Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 6 травня, 20:46:54

13 жовтня - цей день в Україні та в світі

13.10.2023   07:45Агенцiя

ДЕНЬ 597 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 597 RUSSIAN AGRESSION

13 жовтня у світі відзначають Всесвітній день яйця, Міжнародний день зі зниження ризику лих, День поширення інформації про метастатичний рак молочної залози.

Ще сьогодні Міжнародний день простої мови, Міжнародний день невдах, Всесвітній день боротьби з тромбозом, Міжнародний день ветеринарної медсестри, Міжнародний день костюма і День без бюстгальтера.

У Німеччині - Фестиваль "Вільного ринку" в Бремені, в Італії - Фестиваль шоколаду в Перуджі.

Цього дня, 1884 року було затверджено місце проходження нульового меридіана за Гринвічем.

Православна церква вшановує пам'ять священномучеників Карпа, Папили й Агатоніки.

Ще цього дня:

1927 - З ініціативи Міжнародної організації праці засновано Міжнародну асоціацію соціального забезпечення;

1943 - Королівство Італія оголосило війну Третьому Рейху;

1947 - ЦК КП(б)У ухвалив рішення про створення семи спеціальних оперативних груп НКВС для ліквідації керівників "бандугруповань" Української РСР, членів Центрального і крайового проводів ОУН;

1948 - Рада міністрів СРСР ухвалила постанову про виселення сімей "бандитських і націоналістичних елементів";

1948 - Завершено будівництво газопроводу Дашава-Київ;

1957 - У СРСР здійснено запуск першого у світі штучного супутника Землі. У 1967 Міжнародною федерацією астронавтики цю дату проголошено Днем початку космічної ери людства;

1987 - У Перській затоці американський флот уперше у світі використав дельфінів у військових цілях;

1992 - На посаді прем'єр-міністра України затверджено Леоніда Кучму;

1996 - У Криму створено Південноукраїнський економічний союз;

1998 - НАТО висунув Союзній республіці Югославія ультиматум із вимогою вивести війська з Косово.

Церковне свято

Святі мученики Карп, єпископ Фіатирський, диякон Папила, Агатодор і Агатоніка, сестра Папили, постраждали за часів гонінь на християн імператора Декія в III столітті.

Правителю області, де жили святі, стало відомо, що Карп і Папила не беруть участі в язичницьких святах. Він наказав привести порушників закону і спочатку спробував переконати їх в істині римської релігії. Святі ж відповідали, що непристойно вшановувати несправжніх богів. Тоді суддя наказав оголити мучеників і в залізних ланцюгах водити їх містом, а потім прив'язати до коней і тягти з Фіатири до сусіднього міста Сарди.

За Карпом і Папилою добровільно пішли Агатодор і Агатоніка. У Сардах Агатодора забили до смерті воловими жилами, а Карпу, Папилі й Агатоніці відрубали голови.

Святий Папила за життя був відомий даром лікування хвороб; він і після своєї мученицької кончини невпинно подає зцілення усім, хто приходить до нього з вірою.

Іменини: Акакій, Олександр, Олексій, Василь, В'ячеслав, Григорій, Леонід, Матвій, Михайло, Петро, Семен, Серафим, Олександра, Аполлінарія.

Останні новини Чернігівщини

Чернігівщина на розвиток професійної освіти отримає від держави близько 22 млн грн 17:20

Цьогоріч чотири заклади професійної (професійно-технічної) освіти Чернігівської області беруть участь у державній програмі з оновлення майстерень – створення на базі профтехів навчально-практичних центрів (далі – НПЦ).

До чернігівського банку, де стався вибух, зробили підкоп із підвалу сусіднього будинку 17:17

"Цей підкоп зробили три тижні тому, десь так. І пісок в дитячому садочку під паркан поклали. Викликали поліцію, вони прийшли, подивилися, сказали, все добре і поїхали. І ось, будь ласка, нормально закінчилося. Коли вони виносили той пісок, невідомо", — каже Ніна.

Поліція розслідує обставини вибуху в приміщенні банку в Чернігові 11:21

Сьогодні близько 4-ї ранку до поліції надійшло повідомлення про вибух у приміщенні банку в центрі Чернігова. Внаслідок вибуху сталася пожежа, будівля пошкоджена. Постраждалих людей немає.

Ремонт каналізаційного колектору на Масанах здійснять у травні 11:19

В суботу, 27 квітня, на ділянці вуличного каналізаційного колектору діаметром 600 мм по вулиці Незалежності,42, було виявлено декілька просідань асфальтобетонного покриття, що свідчить про порушення цілісності та герметичності трубопроводу який проходить у зазначеному місці.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:13

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж. Внаслідок цих подій постраждалих осіб не зареєстровано.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини