Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 09:04:51

Близько ста заяв на компенсацію за зруйноване житло: в області розпочався другий етап єВідновлення

04.08.2023   16:37Агенцiя

1 серпня стартував другий етап державної програми «єВідновлення» щодо надання компенсацій українцям, чия оселя була знищена через війну.

На Чернігівщині за декілька днів подано близько ста відповідних заяв. Більшість надійшла з обласного центру та Іванівської громади. Про це під час брифінгу в медіацентрі ОВА повідомив в. о. начальника Управління містобудування та архітектури ОДА Сергій Куреня.

    «Фактично цей другий етап відбуватиметься у дві фази: перша, коли громадяни за заявками будуть отримувати житлові сертифікати на придбання об’єктів нерухомості. Друга фаза – компенсація за заявками у вигляді грошових коштів. Саме зараз реалізується перша фаза другого етапу. Ті громадяни, які планують відбудовувати оселі за кошти компенсації, зможуть подати заявки трохи пізніше», – наголосив Сергій Куреня.

Тож, щоб отримати житловий сертифікат, потрібно сформувати заявку в Дії або ж подати її через органи соціального захисту чи нотаріуса. Нагадаємо, що попередньо громадянин подає інформаційне повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно (якщо ще не було подане), а вже потім – заяву, яка фіксується у Реєстрі пошкодженого та знищеного майна.

Усі заяви опрацьовуватимуть спеціальні комісії у громадах. Вони ж обстежуватимуть знищене житло та прийматимуть рішення щодо надання компенсації, на підставі яких система згенерує сертифікат. Його можна буде використати впродовж п’яти років з моменту отримання для купівлі будинку/квартири як на первинному, так і вторинному ринках.

Зазначимо, що алгоритм використання сертифіката наразі розробляється.

З додатковою інформацією можна ознайомитися на сайті єВідновлення в розділі «Зруйноване житло». Спеціальна урядова «гаряча лінія» –  1545 (кнопка 2). Звернутися за консультацією можна і в чат-ботах урядового контактного центру в Telegram, Facebook та «Урядовий контакт центр» у Viber.

Сергій Куреня також нагадав, що паралельно триває й перший етап програми «єВідновлення» – надання компенсації для ремонту житла, що зазнало незначних пошкоджень. Таких заяв в області зареєстровано 1900, більш ніж тисяча – опрацьовані (за цими заявами людям вже нараховані кошти в розмірі понад 17 мільйонів гривень).

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрац
ії

Останні новини Чернігівщини

Чернігівські поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом браконьєрського вилову риби під час нересту 08:52

26 квітня в Менській громаді співробітники водної поліції разом з рибоохоронним патрулем виявили рибалку, який поблизу села Миколаївка ловив рибу забороненими знаряддями – зяберними сітками.

Донька найстаршої матері України Валентини Підвербної проживає в новій родині: що відомо про опікунку 08:45

Донька найстаршої матері України Валентини Підвербної Анна вже декілька тижнів проживає в новій родині у Чернігові. Тимчасову опіку над дитиною взяла давня знайома родини Підвербних 50-річна Олена.

Кінологи ДСНС відшукали двох зниклих дітей 08:31

26 квітня вночі до рятувальників надійшло повідомлення від Чернігівського районного управління поліції про зникнення двох малолітніх дітей, мешканців с. Локнисте Чернігівського району.

29 квітня: цей день в Україні і світі

29 квітня: цей день в Україні і світі 08:28

ДЕНЬ 796 РОСІЙСЬКА Агресія - DAY 796 RUSSIAN AGRESSION