Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 20:47:03

11 жовтня - цей день в Україні та в світі

11.10.2023   08:33Агенцiя

ДЕНЬ 595 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 595 RUSSIAN AGRESSION

 

11 жовтня у світі відзначають Міжнародний день дівчаток, Всесвітній день боротьби з ожирінням, Всесвітній день проти болю.

У Канаді - Національний день ідентифікації особи, в Аргентині - день дульсе-де-лече, у США - Національний день камінг-ауту.

Православна церква вшановує пам'ять апостола від 70 Филипа, єдиного від семи дияконів; преподобного Феофана сповідника, єпископа Нікейського.

Міжнародний день дівчаток

11 жовтня відзначається Міжнародний день дівчаток, проголошений Генасамблеєю ООН у грудні 2011 року.

Ця дата закликає зосередити увагу на необхідності розв'язання проблем, з якими стикаються дівчатка в усьому світі, і заохочувати розширення прав і можливостей дівчаток та здійснення їхніх прав.

Всесвітній день боротьби з ожирінням

11 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з ожирінням. Про це повідомляється на сторінці Європейського регіонального відділення Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

Якщо пів сторіччя тому проблема ожиріння була темою обговорення окремих людей, які дбають про здоровий спосіб життя і ведуть його, а також лікарів-дієтологів, то сьогодні ожиріння і зростання кількості людей з надмірною вагою перетворилися на одну з серйозних загроз для здоров'я людства, яку нерідко ставлять в один ряд із захворюваннями серцево-судинної системи та онкозахворюваннями.

Останнім часом у всьому світі спостерігається зростання частоти ожиріння у дітей і підлітків: у розвинених країнах світу 25% підлітків мають надлишкову масу тіла, а 15% страждають на ожиріння. Надмірна вага в дитинстві - значущий фактор ожиріння в дорослому віці: 50% дітей, які мали надмірну вагу в 6 років, стають огрядними в дорослому віці, а в підлітковому віці ця ймовірність збільшується до 80%. До 2030 року, за прогнозами ВООЗ, до 41% усього населення матимуть надмірну вагу.

Всесвітній день проти болю

11 жовтня відзначається Всесвітній день проти болю або День боротьби проти болю. Він проводиться з метою привернення уваги широкої громадськості до нагальної потреби забезпечити людям доступ до знеболювальних засобів і ліків.

Дата проводиться, починаючи з 2004 року, з ініціативи Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я (ВООЗ) та Міжнародної асоціації дослідження болю. Рішення про організацію Всесвітнього дня стало результатом успішного проведення Європейського тижня боротьби проти болю, вперше організованого 2000 року. Представники цих організацій виступили з декларацією, що пропонує включити полегшення страждань людей від болю до списку основних прав людини.

Міжнародна асоціація дослідження болю, заснована 1973 року, заохочує проведення різноманітних досліджень болю і больових синдромів; надає допомогу пацієнтам із гострим і хронічним болем; об'єднує вчених, лікарів, медичних працівників та інших фахівців, які працюють у сфері "управління болем". Наразі членами IASP є понад 7000 осіб із 95 країн.

Ще цього дня:

1921 - На Всеукраїнському православному Синоді в Києві було створено незалежну від російської православної церкви Українську Автокефальну Православну Церкву (УАПЦ);

1931 - У СРСР ухвалено рішення про повну ліквідацію приватної торгівлі;

1938 - Центральна влада Чехословацької республіки затвердила уряд Карпатської України;

2018 - Вселенський Патріархат підтримав надання автокефалії Українській православній церкві.

Церковне свято

За церковним календарем сьогодні день святого Пилипа - апостола від сімдесяти. Він походив із Кесарії Палестинської. Учні Ісуса Христа обрали його до дияконів слідом за святим Стефаном. Коли почалися гоніння на християн, Стефан загинув, а Пилип залишив Єрусалим і прийшов в одне із самарійських міст, де почав проповідувати свою віру. Апостол не лише розповідав про Христа, а й творив чудеса, виганяв нечистих духів, зціляв хворих і немічних. Завдяки цьому багато язичників увірували в Христа.

Відомо, що у Пилипа було чотири дочки, також вірні християнки. Дівчата мали пророчий дар, а одна з них, Єрміонія, знала лікарське мистецтво і вміла лікувати людей. За переказами, своє життя Філіп закінчив у місті Траллії, де служив єпископом.

Іменини: Олександр, Валентин, В'ячеслав, Георгій, Єгор, Іван, Кирило, Марк, Остап, Родіон, Теодор, Федір, Харитон, Ян, Анна, Марія, Тетяна, Уляна, Юліана.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.