Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 15:56:32

Безпечне довкілля та збереження заповідних територій: про реалізацію природоохоронних заходів – на брифінгу в ОВА

22.12.2023   17:31Агенцiя

Серед основних напрямів реалізації природоохоронних заходів на Чернігівщині у 2023 році – ліквідація загрози забруднення довкілля небезпечними речовинами, охорона та збереження заповідних територій, запобігання забрудненню довкілля неочищеними стічними водами, моніторинг довкілля, екологічне виховання.

Про річні підсумки їх реалізації розповіла директорка Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА Наталія Грудницька під час брифінгу в медіацентрі ОВА.

Загалом впродовж поточного року було заплановано 35 заходів в межах Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2021-2027 роки на загальну суму понад 12 мільйонів гривень. З них повністю виконані – 32, ще 3 – з об’єктивних причин перенесені на наступний рік.

За словами Наталії Грудницької, вперше за останні 10 років забезпечено вивезення на утилізацію безхазяйних хімічних засобів захисту рослин. На початок  року в області їх обліковувалось близько 234 тонн. Непридатні та заборонені до використання пестициди зберігалися на 47 складах, стан яких –– незадовільний.

    «Десятиліттями ці небезпечні речовини отруювали ґрунти, підземні води та повітря. А це вливало на стан довкілля в цілому. Процес утилізації — дороговартісний і тривалий. Тому було прийнято рішення розв’язувати проблему поступово. Кошти на ці заходи були виділені з обласного природоохоронного фонду на умовах співфінансування з місцевих бюджетів громад, на території яких розташовані склади з отрутою. Загалом цього року вивезено близько 40 тонн пестицидів з території 10 громад області», – зазначила спікерка.

Наразі на Чернігівщині залишається 37 складів з небезпечними отруйними речовинами тож робота в цьому напрямі продовжиться наступного року.

Крім того, у 2024 році продовжать ліквідовувати несанкціоноване сміттєзвалище на території Іванівської ТГ. Розпочаті цього року роботи на об’єкті не були завершені через погодні умови.

Також цьогоріч було утилізовано 711 тисяч ламп розжарювання в межах урядової програми з обміну ламп. На ці потреби витрачено понад півмільйона гривень.

Розповіла Наталія Грудницька і про виділення коштів на розробку проєктів землеустрою щодо організації та встановлення меж територій природно-заповідного фонду в межах Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2021-2027 роки. Так, 7 громадами області замовлено і розроблено 13 таких проєктів.

    «Проєктами землеустрою щодо організації і встановлення меж визначаються чіткі межі об’єктів та територій природно-заповідного фонду, обмеження щодо використання їх земель, а також та забезпечується внесення інформації до Державного земельного кадастру», – зауважила спікерка.

З метою охорони, збереження та розширення площ територій цього року створено три об’єкти природно-заповідного фонду: заповідне урочище «Руднянське» у РіпкинськійТГ, ландшафтний заказник «Охіньківські луки» у Сухополов’янській та ботанічна пам’ятка природи «Віковий дуб-красень Іржавця» на території Ічнянської громади.

Читати також: Природно-заповідний фонд Чернігівщини: нові об’єкти, встановлення меж та розвиток Ялівщини

Крім того, Департаментом постійно ведеться робота щодо раціонального використання та відтворення природних ресурсів; нормування обсягів викидів забруднюючих речовин та встановлення умов здійснення діяльності підприємств; вживаються заходи для недопущення надзвичайних ситуацій та запобігання забрудненню довкілля неочищеними стічними водами.

За двома напрямами здійснюються заходи з моніторингу довкілля – дослідження стану атмосферного повітря зони «Чернігівська» та  визначення токсичності поверхневих вод річок області. Так, для проведення досліджень були відібрані проби у створах річок Білоус, Десна та Стрижень, а також проведено  дослідження повітря у містах Прилуки, Ніжин, Корюківка, Бахмач.

За результатами визначено, що вода в річках навколо Чернігова не чинить гострої токсичної дії, а всі основні показники атмосферного повітря знаходяться у межах гранично допустимих значень.

Значна увага приділяється й екологічному вихованню населення. Зокрема, відбувся обласний щорічний екологічний конкурс «Одна планета – одне майбутнє», а також було організовано ряд екологічних та природоохоронних акцій.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

Троє ветеранів з Чернігівщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:24

3 ветеранських бізнеси з Чернігівщини перемогли у конкурсі фінансування “Варто почати власну справу” від Українського ветеранського фонду. Переможців обирала незалежна експертна комісія.

“Музичний всесвіт Ференца Ліста” 12:19

Відомі українські піаністи Аліна Романова і Артем Ляхович 28 квітня 2024 року продемонстрували чернігівський публіці “Музичний всесвіт Ференца Ліста”.

 Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка

Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка 12:14

Нагальними потребами деокупованих громад є розвиток і відбудова. Так вважає сільська голова села Іванівка Чернігівської обл. Олена Швидка.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:39

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 2 пожежі та 1 випадок загибелі на водних об'єктах. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

Чернігівські поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом браконьєрського вилову риби під час нересту 08:52

26 квітня в Менській громаді співробітники водної поліції разом з рибоохоронним патрулем виявили рибалку, який поблизу села Миколаївка ловив рибу забороненими знаряддями – зяберними сітками.