Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:57:17

Обласна служба зайнятості в умовах воєнного стану

25.04.2022   13:57Агенцiя

Чернігівщина – одна з областей України, яка постраждала від вторгнення російських окупантів.

 Про те, яка нині ситуація на ринку праці та як функціонує служба зайнятості в умовах воєнного стану наша розмова з директоркою  Чернігівського обласного центру зайнятості Лідією Падалкою.  

-    Лідіє Василівно, яка ситуація на ринку праці області та як сьогодні  працює обласна служба зайнятості?
-    З початку року за допомогою в пошуках роботи до служби зайнятості звернулися понад 3 тис. громадян – вдвічі менше у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Всього перебувало на обліку та отримувало соціальні послуги 13,4 тис. безробітних. Станом на 1 квітня в області налічувалось 9,5 тис. безробітних. На кожне вільне робоче місце претендували 9 осіб.
Хочу зауважити, що обласна служба зайнятості фактично не припиняла свою роботу з початком бойових дій на території області. Окрім Чернігівського міського центру зайнятості та Чернігівської районної філії, а також філій, які перебували на тимчасово окупованих територіях, працювали всі структурні підрозділи обласної служби зайнятості. Ми не припиняли комунікацію з клієнтами, застосовуючи дистанційні форми роботи, які довели свою ефективність у період карантину. Наші фахівці-кар’єрні радники завжди були на зв’язку. Не припиняла свою роботу «гаряча телефонна лінія» обласного центру зайнятості (т.0504651356).

-    Відомо, що в області багато підприємств тимчасово не працюють, деякі, на жаль, припинили своє існування. Тож який сьогодні маємо попит на робочу силу?
-    З початку року більше тисячі роботодавців області поінформували службу зайнятості про потребу в кадрах, заявивши понад 3 тис. вакансій до укомплектування із середнім розміром оплати праці 8385 грн. На жаль, більше тисячі вакансій ними вже зняті. На сьогодні в базі даних обласної служби зайнятості налічується 475 актуальних вакансій, тобто попит на робочу силу суттєво скоротився. Найбільш затребуваними є водії, трактористи, слюсарі, підсобні робітники, лікарі.

-    Під час бойових дій багато людей, в тому числі ваших клієнтів – безробітних, покинули місто або ж виїхали за межі області. Чи потрібно їм звертатися до служби зайнятості за місцем свого фактичного перебування, аби продовжувати отримувати послуги?
-    Підтверджувати свій намір перебування на обліку в центрі зайнятості, в якому особа зареєстрована як безробітна,  вона може будь-якими засобами комунікації, це прирівнюється до відвідування центру зайнятості. У разі відсутності зв’язку зі своїм кар’єрним радником, безробітний може звертатись до будь-якого центру зайнятості за місцем свого фактичного перебування, в тому числі з метою пошуку роботи.

-    Як внутрішньо переміщеним особам отримати статус безробітного та що робити якщо документи втрачено?
- Відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» встановлено спрощену процедуру реєстрації їх як безробітних. Реєстрація відбувається за місцем перебування громадянина в будь-якому центрі зайнятості України. Внутрішньо переміщена особа, яка звільнилася з роботи, але не має документів, що підтверджують факт звільнення, періоди трудової діяльності та страхового стажу, отримує статус безробітного без вимог, що застосовуються за звичайної процедури. До отримання відповідних документів допомога по безробіттю цим особам призначається в мінімальному розмірі.  
На період дії воєнного стану реєстрація безробітного здійснюється в день подання особою, яка шукає роботу, заяви про надання статусу безробітного до обраного нею центру зайнятості або філії регіонального центру зайнятості. Це можна зробити особисто під час відвідування центру зайнятості, в електронній формі за допомогою засобів Єдиного державного вебпорталу електронних послуг «Дія», або за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку. Також можна заповнити онлайн заяву про надання статусу безробітного на сайті державної служби зайнятості. Статус безробітного та призначення допомоги по безробіттю відбувається у перший день після подання відповідних заяв та документів. Оригінали документів надаються особою до філії/центру зайнятості протягом 30 календарних днів після припинення чи скасування воєнного стану.

-    А чи існують на сьогодні якісь стимули для роботодавців, які беруть на роботу внутрішньо переміщених осіб?
-    Так,  в рамках урядової програми роботодавець може отримати компенсацію за працевлаштування внутрішньо переміщеної особи. Кошти у сумі 6,5 тис. грн виплачуватимуться за кожного нового працівника для покриття частини заробітної плати. До речі, на ці цілі урядом виділено 200 млн грн.

-    А яка ситуація з виплатою допомоги по безробіттю?
-    Хочу зауважити, що виплата допомоги по безробіттю нашим клієнтам не припинялась з початком бойових дій. На сьогодні профінансовано та виплачено допомогу по безробіттю за другу декаду березня.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини