Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 19 травня, 21:18:00

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом

08.05.2024   13:59Агенцiя

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

    – Сьогодні вшановуємо пам'ять і подвиг покоління, яке перемогло нацизм у 40-х роках минулого століття, в Другій світовій війні. Нині, в умовах повномасштабного вторгення російської федерації в Україну, наше покоління, на жаль, розуміє і відчує ті самі жахи, яке відчувало те покоління і, звичайно, хотілося б, щоб у світі не було воєн, щоб не страждали люди. Але висновок дуже простий: перемогли нацизм – переможе і рашизм, – сказав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

 

 
 День пам'яті та перемоги, Україна вшановує кожного, хто боровся з нацизмом. Не менше заслуговують на увагу та пам'ять мирні цивільні люди, які загинули або постраждали від бойових дій та окупації їхніх міст і сіл, діти війни, примусові робітники. Адже війна – це не лише танки, гармати й масштабні бої. Це – долі, мільйони маленьких і великих людських бід, які тривали роками.

Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними. Пам'ять про війну має вести не до культу перемоги, а розвивати вміння цінувати мир, категорично і безкомпромісно захищати його всіма розумними засобами, а також виховувати сміливість та принциповість у боротьбі з агресією й несправедливістю.

Довідково. Минулого року Верховна Рада України Законом «Про День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановила 8 травня як День пам’яті та перемоги – єдину дату, коли Україна відзначає перемогу над нацизмом та вшановує памʼять загиблих у Другій світовій війні.  Поступовий офіційний перехід до європейської традиції памʼятання розпочався після Революції Гідності. Ця традиція полягає не тільки в зміні дати, а й у зміні фокусу – з культу зброї та перемоги на внесок різних спільнот у подолання нацизму, на окрему людину, її страждання і втрати у війні. День пам’яті та перемоги – це нагадування, що Друга світова розпочалася внаслідок домовленостей двох тоталітарних режимів: націонал-соціалістичного (нацистського) у Німеччині й комуністичного в СРСР, а також мовчазного небажання найпотужніших держав світу чинити спротив агресорам. У 1939–1945 роках обидва тоталітарні режими вчинили на українській землі численні злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини геноциду, внаслідок чого український, єврейський, кримськотатарський та інші народи, що жили в межах території сучасної України, зазнали величезних втрат.

 

Пресслужба Чернігівської міської ради за матеріалами Українського інституту національної пам'яті
 

Останні новини Чернігівщини

Підтримка міжнародних партнерів України суттєва і лише набирає масштабу, – Володимир Кучма 11:26

Наразі Підтримка міжнародних партнерів України є дуже суттєвою. І вона набирає лише більшого масштабу. Такої думки голова Всеукраїнської асоціації громад Володимир Кучма.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:22

Протягом минулої доби зареєстровано 7 пожеж.

Компенсація від «єВідновлення» на самостійну відбудову: на що необхідно звернути увагу 10:07

Оскільки цей механізм програми запрацював тільки цього року, деякі громадяни ще мають труднощі із оформленням такого виду виплат. Тим часом, на Чернігівщині вже задоволено 39 заяв за цим видом компенсації майже на 80 млн гривень.

Олександр Ломако виступив перед депутатами Київради з проханням фінансово підтримати роботи з розбудови фортифікаційних споруд довкола Чернігова 08:32

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако сьогодні, 16 травня, взяв участь у ІII сесії Київської міської ради ІХ скликання, під час якої звернувся до депутатського корпусу стосовно підтримки нашого міста у частині зміцнення довкола нього існуючих фортифікаційних споруд та будівництва нових.

Сесія Чернігівської обласної ради – понад 50 важливих рішень для життєдіяльності області 08:30

Вчора, 16 травня, відбулося пленарне засідання вісімнадцятої сесії обласної ради. До роботи долучився начальник обласної військової адміністрації В'ячеслав Чаус, його заступники, керівники профільних структурних підрозділів.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини