Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 07:17:45

Мільярдні збитки завдані довкіллю Чернігівщини через військову агресію росії

05.07.2023   11:24Агенцiя

Однією з жертв російської агресії стало навколишнє природне середовище. Війна негативно вплинула на кожен компонент довкілля: як тваринний і рослинний світ, так і воду, повітря, ґрунт. Наслідки цього будуть довгостроковими та матимуть не лише локальний, а й глобальний характер.

Наразі війною охоплено мільйони гектарів лісу, забруднені величезні площі ґрунтів, засмічені землі та водні об’єкти. Знищення та пошкодження їх позначиться на кліматі регіонів, які зазнали окупації і може призвести до значних ерозійних процесів у майбутньому.

Внаслідок російських ударів по нафтобазах, складах паливно-мастильних матеріалів в країні згоріло тисячі тонн нафтопродуктів, які забруднили повітря небезпечними речовинами. Немало викидів потрапили в повітря та ґрунт від горіння військової техніки.

На сьогодні Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області нараховано понад 18 мільярдів гривень збитків, заподіяних довкіллю Чернігівщини внаслідок збройної агресії та бойових дій під час воєнного стану.

Зокрема, розмір шкоди, завданої землі, ґрунтам, складає 10,85 мільярда  гривень (засмічення земель — 10,83 млрд грн, забруднення ґрунтів – 0,02 млрд грн).

Шкода від неорганізованих викидів забруднювальних речовин в атмосферне повітря внаслідок виникнення надзвичайних ситуацій та під час дії воєнного стану – 5,62 мільярда гривень (горіння нафти, нафтопродуктів та газу – 1,57 млрд грн; лісові пожежі та інші насадження – 3,96 млрд грн; загоряння інших об’єктів – 0,1 млрд грн; неорганізований викид забруднювальних речовин або суміш таких речовин – 0,001 млрд грн).

Збитки, заподіяні внаслідок забруднення та засмічення вод, самовільного користування водними ресурсами, – 1,58 мільярда гривень.

До слова, обрахунки проведені за методиками, затвердженими наказами Міндовкілля.

За повідомленням Департаменту екології та природних ресурсів
Чернігівської обласної військової адміністрації

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.