Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 19 травня, 14:36:52

Понад 11 тис. жителів Чернігівщини отримали безоплатні послуги з раннього виявлення раку за Програмою медичних гарантій

07.05.2024   09:25Агенцiя

З початку 2024 року 11 058 пацієнтів безоплатно зробили обстеження з ранньої діагностики новоутворень у лікарнях Чернігівської області.

До переліку досліджень з ранньої діагностики онкології входить: мамографія, гастроскопія, бронхоскопія, цистоскопія, гістероскопія та колоноскопія. У 2024 році в державному бюджеті України передбачено понад 6,3 млрд грн на лікування онкозахворювань та понад 682 млн грн – на раннє виявлення.

“Рання діагностика новоутворень є пріоритетним напрямом у Програмі медичних гарантій. Вартість діагностики оплачує Національна служба здоров’я медичному закладу, який має відповідний договір. Щоб пройти обстеження, необхідно отримати електронне направлення від сімейного або лікуючого лікаря. Мамографію та колоноскопію рекомендовано проходити регулярно пацієнтам у віці 40+. Гастроскопія, бронхоскопія, цистоскопія та гістероскопія мають бути регулярними для пацієнтів від 50 років. Якщо ви маєте в сім’ї історію онкологічних захворювань, обов’язково повідомте про це свого сімейного лікаря. Якщо ви в групі ризику, лікар випише е-направлення”, – зазначила директорка Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна.

Пацієнти, які не відповідають критеріям за віком, але мають направлення від лікаря, можуть отримати послугу безоплатно за пакетом “Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах”.

Пройти дослідження безоплатно можна як в комунальних, так і в приватних медичних закладах, які мають договір з НСЗУ на відповідну послугу. У Чернігівській області за пакетом “Мамографія” договір з НСЗУ уклали 6 медичних закладів, за пакетом “Колоноскопія” – 19 закладів, за пакетом “Бронхоскопія” – 7, за пакетом “Гістероскопія” – 13, за пакетом “Езофагогастродуоденоскопія” – 24 та за пакетом “Цистоскопія” – 11 лікарень.

Перелік безоплатних послуг:

консультація лікаря перед дослідженням з метою виявлення протипоказань або інших важливих аспектів;

аналіз проведених раніше досліджень (за наявності);

власне дослідження (мамографія, колоноскопія, бронхоскопія, цистоскопія, гістероскопія чи езофагогастродуоденоскопія);

проведення біопсії (за необхідності);

місцева або загальна анестезія при проведенні гістероскопії, бронхоскопії, езофагогастродуоденоскопії, колоноскопії та цистоскопії, а також консультація анестезіолога перед анестезіологічним забезпеченням;

надання заключення результатів ендоскопічних досліджень;

надання опису гістологічних та цитологічних досліджень (в випадку взяття біопсії);

опис результатів досліджень лікаря-рентгенолога;

надання результатів обстеження на плівці та/або запис на цифровий носій пацієнтів (за бажанням).

Повний перелік послуг – на сайті НСЗУ в розділі “Вимоги ПМГ 2024” (п. 1-3, 5-6, 11).

Знайти медичний заклад із договором НСЗУ можна на дашборді “Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій”: https://cutt.ly/0eqITwGf. Перейдіть на карту надавачів медичної допомоги та наберіть необхідну назву пакету у фільтрі “Група послуг”. Або ж зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77, оператор підкаже контакти найближчого закладу.

Більше про безоплатні медичні послуги – в електронному посібнику «Гід по Програмі медичних гарантій для пацієнта 2024». Завантажити посібник можна за посиланням: https://cutt.ly/Nw5buw0b.

 

Останні новини Чернігівщини

Підтримка міжнародних партнерів України суттєва і лише набирає масштабу, – Володимир Кучма 11:26

Наразі Підтримка міжнародних партнерів України є дуже суттєвою. І вона набирає лише більшого масштабу. Такої думки голова Всеукраїнської асоціації громад Володимир Кучма.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:22

Протягом минулої доби зареєстровано 7 пожеж.

Компенсація від «єВідновлення» на самостійну відбудову: на що необхідно звернути увагу 10:07

Оскільки цей механізм програми запрацював тільки цього року, деякі громадяни ще мають труднощі із оформленням такого виду виплат. Тим часом, на Чернігівщині вже задоволено 39 заяв за цим видом компенсації майже на 80 млн гривень.

Олександр Ломако виступив перед депутатами Київради з проханням фінансово підтримати роботи з розбудови фортифікаційних споруд довкола Чернігова 08:32

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако сьогодні, 16 травня, взяв участь у ІII сесії Київської міської ради ІХ скликання, під час якої звернувся до депутатського корпусу стосовно підтримки нашого міста у частині зміцнення довкола нього існуючих фортифікаційних споруд та будівництва нових.

Сесія Чернігівської обласної ради – понад 50 важливих рішень для життєдіяльності області 08:30

Вчора, 16 травня, відбулося пленарне засідання вісімнадцятої сесії обласної ради. До роботи долучився начальник обласної військової адміністрації В'ячеслав Чаус, його заступники, керівники профільних структурних підрозділів.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини