Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 30 квітня, 22:10:57

Військові патрулі Чернігівщини віднині озброєні бодікамерами

04.07.2023   12:11Агенцiя

У мережі «Інтернет» час від часу з’являються повідомлення про порушення під час вручення повісток на вулицях та нібито незаконні дії з боку військовослужбовців територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

 З метою покращення прозорості та об’єктивності роботи військовиків  ТЦК та СП під час здійснення мобілізаційних заходів на Чернігівщині військові патрулі отримали бодікамери. Відтепер за допомогою цих пристроїв є можливість документувати всі етапи взаємодії військових патрульних під час несення служби з громадянами, насамперед під час вручення повістки для уточнення інформації про особу та проходження медичної комісії. Про це повідомив начальник Чернігівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки полковник Олег Гончарук.

— Бодікамери сприяють підвищенню дисципліни як наших військовослужбовців, так і цивільних громадян, — зазначив офіцер. — Порядок використання цих пристроїв затверджений відповідними наказами. Щовечора відеоматеріал з камер здається для проведення аналізу ефективності роботи патрульних. Оцінюємо правильність їхніх дій та проводимо  роботу над помилками.

За словами полковника Олега Гончарука, у Чернігівській області кожен районний ТЦК та СП отримав для роботи патрульних по 2–3 бодікамери, залежно від обсягу поставлених  завдань та кількості населення в конкретному регіоні.

— Згідно із законами України кожен чоловік віком від 18 до 60 років під час мобілізації повинен самостійно прибути до центрів ТЦК та СП за місцем проживання для уточнення інформації та постановки на військовий облік, — розповів офіцер відділення призову Чернігівського ТЦК та СП старший лейтенант Ярослав Лузан. — Проте  деякі чоловіки ігнорують ці вимоги. Тому наш патруль здійснює перевірку документів. Якщо людина не перебуває на обліку, ми видаємо громадянину облікову повістку, в якій запрошуємо прибути до територіального центру комплектування.

— Наявність у нас бодікамери  дещо дисциплінує наших «опонентів», — каже старший лейтенант. — Адже вони розуміють, що ці відео та фото можуть бути доказовим матеріалом у судових процесах як незалежні докази у розслідуванні інцидентів та суперечок.

За словами офіцера, випадки під час вручення повісток бувають різні. Іноді і йому намагаються докоряти, чому, мовляв, сам не йдеш воювати, а натомість повістки вручаєш. Ярослав у відповідь може продемонструвати посвідчення учасника бойових дій та інваліда війни. З початком широкомасштабного вторгнення він не ховався від служби і добровільно пішов до війська, хоча мав усі підстави на звільнення від військової служби. Захищати рідну землю молодий чоловік розпочав ще в далекому чотирнадцятому. Брав участь у боях за Донецький аеропорт, виходив із побратимами з оточення та має три поранення.

Військовики з ТЦК та СП вважають, що впровадження бодікамер в їхній патрульній роботі  є кроком до більш прозорих, відповідальних та справедливих  процесів під час  здійснення мобілізаційних заходів і свідчить про  прагнення до підвищення довіри в суспільстві.
 


Фото  автора
Григорій Мазур
Кореспондент АрміяInform

Останні новини Чернігівщини

Співпраця КП «Чернігівводоканал» з GIZ: серед проєктів – реконструкція водопроводу та передача нашому КП спецавтомобіля 15:22

На щотижневій розширеній нараді у міській раді 30 квітня обговорили питання щодо результатів співпраці комунального підприємства «Чернігівводоканал» з міжнародними партнерами, зокрема з німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Поліція розслідує обставини смертельної ДТП 15:19

Сьогодні близько 7-ї години ранку до поліції надійшло повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду на автодорозі неподалік від селища Березне Чернігівського району.

 Поліцейські Ніжина вилучили у місцевого мешканця зброю та боєприпаси

Поліцейські Ніжина вилучили у місцевого мешканця зброю та боєприпаси 15:17

Оперативники Ніжинського райуправління поліції під час санкціонованого обшуку в господарстві 54-річного ніжинця вилучили пістолети, гранату та набої.

ІПСО російських спецслужб, аби розколоти українське суспільство: Ломако про позов жителя Чернігівщини на Верховну Раду, з вимогою оголосити вибори президента

ІПСО російських спецслужб, аби розколоти українське суспільство: Ломако про позов жителя Чернігівщини на Верховну Раду, з вимогою оголосити вибори президента 15:15

Назвав ІПСО російських спецслужб і закликав політиків та громадських діячів утриматися від спокус бути використаними в інформаційній спецоперації країни-агресорки проти України.

Сума коштів на рахунку, яка доступна неплатникам аліментів для використання 15:12

16 тисяч гривень на місяць, і не більше, можуть витрачати громадяни, котрі ухиляються від сплати аліментів та відомості про яких внесені до Єдиного реєстру боржників https://erb.minjust.gov.ua/.