачерговий 47 З’їзд Комуністичної партії України.

Місцевий осередок Партії регіонів скоротився чисельно та залишився без свого керівника. Заяву про звільнення з посади та про вихід із Партії регіонів написав голова Чернігівської облдержадміністрації Володимир Хоменко. Склав своїх повноваження і голова обласної ради Анатолій Мельник. Фракція Партії регіонів у Чернігівській облраді заявила про саморозпуск. Саморозпустилися всі фракції у місцевих радах. Пресинг членів партії на початку виборчої кампанії значно підвищівся. Офіси розгромлені. У першу декаду ніякої політичної діяльності не помічено.

25 лютого у Прилуках призначили нового секретаря – голову депутатської фракції Всеукраїнського об’єднання “Свобода” Дмитра Барнаша. Саме Прилуки і будуть скоріше за все центром по проведенню виборчої кампанії ВО “Свобода” на Чернігівщині.

Про діяльність партії “Солідарність” на Чернігівщині у період, що досліджується, нічого не відомо.


На початок березня у Чернігівської області, згідно Державного реєстру – 877 тисяч виборців.


СОЦІОЛОГІЯ:
Центр “Соціс” та Київський міжнародний інститут соціології ( КМІС) опублікували 5 березня результати спільного дослідження щодо рейтингу політичних партій.
Якби вибори у парламент відбулись сьогодні, то результат був би таким: “регіонали” б отримали 29,2% голосів, УДАР обрали б 23,4% виборців, за “Батьківщину” проголосували б 21,4%. Згідно з опитуванням четверте місце посіла б партія “Солідарність” Петра Порошенка, яка набрала б 9,8%голосів. Ця партія була б представлена у Раді вперше. А от комуністи та “свободівці” свій рейтинг втратили – вони набрали б 5,8% та 5,6% відповідно.
Всі інші політичні партії не подолають 5%-вий бар’єр.
Однак, варто додати, що 25,9% українців зі своїм вибором не визначились. Загалом на вибори прийшли б 80% українців.


© Інформаційно-аналітичний журнал “Чернігівський монітор”

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.