Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 17:58:26

Прокуратурою підписано Меморандум про співпрацю з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги

23.06.2020   07:50Агенцiя

22 червня підписання Меморандуму між прокуратурою Чернігівської області та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області про співпрацю у реалізації проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину».

Дотепер проєкт був пілотним і за сприяння фонду ООН ЮНІСЕФ діяв у шести областях України: Донецькій, Луганській, Львівській, Миколаївській, Одеській та Харківській.

Спільним наказом Генерального прокурора та Міністра юстиції України його запроваджено на всій території України.

Метою підписання меморандуму є забезпечення організації скоординованої та ефективної комунікації між прокуратурою області та Регіональним центром в реалізації програми, у рамках якої неповнолітньому, який вперше підозрюється у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості, може бути запропоновано пройти процедуру відновлення. Тобто – примиритися з потерпілим за участі адвоката системи безоплатної правової допомоги, який виступатиме у ролі посередника (медіатора). Процедура передбачає визнання неповнолітнім факту вчинення злочину, відшкодування збитків, надання підозрюваним та потерпілим згоди на участь у процедурі відновлення.

«Дитина, яка в силу певних обставин вчинила злочин, отримає шанс обрати правильний життєвий шлях. В Україні  вже є позитивні приклади дії програми. Тому нашим основним завданням є виведення неповнолітніх з кримінального провадження на ранніх стадіях та вжиття узгоджених заходів для їх ресоціалізації, щоб запобігти повторному вчиненню злочинів», - відмітив прокурор Чернігівської області Андрій Парусов.

Прокурор області зауважив, що дія такої програми сприятиме усуненню причин, що спонукають підлітків до вчинення протиправних дій, зниженню рівня злочинності та подоланню таких загроз як булінг, суїциди, домашнє насильство, а також створить умови для усвідомлення неповнолітніми відповідальності за свої вчинки та наслідків скоєного.

Директор Регіонального центру Ірина Протченко висловила готовність до співпраці. Заявила, що дітям, які вперше вчинили правопорушення, необхідно допомогти повернутися у суспільство. Це і є головним завданням відновного правосуддя.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.