Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 18:11:50

Відбулось чергова робоча зустріч з питань оптимізації освіти Деснянської ТГ

23.12.2020   07:45Агенцiя

Експерти громадської організації «Центр Доброчин» продовжують роботу над реформуванням освітньої галузі в Деснянській ТГ Чернігівської області.

Питання «Чи можлива оптимізація шкільної мережі для реформування системи освіти в Деснянській ТГ?» вже не актуально. На порядку дня питання «Як найбільш ефективно організувати та провести реформування системи освіти в громаді». Саме таким є висновок більшості учасників зустрічі, яка пройшла 21 грудня в Деснянській селищній територіальній громаді.

Цього разу учасниками зустрічі стала керівна ланка освітніх закладів територіальної громади.Питання розглядалися доволі складні і неоднозначні.

Спочатку акцентували на тому, що повноваження громад у сфері освіти потребують законодавчого врегулювання і обсяги освітньої субвенції на 2021 рік не відповідають діючій формулі.

Також учасники активно шукали відповіді на такі питання щодо формування освітніх просторів громад:
• А що ж насправді найбільше впливає на якість шкільної освіти?
• Що зробити, щоб ця якість зросла?
• Куди прикласти зусилля чи вкласти кошти насамперед?
• І чи взагалі можна вплинути на якість освіти в окремій територіальній громаді?

Практично кожний керівник навчального закладу знаходив потрібні йому відповіді. Ще над більшим виникла потреба поміркувати. Демографічна ситуація вказує, що кількість учнів не буде зростати, а навпаки погрожує значно зменшитися. Матеріально-технічна база застаріла і не може у всіх існуючих закладах задовольняти значно підвищені стандарти освіти. Учасники зустрічі погодилися, що потрібно вже зараз робити відповідні кроки, щоб освітянська галузь не пасла задніх.

Ефективна комунікація і залучення до реформування освіти насправді складні завдання, але вони є надзвичайно важливими для врахування інтересів всіх сторін і запобігання конфліктів в майбутньому.  

Метою проекту "Захист інтересів громад через управління конфліктами", що здійснюється Центром «Доброчин» за підтримки Програми МФВ «Демократична практика”, є  участь громадян в проведенні реформ освіти та місцевого самоврядування.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.