Національне агентство з акредитації України підтвердило компетентність Чернігівської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби
Компетентність Чернігівської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів засвідчило Національне агентство з акредитації України

Протягом 21-23 вересня 2021 року ця установа здійснила плановий нагляд та повторну оцінку з розширенням сфери акредитації на відповідність ДСТУ EN ISO/IEC 17025 за новою версією 2019 року. Про що видано атестат за № 20772, дійсний до 10.12.2024 року.
Під час нагляду перевірені паразитологічний, радіологічний, хіміко-токсикологічний та відділ ветеринарно-санітарної експертизи, ЛВСЕ №1 на ринку «Центральний», №2 на ринку «Нива», №11 на ринку «Хітринок». Об’єктами оцінки були не тільки документація випробувальної лабораторії, персонал, приміщення, устаткування, методики, а й здійснення контролю за якістю проведення досліджень.
Структура Чернігівської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби складається з 10 відділів та 6 ЛВСЕ, що обслуговують 8 ринків м. Чернігова, які підтвердили та розширили сферу акредитації і мають право на проведення таких видів досліджень (випробувань), як органолептичні, фізико-хімічні, хіміко-токсикологічні, мікробіологічні, радіологічні випробування харчової продукції, води, напоїв, у тому числі алкогольних, сировини тваринного, рослинного та біотехнологічного походження, кормів, комбікормів, комбікормової сировини; радіологічні випробування лісоматеріалів; вірусологічні, імунологічні, паразитологічні, бактеріологічні, патоморфологічні, дослідження біологічного матеріалу тварин, птиці, риб та бджіл; визначення наявності збудників паразитарних захворювань у ґрунті, піску та воді; визначення показників навколишнього середовища та повітря робочої зони; відбір зразків.
Чернігівська регіональна державна лабораторія Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів більше ніж 13 років поспіль продовжує підтверджувати акредитацію та здатність надавати достовірні результати.
В результаті розширення сфери акредитації регіональна лабораторія збільшила кількість випробувань і на сьогодні, зокрема, зерно та зернову продукцію може досліджувати на 42 показники, а саме: визначення органолептичних (колір, запах) і фізико-хімічних показників (визначення кислотності, кислотного числа, перекисного числа, вмісту жиру, вмісту нітрозаміни, сирої клітковини, вмісту вологи, білку (протеїну), вмісту золи, клейковини, числа падіння, скловидності, натури, зараженість шкідниками, вміст основного зерна і домішок, визначення вмісту домішок (сміттєва, олійна та особливо враховувана домішка), металомагнітні, шкідливі та мінеральні домішки, фузаріозні зерна, визначення вмісту нітратів і нітритів), визначення вмісту хлорорганічних та фосфорорганічних пестицидів, токсичних елементів (свинець, мідь, цинк, кадмій, миш’як, ртуть) і мікотоксинів (токсичність, зеараленон, афлатоксин В1, Т2-токсин, патулін, охратоксин А, деоксиніваленол, пліснява), питома активність стронцію-90, питома активність цезію-137.
Фахівці ЛВСЕ систематично досліджують велику кількість сировини і харчової продукції і в результаті нагляду з розширенням підтвердили компетентність та можуть на більш якісному рівні досліджувати мед і продукти бджільництва на такі показники, як органолептичні (колір, аромат, смак, консистенція), фізико-хімічні випробування (кислотність, діастазне число, ознаки бродіння, визначення масової частки води, якісна реакція на наявність паді, сторонні домішки та радіологічні випробування (питома активність цезію-137).
Сфера акредитації Чернігівської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів містить 274 показники. З повним переліком можна ознайомитися на офіційному сайті https://naau.org.ua/.
Останні новини Чернігівщини
Продовжено реєстрацію заяв на отримання допомоги на придбання твердого палива 12:56
До уваги мешканців Чернігівської міської територіальної громади, які фактично проживають у житлових будинках/приміщеннях, котрі опалюються твердим пічним побутовим паливом!
На Чернігівщині триває збирання пізніх культур та посів озимих 12:19
Аграрії Чернігівської області проводять збирання пізніх культур та продовжують посів озимих під урожай 2026 року.
Громади Чернігівщини – серед претендентів на участь у пілотуванні системи профорієнтації 11:48
Швейцарсько-український проєкт DECIDE спільно з Міністерством освіти і науки України запрошує територіальні громади долучитися до створення сучасної системи профорієнтації для учнів та учениць 8–9 класів.
Чернігівщина – серед найсильніших на Чемпіонаті України з хортингу! 11:27
З 10 до 11 жовтня в Києві відбувся чемпіонат України з хортингу, розділ "Боротьба" (ударна техніка рук та ніг - заборонена).
Надавачі психосоціальних послуг області вдосконалюють професійні знання і навички 11:10
Низку тематичних навчань і тренінгів відвідали фахівці у сфері психічного здоров’я та психосоціальної підтримки (ПЗПСП) Чернігівщини.