Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 6 травня, 07:24:15

Соціально-економічний розвиток Чернігівщини: в пріоритеті – підтримка бізнесу та ВПО

19.12.2023   12:19Агенцiя

Широкомасштабна збройна агресія російської федерації, терористичні атаки на об’єкти критичної інфраструктури негативно позначились на соціально-економічному становищі регіону.

З метою забезпечення соціального діалогу з питань регулювання трудових, соціальних, економічних відносин учора відбулось засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради. Його провів перший заступник голови ОДА, співголова територіальної ради Костянтин Мегем.

    «Через війну Чернігівщина стикнулась з рядом викликів, які ми маємо подолати. Необхідно звертати увагу на процеси, які впливають на діяльність підприємств та соціально-економічний розвиток регіону. Важливе завдання – створити всі необхідні умови для того, щоб громадяни, які виїхали під час активних бойових дій поверталися на Чернігівщину. Ми завжди готові до співпраці та консолідації зусиль у всіх галузях для розвитку області», – зазначив Костянтин Мегем

Про відновлення реального сектора економіки області розповів заступник директора Департаменту економічного розвитку ОВА Юрій Сухомлин.

Під час бойових дій та протягом періоду окупації території області близько 500 суб’єктів підприємництва були пошкоджені або зруйновані, з них – майже 60 промислових та більше 60 сільськогосподарських підприємств.

Наразі найголовніше завдання – відновлення: критичної інфраструктури, логістичної, закладів соціальної сфери, житла для громадян тощо.

Особливої уваги потребує й бізнес, який зазнає втрат у конкурентоспроможності порівняно з більш безпечними регіонами, які наближені до західних ринків збуту.

Фінансову підтримку бізнес Чернігівщини може отримати завдяки державним грантовим програмам в рамках реалізації проєкту «єРобота». Так, за підсумками 20 хвиль у 2023 році отримали гранти 146 суб’єктів на загальну суму майже 35 млн грн.
 

Навіть після завершення війни Чернігівщина матиме спільний кордон з двома недружніми країнами. Тож для повноцінного відновлення з боку держави мають застосовуватися спеціальні стимулюючі інструменти.

Наразі в області розроблено стратегічний документ «Чернігівщина – від відновлення до розвитку» та працюють над Програмою комплексного відновлення області із залученням фахівців команди проекту EGIS Ukraine.

Ще одне важливе питання – підтримка внутрішньо переміщених осіб, яких в області налічується понад 69,5 тисяч.

З метою забезпечення та захисту їх прав та інтересів у сфері соціального захисту, забезпечення житлом та зайнятості, психосоціальної, медичної та правової допомоги та з інших питань в області діє Рада з питань внутрішньо переміщених осіб.

Крім того, на сайті Чернігівської обласної державної адміністрації розміщена важлива корисна інформація для ВПО ­– https://cg.gov.ua/index.php?id=477297&tp=page.

Про надання роботодавцям компенсацій за працевлаштування зареєстрованих безробітних  та безробітних із числа ВПО розповіла директорка Чернігівського обласного центру зайнятості Людмила Ключник. Детальніше про них можна дізнатись на сайті Державного центру зайнятості за посиланням – https://bitly.ws/36rT2.

Також члени тристоронньої соціально-економічної ради підтримали продовження терміну дії територіальної угоди про регулювання основних соціально-економічних принципів та трудових відносин на 2024 рік.

    «Хотілось би подякувати соціальним партнерам, зокрема активній бізнесовій спільноті нашого регіону, за конструктивний діалог. Переконаний, що спільними діями та зусиллями ми будемо сприяти економічному відновленню та наближенню перемоги. Адже успішна реалізація соціально-економічної політики, як у цілому в державі, так і в області зокрема, неможлива без консолідації зусиль органів виконавчої влади всіх рівнів, роботодавців і профспілок, без конструктивного діалогу та тісної співпраці між ними», – наголосив Костянтин Мегем.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

«єВідновлення» в області: понад дві тисячі компенсацій за пошкоджене майно та 307 житлових сертифікатів 15:05

На Чернігівщині триває реалізація програми з надання компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло «єВідновлення», яка стартувала майже рік тому. Про стан її реалізації говорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

До 11 років позбавлення волі засуджено російського військовослужбовця, який стріляв у цивільних під час тимчасової окупації Чернігівщини 15:03

За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури Чернігівським районним судом у порядку спеціального судового розгляду визнано винним російського військовослужбовця у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Його засуджено до 11 років позбавлення волі.

Дмитро Блауш: ці діти вчать інших не бути байдужими 15:01

Плетіння маскувальних сіток для бійців на передовій вже стало невід'ємною частиною життя для одинадцяти діток із Ріпок Чернігівського району.

 На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів

На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів 14:48

Слідчі Головного управління Нацполіції в області викрили у Чернігівському районі зловмисника, який систематично здійснював придбання та подальший збут особливо небезпечних психотропних речовин.

Ломако та Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів у Чернігові 14:44

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако та начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів приватних перевізників у Чернігові.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини