Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 19 травня, 10:26:57

Ремонт каналізаційного колектору на Масанах здійснять у травні

06.05.2024   11:19Агенцiя

В суботу, 27 квітня, на ділянці вуличного каналізаційного колектору діаметром 600 мм по вулиці Незалежності,42, було виявлено декілька просідань асфальтобетонного покриття, що свідчить про порушення цілісності та герметичності трубопроводу який проходить у зазначеному місці.

Колектор збудований у 1997 році із залізобетонних труб. Через нього відводяться стоки від 14 багатоповерхових будинків в районі Масани.

 Для обстеження стану каналізаційного колектору в місто Чернігів було запрошено фахівців КП «МІСЬКВОДОКАНАЛ» з міста Суми. Саме на цьому підприємстві є телеметрична лабораторія,  яка дозволяє оглянути стан каналізаційних мереж зсередини. Дана лабораторія була поставлена два роки тому в рамках програми міжнародної допомоги Україні.

 ДОВІДКА: Аналогічна лабораторія, але для водопровідних мереж, за тією ж програмою підтримки України одночасно була передана і КП «ЧЕРНІГІВВОДОКАНАЛ». Враховуючи значну вартість лабораторій, передбачалося, що фахівці з міста Суми та міста Чернігова будуть надавати допомогу в діагностиці каналізаційних та водопровідних мереж водоканалам зі всієї України. Наразі ця програма – в дії.

Відповідно до попередніх домовленостей, 1-го травня фахівці КП «МІСЬКВОДОКАНАЛ» (м. Суми) дослідили стан каналізаційного колектору, збудованого в районі Масанів у 1997 році. За результатами телеметричного дослідження було встановлено, що відбулася розгерметизація каналізаційного колектору на декількох ділянках. Колектор збудовано із залізобетонних розтрубних труб, які під впливом ґрунтових вод в зазначеному районі міста частково розкарбувалися. Саме через попадання води ззовні і відбувається вимивання піску в колектор, що призвело до утворення провалів на асфальтобетонному покритті тротуарів та дороги. Для усунення аварійності колектору його потрібно знов зробити герметичним.

Враховуючи той факт, що глибина залягання колектору складає 6 м, для проведення ремонтних робіт потрібен котлован шириною до 10 м. Але це, практично, неможливо через те, що на відстані 3 м від стінки колектору знаходиться магазин продовольчих та непродовольчих товарів. Взагалі, проводити такі роботи в густонаселеному районі міста доволі складно, через певні обмеження  для населення району, пов'язані з безпекою проведення робіт.

За таких обставин, найбільш прийнятним методом ремонту аварійного колектору є метод санації гнучким полімерним рукавом. В Україні є декілька підприємств, які мають практичний досвід виконання таких робіт та відповідне спеціалізоване обладнання.

Фрагменти телеінспекції каналізаційного колектору

В ході обміну досвідом між водопровідно-каналізаційними господарствами України, комунальне підприємство «ЧЕРНІВЦІВОДОКАНАЛ» повідомляло, що раніше виконувало роботи з відновлення каналізації методом санації гнучким полімерним рукавом із залученням підрядної організації ТОВ «АВТО-М», місто Запоріжжя.

Для припинення руйнації асфальтобетонного покриття, недопущення припинення водопостачання великого району в місті Чернігові та повноцінного відновлення роботи каналізаційного колектору, роботи по його ремонту потрібно виконувати терміново.

Враховуючи специфіку санації каналізаційного колектору та потребу в спеціалізованому технологічному обладнанні, на технічній раді КП «ЧЕРНІГІВВОДОКАНАЛ» було прийнято рішення щодо звернення до ТОВ «АВТО-М» (місто Запоріжжя) для розгляду можливості виконання відновлювальних робіт зазначеним вищим методом та подальшим укладанням прямого договору.

Інформація щодо термінів виконання робіт по ремонту каналізаційного колектору в районі Масанів буде відома вже наступного тижня. Наразі КП «ЧЕРНІГІВВОДОКАНАЛ» здійснює контроль за станом колектору та готує узгодження проведення робіт з представниками служб, чи мережі проходять в зазначеному районі міста.

Останні новини Чернігівщини

Підтримка міжнародних партнерів України суттєва і лише набирає масштабу, – Володимир Кучма 11:26

Наразі Підтримка міжнародних партнерів України є дуже суттєвою. І вона набирає лише більшого масштабу. Такої думки голова Всеукраїнської асоціації громад Володимир Кучма.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:22

Протягом минулої доби зареєстровано 7 пожеж.

Компенсація від «єВідновлення» на самостійну відбудову: на що необхідно звернути увагу 10:07

Оскільки цей механізм програми запрацював тільки цього року, деякі громадяни ще мають труднощі із оформленням такого виду виплат. Тим часом, на Чернігівщині вже задоволено 39 заяв за цим видом компенсації майже на 80 млн гривень.

Олександр Ломако виступив перед депутатами Київради з проханням фінансово підтримати роботи з розбудови фортифікаційних споруд довкола Чернігова 08:32

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако сьогодні, 16 травня, взяв участь у ІII сесії Київської міської ради ІХ скликання, під час якої звернувся до депутатського корпусу стосовно підтримки нашого міста у частині зміцнення довкола нього існуючих фортифікаційних споруд та будівництва нових.

Сесія Чернігівської обласної ради – понад 50 важливих рішень для життєдіяльності області 08:30

Вчора, 16 травня, відбулося пленарне засідання вісімнадцятої сесії обласної ради. До роботи долучився начальник обласної військової адміністрації В'ячеслав Чаус, його заступники, керівники профільних структурних підрозділів.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини