Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:02:59

Перший заступник голови ОДА Віталій Загайний відвідав Остерську і Деснянську громади

29.09.2020   10:53Агенцiя

25 вересня перший заступник голови Чернігівської ОДА Віталій Загайний здійснив робочу поїздку до Козелецького району, в рамках якої відвідав дві громади – Остерську і Деснянську.

В Острі посадовець зустрівся з Остерським міським головою Віктором Самодєлком.

Одним із проблемних питань, порушених в ході наради – чималі борги КНП «Остерська міська лікарня» за послуги з тепло- та електропостачання. Так, на сьогодні медзаклад заборгував понад 110 тис. грн ТОВ «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ» за спожиту електричну енергію. Досі залишається неврегульованим питання погашення неплатежів за тепло перед ТОВ «Теплопостачінвест» на суму 582,6 тис. грн за період 2018-2019 рр. і 1,6 млн грн перед ТОВ «Чернігівська теплопостачальна компанія» за період 2019-2020 рр.

- Чернігівська ОДА тримає на постійному контролі питання платіжної дисципліни закладів охорони здоров’я. Впродовж червня-серпня проводили ряд нарад. Під час засідання оперативного штабу з питань підготовки до опалювального сезону Остерській міській раді було дано доручення щодо прискорення темпів погашення заборгованості. Вихід із ситуації – досягти компромісу з тепловиками і укласти договір на реструктуризацію. В іншому випадку лікарня залишиться без опалення, що є неприпустимим,- зауважив Віталій Загайний.

За словами Віктора Самодєлка, в рамках угоди про міжмуніципальне співробітництво Остерська лікарня також надає медичні послуги жителям Деснянської ОТГ. Втім, кошти за лікування 962 деснянців в період 2017-2020 рр. Остерській громаді так і не були відшкодовані.

- У будь-якому разі сусіднім громадам необхідно знаходити спільну мову. Якщо жителі Десни лікуються в Остерській лікарні, Деснянська ОТГ має брати участь у співфінансуванні інфраструктури. Або як варіант - розраховувати на свої сили, будувати власну лікарню чи отримувати медпослуги в інших населених пунктах. Але слід враховувати, що для жителів Десни це буде більша відстань і вартість лікування, - наголосив Віталій Загайний.

В селищі Десна перший заступник голови ОДА зустрівся з Деснянським селищним головою Юрієм Осташевським і начальником Остерської квартирно-експлуатаційної дільниці Сергієм Журавлем.

 Обговорили проблемні питання діяльності підприємств ЖКГ, зокрема забезпечення населення послугами електропостачання. Крім того, вчергове підняли тему передачі житлового фонду та інженерних мереж на баланс селищної ради.

- На адресу Чернігівської ОДА та центральних органів влади надходять десятки звернень від жителів Десни з проханням сприяти передачі житлових будинків на баланс Деснянської ОТГ. Таким чином громадяни хочуть скористатися своїм конституційним правом на приватизацію житла. Позиція громадян цілком зрозуміла і правильна. Адже це дасть їм змогу вільно розпоряджатися майном, обирати управляючу компанію і отримувати якісні послуги. А ще – це можливості для залучення додаткових коштів на різні житлові програми, - зауважив перший заступник голови.

Передача майна на баланс громади і приватизація житлового фонду – лише перший крок. Далі можна буде вести мову щодо інженерних мереж, доріг та інших об’єктів господарського комплексу. Наскільки швидко пройде цей процес залежить від місцевих депутатів.

За словами Сергія Журавля, на сьогодні зібрані технічні паспорти на майже всі будівлі. Є плани мереж, всім земельним ділянкам присвоєні кадастрові номери.

Серед нагальних питань - укладання у будинках військового містечка прямих договорів мешканців з компаніями, що забезпечують розподіл та постачання електричної енергії  - це АТ «Чернігівобленерго» і ТОВ «ЕНЕРА». Ця процедура також лежить в площині майнових прав.

Роботу в цьому напрямку почали ще у 2017 році. Остерській КЕЧ було подовжено термін дії договір на надання ЖКГ послуг. Створена спеціальна комісія для обстеження технічного стану об’єктів житлового фонду, визначених для передачі у комунальну власність. Далі процес пригальмувався.

До цього часу із 67-ти будинків Остерською КЕЧ лише по одному будинку виконано роботи щодо приведення електричних мереж до вимог нормативно-технічної документації. Ще для декількох розроблено ПКД, але роботи не розпочаті у зв’язку з відсутністю фінансування.

Облік спожитої електроенергії по 66-ти будинкам й надалі ведеться по одному загальному лічильнику на все військове містечко. Через те, що споживачі оплачують послугу не в повному обсязі, Будинкоуправління №1 Остерської КЕЧ змушене погашати борг за рахунок інших джерел.

Слід зауважити, що Остерська КЕЧ перейшла в оперативне управління Командування Сил логістики Збройних Сил України. До його функцій не входить діяльність з управління житловим майном і фінансування на такі заходи не виділяється.

На останок учасники наради окреслили план дій і першочергові кроки, які можна реалізувати до 15 жовтня.

- Зустріч вийшла дуже насиченою. Майнові питання ніколи не були простими і підходити до їх розв'язання необхідно з урахуванням інтересів усіх сторін. Сподіваюсь, наші рекомендації  були почуті. Зі свого боку Чернігівська ОДА готова залучати своїх фахівців та надавати юридичну підтримку процесу пошуку компромісних рішень, - підсумував Віталій Загайний.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини