Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 05:04:08

Чи стане бюджет громади доступним і зрозумілим?

23.06.2018   12:24Агенцiя

22 червня у прес-центрі «Чиста політика» відбулася підсумкова прес-конференція на тему «Чи стане бюджет громади доступним і зрозумілим?».

На цьому заході представники Центру «Доброчин» і Центру Прав Людини презентували результати діяльності проекту «Новим громадам – нові підходи до бюджетного процесу» і те, як саме забезпечується участь громадян в управлінні місцевим бюджетом в пілотних громадах.

- Сьогодні ми зібралися, щоб підвести підсумки проекту «Новим громадам – нові підходи до бюджетного процесу», адже протягом року ми працювали з 4 пілотними громадами (Сновською, Менською, Кіптівською і Деснянською) разом з владою та громадянами над тим, щоб зробити бюджети ОТГ доступнішими, зрозумілішими та відкритішими, для чого ми проводили тренінги з журналістами (які висвітлювали ці процеси і роз’яснювали громадянам сутність бюджетного процесу громади), також розробили проекти бюджетного регламенту окремо для міських, сільських та селищних ОТГ і протягом півроку проводили зустрічі з громадянами для обговорення проектів бюджетного регламенту (з метою кращого інформування населення про те, що це їхній шанс скористатися можливістю отримати доступ до розподілу коштів місцевого бюджету і до моніторингу за цим), - розпочала прес-конференцію керівник проекту Центру «Доброчин» Наталія Дрозд, - адже бюджетний регламент – це спрощений бюджетний кодекс, де головним є графік узгодження робіт (хто, за що і як відповідає), тобто громада може обрати метод і механізми залучення громадян до роботи через громадські групи або громадські слухання (де будуть вказані чіткі дати й етапи змоги долучитися людям до розвитку ОТГ).

«Варто чітко розуміти, що собою являє бюджет ОТГ, адже це не кошти в сейфі, бо бюджетний процес складний в часі і його варто добре планувати заздалегідь (за рік і більше) згідно правових норм та аналізуючи усі витрати і доходи (для креативних же ідей є бюджет участі з певною сумою коштів), - додала пані Наталія, - тому це зовсім не простий процес, який ми розпочали і готові далі надавати громадський супровід, в тому числі й співпрацювати із зацікавленими активістами та ЗМІ з метою знаходження певного балансу між громадою і владою».

- В згаданому проекті було цікавим те, що ми співпрацювали з 4 різними громадами (села, селища і міста), де є свої особливості та різні типи мислення людей (наприклад, у Менській громаді люди налаштовані більш амбіційно і запропоновані зміни чомусь зустрічали з недовірою), але взагалі громадяни зустріли добре наші проекти бюджетних регламентів і вони знаходяться на фінальній стадії, хоча й у міських ОТГ з їхньою великою територією досить велике навантаження припадає на депутатський корпус та міську раду, що ускладнювало співпрацю (іноді це було дещо заполітизовано), - розповів експерт Чернігівського Центру Прав Людини Олександр Підгорний, - варто відмітити приємний факт присутності журналістів на наших тренінгах, котрі висвітлювали все у місцевій пресі, що було своєчасним і цікавим, хотілося б більше бачити зацікавлених представників фінансових управлінь і відділів, але все одно проект пройшов вдало, бо у двох ОТГ маємо вже прийняті бюджетні регламенти (в інших двох вони на розгляді), а наша Чернігівщина лідирує в процесі прийняття бюджетних регламентів, які вже прийняті в 12 містах регіону.

«Хочу відмітити, що новоствореним громадам дійсно важко сьогодні працювати через велике навантаження (фінансове, адміністративне, правове) в умовах децентралізації, адже будь-якому лідеру ОТГ необхідна підтримка і розуміння населення, - додав пан Олександр, - але їх має втішати те, що маючи бюджетні регламенти і затвердивши статути, вони отримують можливість співпраці з європейською спільнотою та змогу залучення закордонних інвесторів».

На питання ж про факти недопущення громадян на сесії районних рад було надано відповідь, що це залежить від місцевого регламенту і є можливість подати заздалегідь заяву на присутність на сесії чи оскаржити це в судовому порядку.

А взагалі інші нагальні теми та питання стосовно відповідності життєвих реалій нормам права ще будуть озвучені згаданими вище представниками громадських організацій, тож слідкуйте за офіційними анонсами.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини