Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 14:07:20

В області майже 800 дітей щеплені проти кору в межах catch-up кампанії

05.08.2023   10:29Агенцiя

У зв’язку з тим, що в Україні зафіксовано чергове підвищення рівня захворюваності на кір, у липні розпочалася так звана «наздоганяльна» вакцинальна кампанія.

Вона розрахована на дітей, які через певні обставини пропустили планові щеплення: в 1 рік та в 6 років. Про її хід на Чернігівщині розповіли спікери під час  брифінгу 03 серпня п.р. в медіацентрі ОВА.

За словами регіонального координатора з підготовки та проведення catch-up кампанії з вакцинації проти кору, епідемічного паротиту та краснухи серед дитячого населення в області – в.о. завідуючого відділом імунопрофілактики Чернігівського обласного центру контролю профілактики хвороб МОЗ Олександра Бубиря, 14190 доз комбінованого препарату доставлено в область 14 липня (в Україну – 5 липня).

    «Щодо охоплення вакцинацією дітей: можна розділити на два напрями – за планом і в межах catch-up кампанії. У першому випадку на 1 липня цього року щеплено 40,6% дітей віком один рік та 33,1% – шести років. Триває і «наздоганяльна» кампанія. Отримана вакцина розподілена по всій області у 102 пункти щеплення. Логістика – в найкоротші терміни з дотриманням холодового ланцюга. В межах цієї ініціативи щеплені 798 дітей, ще у 628 випадках – відмова або ж батьки вагаються», – сказав Олександр Бубирь.

Загалом у план catch-up вакцинації потрапили майже 11 тисяч дітей. Кампанія має завершитися до вересня, щоб максимально убезпечити дітей. Адже навіть одна нещеплена дитина становить загрозу для всього колективу.

    «Кір, паротит і краснуха виникають в організованих дитячих колективах. Швидко розповсюджуються, охоплюючи велику кількість людей. Лікування таких пацієнтів симптоматичне. На жаль, багато людей ці хвороби вважають легкими, забуваючи про небезпечні ускладнення: менінгіти, менінгоенцефаліти, тобто ураження центральної нервової системи, а також суглобів, лімфатичних вузлів, ускладнення перебігу вагітності, для новонароджених – поява вад розвитку тощо. Тому ця проблема не тільки медичного характеру – мають спрацювати всі дотичні ланки: соціальні служби, сфера освіти, служби у справах дітей», – наголосив начальник Управління охорони здоров'я ОДА Андрій Лінник.

Загалом захворювання на кір має циклічний характер.

    «Маємо спалахи у 2006 році, 2013-му, спостерігаємо ріст у 2017-2020 роках. За шість місяців цього року в Україні зареєстровано 21 випадок (з них 14 – діти), на Чернігівщині захворіла одна дитина у Ніжині, – зазначив заступник генерального директора Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Артем Ярошенко. Він акцентував, що за останні роки при зростанні темпів вакцинації зменшилася питома вага щеплених дітей, які не мають імунної відповіді, з 20 до 10 відсотків (тобто найімовірніше захворіють при потраплянні вірусу). Такі діти теж підлягають щепленню.

Тож якщо дитина пропустила план, потрібно наздогнати його якнайшвидше. Дітям старше 6 років, які не мають жодного щеплення КПК, рекомендовано ввести дві дози вакцини з інтервалом між ними не менше 1 місяця.

Мають щепитися і внутрішньо переміщені особи: якщо не підписали декларацію із сімейним лікарем, потрібно звернутися до медичного закладу за місцем проживання.

Нагадаємо: кір – небезпечна хвороба, яка є загрозою для невакцинованих дітей та дорослих. Передається повітряно-крапельним шляхом і є надзвичайно заразною: 9 із 10 нещеплених людей, які контактували з хворим, захворіють. Специфічних ліків проти кору не існує. Єдиний захист – вчасна вакцинація.



Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Останні новини Чернігівщини

Троє ветеранів з Чернігівщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:24

3 ветеранських бізнеси з Чернігівщини перемогли у конкурсі фінансування “Варто почати власну справу” від Українського ветеранського фонду. Переможців обирала незалежна експертна комісія.

“Музичний всесвіт Ференца Ліста” 12:19

Відомі українські піаністи Аліна Романова і Артем Ляхович 28 квітня 2024 року продемонстрували чернігівський публіці “Музичний всесвіт Ференца Ліста”.

 Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка

Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка 12:14

Нагальними потребами деокупованих громад є розвиток і відбудова. Так вважає сільська голова села Іванівка Чернігівської обл. Олена Швидка.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:39

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 2 пожежі та 1 випадок загибелі на водних об'єктах. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

Чернігівські поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом браконьєрського вилову риби під час нересту 08:52

26 квітня в Менській громаді співробітники водної поліції разом з рибоохоронним патрулем виявили рибалку, який поблизу села Миколаївка ловив рибу забороненими знаряддями – зяберними сітками.