Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 3 травня, 16:49:24

Результати голосування жителів Іванівської, Киїнської та Кіптівської громад щодо дизайну меморіальних об’єктів

22.03.2024   15:44Агенцiя

Стали відомі результати опитування жителів та жительок Іванівської, Киїнської та Кіптівської громад щодо дизайну меморіальних об’єктів.

 Вони будуть встановлені з метою вшанування пам’яті про події повномасштабного вторгнення росії на територію України та Чернігівщини.
Це опитування проводила команда ГО «Асоціація демократичного розвитку», спільно з ГО «Жінки за розвиток», ГО «Кіптівська жіноча спілка», ГО «Юстина» та ГО «Добро Тайм».

«Результати опитування виявилися наочним виявом громадянської активності та важливості вибору меморіальних об’єктів для їхнього спільного простору», ‒ розповіла Марія Меньок, голова ГО «Жінки за розвиток».
Нагадаємо, що взяти участь в опитуванні можна було із 9 по 29 лютого 2024 року. Мешканці заповнювали анкети як онлайн, так і паперові.

Кіптівська громада
У Кіптівській громаді взяли участь в опитуванні 142 особи, з яких 33 скористалися електронними анкетами, а 109 заповнили паперові.
За результатами голосування, переважна більшість (111 голосів) віддала свої голоси за встановлення книги на підставці як меморіального об’єкта. Дошка на підставці також мала певну підтримку (29 голосів), у той час як дошка на будівлі отримала лише 2 голоси.
«Навіть в мирний час різні проєкти викликали полярну реакцію. Хтось вважав це надзвичайно важливою справою, хтось ‒ не бачив в цьому сенсу. Під час повномасштабного вторгнення ще складніше, але всіх об’єднує одна перемога. У голосуванні активно брали участь жінки і підтримали ідею розгорнутої книги на підставці (біля 60%)» ‒ пояснила Ірина Дубик, членкиня ГО «Кіптівська жіноча спілка».

Киїнська громада
У Киїнській громаді проголосувало 147 осіб. Це найбільше число учасників серед усіх громад. 124 анкети були електронними, 23 паперовими.
За результатами голосування, 92 голоси були віддані за книгу на підставці, 39 за дошку на підставці та 16 за дошку на будівлі.

Іванівська громада
У Іванівській громаді 160 осіб взяли участь в обранні меморіального об’єкту. 31 особа використала електронні анкети, а 129 – паперові.
Переважна більшість голосів (146) була віддана за встановлення книги на підставці, ще 11 за дошку на підставці та 3 за дошку на будівлі.

«Результати опитування відображають широкий спектр думок та побажань громадян щодо вшанування пам’яті та створення меморіальних об’єктів. Також варто відзначити їхню активність у процесі голосування, що свідчить про високий рівень участі та зацікавленості у формуванні загального простору пам’яті», ‒ додала Ольга Вовченко, голова ГО «Юстина».
«У наших громадах вже висаджені кленові алеї, на яких будуть згодом встановлені меморіальні об’єкти за які проголосували люди. Важливо, що клени ‒ пам’ять про тих, хто пережили події повномасштабного вторгнення росії в Україну та будуть відбудовувати країну. Це буде простір, що не тільки вшановуватиме пам’ять, а й засвідчуватиме перемогу життя, незламність та жагу до волі», ‒ прокоментувала результати опитування Лідія Гартович, голова ГО «Добро Тайм».


Проєкт «Колективна памʼять про війну на Чернігівщині» відбувається/здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.
 

Останні новини Чернігівщини

«єВідновлення» в області: понад дві тисячі компенсацій за пошкоджене майно та 307 житлових сертифікатів 15:05

На Чернігівщині триває реалізація програми з надання компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло «єВідновлення», яка стартувала майже рік тому. Про стан її реалізації говорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

До 11 років позбавлення волі засуджено російського військовослужбовця, який стріляв у цивільних під час тимчасової окупації Чернігівщини 15:03

За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури Чернігівським районним судом у порядку спеціального судового розгляду визнано винним російського військовослужбовця у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Його засуджено до 11 років позбавлення волі.

Дмитро Блауш: ці діти вчать інших не бути байдужими 15:01

Плетіння маскувальних сіток для бійців на передовій вже стало невід'ємною частиною життя для одинадцяти діток із Ріпок Чернігівського району.

 На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів

На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів 14:48

Слідчі Головного управління Нацполіції в області викрили у Чернігівському районі зловмисника, який систематично здійснював придбання та подальший збут особливо небезпечних психотропних речовин.

Ломако та Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів у Чернігові 14:44

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако та начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів приватних перевізників у Чернігові.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини