Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 01:44:11

Коли і чому в Чернігові зупиняють роботу громадського транспорту, - рішення виконкому

20.03.2020   09:17Агенцiя

Чернігів готується повністю зупиняти роботу громадського транспорту на період карантину. Таке вочевидь непопулярне, але необхідне на сьогоднішній день рішення прийняте щойно виконавчим комітетом міської ради на позачерговому засіданні.

Засідання проходило у формі відкритої наради, участь у якій взяли також усі міські перевізники, керівник обласного управління патрульної поліції Андрій Думич та представники керівництва ОДА: 1-й заступник голови облдержадміністрації Віталій Загайний і заступник директора Департаменту економічного Розвитку – начальник Управління промисловості, транспорту та зв’язку ОДА Сергій Межений.

Кожен з них висловив свою позицію.

- Ситуація перегріта інформацією про кількість померлих у Європі. На сьогодні даних про хворих тут у нас нема за відсутності тестів (ми готові купляти ці тести за кошти, але найближча поставка до Києва, яку обіцяють – 2 тижні).  Тобто насправді інфіковані люди тут можуть вже бути.

У нас є випадки відмови водіїв виходити в рейси. Виконати норму постанови про 10 людей практично нереально. По Україні вже є прецеденти, коли за більшу кількість пасажирів були накладені штрафи на перевізників. Плюс, безумовно, возити всього по 10 пасажирів і менше перевізникам невигідно, - я розумію, що й ця обставина впливає. Якщо ми напрацюємо спільні рішення, то готові їх зараз приймати. Слово перевізникам – яка ситуація в колективах і чи можуть вони нормально виконувати свої обов’язки, - Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

- Зранку виникало багато конфліктів між водіями і пасажирами по кількості людей. Багато пасажирів не зважають на заборону і вимагають, щоби їх везли. З цієї в т. ч. причини маршрут №3 сьогодні не вийшов на лінію. Водії не хочуть ризикувати і плюс бути вишибалами. Не у час пік у автобусах зараз їздить, за нашими спостереженнями, навіть по менше ніж 10 пасажирів. Тобто основний потік – до місць роботи і, можливо, в медичні заклади. Але очевидно також, що достатньо людей їздять і без крайньої необхідності, не розуміючи тієї загрози яка є. Я вважаю, що транспортне забезпечення в Чернігові потрібно обмежити, організувавши натомість підвіз людей на роботу за ініціативи підприємств і установ, - керівник ПАТ "Чернігівавтосервіс" Володимир Козир.

- Дійсно, ситуація дуже напружена і колектив теж розділився. І дійсно є проблема в поведінці пасажирів. Але перевозити треба. Чи зможемо ми компенсувати потребу в доставці людей по місту тільки нерегулярними перевезеннями – питання дискусійне, - керівник ПрАТ "Таксосервіс" Олексій Захарченко.

Вислухавши протилежні точки зору, чернігівський міський голова пояснив, що пропозиції про припинення руху громадського транспорту до кінця загрози епідемії надходять до нього від фахівців давно. Для себе він цього рішення ще не прийняв і завдання наради – почути всіх учасників і зробити правильний крок.

- Але з огляду на критичну ситуацію в тій же Італії зрозуміло, що при такій загрозі ми будемо зупиняти громадський транспорт  рано чи пізно. За останній тиждень десятки тисяч людей заїхали в Україну з курортів – Італії, Іспанії та інших, де ця хвороба є, – яких ніхто не перевіряв і вони поїхали по домівках.  Тож або ми будемо припиняти рух транспорту аврально, або трохи раніше і поступовіше. Можливо, останнє також вбереже додатково сотні чи й тисячі людей від зараження.  Єдине що ми можемо – це дати час роботодавцям на організацію адресного підвозу працівників,- Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Разом з тим, він нагадав, що у Чернігові живе десь 80 тисяч пенсіонерів. Скільки з них одиноких, хоч і не на обліку в соціальних службах? Тобто рішення про зупинку транспорту вочевидь буде важким для багатьох людей.  Але воно необхідне.

Позицію обласної адміністрації висловив перший заступник голови ОДП Віталій Загайний:

- Я би хотів спочатку дуже коротко проінформувати з приводу тестів. Згідно даних управління охорони здоров’я ОДА тести завтра мають прибути на територію області. Зараз МОЗ закупило 10 мільйонів тесті, які проходять випробування – тому є затримка.

Щодо міських перевезень – вони в компетенції самого міста. Для нас принципово важливим є забезпечити життєдіяльність медичних закладів і закладів, які пов’язані з обслуговуванням людей старшого віку. Очевидно, організація спеціальних нерегулярних перевезень зможе бути рішенням.

Керівник патрульної поліції:
- Поки в Чернігівській області за пасажирів понад 10 жодного протоколу на водія автобусу чи тролейбусу складено не було.  Але сьогодні ми вже зупиняли автобуси і тролейбуси. Ми не хочемо нікого карати, але всі повинні дотримуватися чинних норм. Однозначно не буде ніякого результату, якщо одні перевізники будуть дотримуватися цих правил, а інші ні. Тому я вважаю, що якщо буде прийняте рішення продовжувати перевезення – треба, щоб обмежень дотримувалися всі. Але повністю погоджуюся з тим, що директори, підприємці можуть забезпечити підвезення своїх працівників.

У подальшій дискусії висловилися ще кілька перевізників, після чого чернігівський міський голова запропонував підсумковий варіант проєкту рішення:
- У ніч з п’ятниці на суботу ми зупиняємо повністю і електротранспорт, і приватних перевізників. Це триватиме до ночі неділі. А потім зупиняємо всі перевезення з 22 години вівторка і до завершення карантину. За понеділок та вівторок ми опрацюємо організаційно доставку до всіх міських закладів, які повинні будуть функціонувати. У першу чергу, це пологовий будинок, соціальні служби. Ми вивчимо уважно, що потрібно та як підсилити їх роботу. До прикладу, можемо познімати службовий транспорт з інших управлінь міської ради, надамо водіїв і вирішимо питання по соціальним службам. Крім того, ми спробуємо підключити і волонтерський рух. Інформаційно ми бачили, що до цього питання підключаються волонтери, у яких є сумління, бажання і можливість. Тобто нам потрібно організаційно надати цю підтримку і запросити волонтерів. У понеділок-вівторок ми будемо дивитись на розвиток ситуації. Поки що - попередимо усіх роботодавців щодо організації доставки людей на підприємства в тій необхідній кількості, яка продиктована виробничими або службовими потребами. Якщо ситуація буде змінюватися, особливо, на краще - то у нас буде понеділок-вівторок, щоб відповідне рішення скоригувати. Зважаючи на ситуацію, яка є, з високою вірогідністю це буде правильне і остаточне рішення. За два дні наступного тижня у нас буде більша статистика, більше даних про розвиток цієї хвороби, і я вважаю, що ми переконаємося у правильності прийняття такого рішення. Фактично у нас три дні на організацію цього робочого питання, - підкреслив він.

Виконавчий комітет міської ради проголосував «за» таке рішення.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини