Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 17:30:37

ХІІ «Розумовські зустрічі» в Чернігові

05.12.2023   10:20Агенцiя

У колі друзів, колег із атмосферою взаємоповаги йвзаємопідтримки 30 листопада – 1 грудня 2023 р. в Чернігові пройшли ХІІ«Розумовські зустрічі». Цього року присвячувалися вони 1000–літтю Великого Князівства Чернігівського (відзначатиметься в 2024 р.).

Незважаючи на обставини воєнного часу конференція зібрала національних експертів у сфері публічного управління, представників органів державної влади та місцевого самоврядування, науковців, представників неурядових організацій з України та Польщі – понад 100 учасників із Польщі (Варшава), Києва, Харкова, Львова, Івано-Франківська, Коломиї, Тернополя, Кропивницького, Вінниці, Херсону, громад Чернігівської області.Переважно – у реальному просторі.
    Зібрання привітала перший заступник голови Чернігівської обласної ради Ніна Лемеш. Вона наголосила на важливості Зустрічей, що відбуваються традиційно напередодні Дня місцевого самоврядування України: конференція активізує інтерес до еволюційних процесів державотворення, зосереджуючи увагу на проблемах і викликах, спричинених цими процесами.

Також із вітаннями звернулись: директор Генерального департаменту Нацдержслужби України Людмила Рикова, координатор проєктів представництва Фонду ГаннсаЗайделя ОлегВатаманюк, директор Сіверського інституту Сергій Леп`явко, завідувач Києво-Могилянської школи врядування імені Андрія МелешевичаНаУКМА Валерій Тертичка, співголова українсько-польської комісії істориків Владислав Верстюк, які подякували організаторам за запрошення та побажали учасникам зібрання плідного спілкування, обміну досвідом та цікавими ідеями.
    Потім хвилиною мовчання учасники вшанували пам’ять загиблих воїнів.
    Серед спікерів Зустрічей – відомі українські та зарубіжні фахівці з питань сучасного  державотворення в Україні та за межами, історичного минулого–ПьотрКульпа, ІгорРоманенко, Лариса Івшина, Юрій Ганущак, Сергій Гаращук, Сергій Чаплинін, НаталіяЗубар, ЄвгенМагда, ІгорТодоров, Сергій Джердж та ін.
    «Існування Великого князівства Чернігівського розбиває майже всі пропагандистські наративи Росії про Вєликую Русь» –такатеза пролунала підчас першої дискусійної панелі «Смоленсько-Чернігівська брама Русі – виклики для майбутнього. Сіверщина крізь віки». Йшлося про передумови, причини та наслідки створення Чернігівського князівства, його засновника – Мстислава Хороброго (або ж правильніше – Великого), провідну роль Чернігова на Русі під час князювання Мстислава. Доповідачі звернули увагу, що населення Сіверщинияк тоді, так і тепер боронило свою землю та своєрідну культуру від зайд, в тому числі у нинішній російсько-українській війні. І не вперше відстояли Чернігів від «братньої навали». Мовилося й про міжнародні відносини Чернігово-Сіверщини, зокрема, вирогіднийзв`язок із Краковом (біля нього існувало Сіверське князівство, досі є гмінаЧернігов – Czernichów).
    У другій панельній дискусії увага концентрувалася навикликах війни для місцевого самоврядування України та регіону, існуючих проблем,способах і засобах їхнього подолання, активізації власних ресурсів, залучення потенціалу міжнародного партнерства громад. Відзначалося, що децентралізація сприяла самоорганізації громад як територіальних спільнот, дозволилаїм діяти за умов ворожого вторгнення автономно, зокрема, втримати мінімальні стандарти життєзабезпечення через горизонтальні зв'язки та водночас допомагати Збройним силам України в боротьбі з російською ордою. Згодом нового рівня набуло партнерство з європейськими громадами, що надавали підтримку українським партнерам у вигляді гуманітарної допомоги та прийому переселенців. Проте для подальшої співпраці з міжнародними партнерами та участі в міжнародних програмах місцеве самоврядування має опанувати навички проєктного менеджменту, зокрема, вміти планувати довгостроково, ефективно залучати та розподіляти ресурси з чітко визначеними цілями та результатами.
    Наступні панельні дискусії стосувались змін в організації держави Україна, інформаційним війнам у сучасному світі, питанням реалізації наміру України увійти до складу ЄС та НАТО.
Юрій Ганущак як один із авторів реформи місцевого самоврядування критично зауважив – ми зробили лише пазлики за територіями. Та представив Концепцію розмежування й розподілу повноважень місцевого самоврядування та виконавчої влади, що напрацьована робочою групою з розмежування повноважень органів місцевого самоврядування, оцінки спроможності територіальних громад.
Інша порушена проблема інформаційна – на півночі Чернігівщини досі домінує сигнал російських та білоруських медіа, які власне не медіа, а інформаційна зброя. Є суто внутрішні аспекти цієї сфери – журналісти відповідальні за зміщення системи координат у суспільстві, коли у гонитві за рейтингами нехтується елементарні морально-етичні норми, а розуміння наслідків кудись зникає. І це за умов інформаційної війни зі сторони росії.
Мовилося про ситуацію на фронті та зміни, що відбуваються в обороні України. Наголошувалися: питання запрошення України до НАТО знаходиться виключно в політичній площині й залежить від стратегічного бачення розвитку ситуації в Європі та світі. За будуть яких обставин Україні, що має статус кандидату до ЄС, спочатку стане частиною Північноатлантичного альянсу.   
Конференція ХІІ «Розумовські зустрічі» організована Чернігівським центром підвищення кваліфікації та Сіверським інститутом регіональних досліджень у партнерстві з Києво-Могилянською школою врядування ім. Андрія МелешевичаНаУКМА, за сприяння Чернігівської облдержадміністрації, Чернігівської обласної ради та за підтримки Фонду ГаннсаЗайделя.


 

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.