Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 17:51:24

390 років тому Чернігів отримав магдебурзьке право

21.01.2013   17:16Агенцiя

Навесні 2013 року виповниться 390 років з часу набуття Черніговом магдебурзького права. Про історичне значення цієї дати нагадав секретар Чернігівської міської ради, кандидат юридичних наук Олег Шеремет.

Магдебурзьким правом називають один із різновидів прав міських общин, які з Західної Європи поширювалися на українські землі, починаючи з XIV ст. Його назва походить від назви міста Магдебург у Саксонії, що в 1188 р. отримало від власника – архієпископа Віхмана – право на самоврядування, що підтвердив саксонський курфюрст (князь) Альберт. Грамоти разом зі збірником норм звичаєвого права Саксонії Ейхе фон Ренкова “Саксонське зерцало” та міського муніципального права й утворили так зване магдебурзьке право.

– Надання місту магдебурзького права означало ліквідацію влади над його громадянами з боку феодалів та адміністраторів великих князів. Міське самоврядування передбачало право громадян обирати собі повноважну раду строком на один рік.

Колегія райців обирала бурмістра. Рада на чолі з бурмістром здійснювала управління містом і всіма господарськими справами громади. Лише за період 1572–1647 рр. українським містам і містечкам було видано 50 магдебурзьких грамот, – розповідає О. Шеремет.

Отже, українські міста запозичили нові принципи життя та пристосовували їх до своїх умов і особливостей, до усталених традицій. Загалом організація адміністративної й судової влади за нормами магдебурзького права в містах ставила їх на один рівень з європейськими.

Безумовно, впровадження і розвиток магдебурзького права є передісторією становлення сучасного місцевого самоврядування. В умовах розбудови демократичних інститутів громадянського суспільства в Україні корисним є аналіз історії виникнення та джерел магдебурзького права, прав міст, що користувалися цим правом, їхніх органів влади, вплив у цілому на розвиток Української держави, її правової системи, а також узагальнення відповідного позитивного й негативного історичного досвіду.

Секретар Чернігівської міської ради звертається до громадськості – депутатів, науковців, юристів, викладачів і педагогів – долучитися до відзначення річниці отримання містом права на самоврядування. “Ми плануємо проведення ряду заходів інформаційно-просвітницького характеру, тож будемо раді, якщо хтось виступить із власними ініціативами”, – каже О. Шеремет.

http://vid.cn.ua/content/view/8047/65/

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.