Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:17:35

Батуринська громада розпочала роботу над стратегічним планом розвитку

22.01.2018   08:00

Перші вибори у новоствореній Батуринській громаді відбулися у грудні 2016 року. На виборах перемогу отримав тодішній міський голова міста Батурин Леонід Душа. В перші місяці свого становлення громада, як і всі інші, приділяла увагу наведенню ладу: ремонтувала дороги, садочки, об’єкти інфраструктури, тощо.

Але для розвитку спроможності цього недостатньо, потрібно не лише користуватися коштами, а і збільшувати надходження, тобто розвивати економічний потенціал громади. Саме тому, Батуринська громада відгукнулася на пропозицію Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування спільно розробити Стратегію розвитку громади на 2018-2024 роки.

18 січня відбулося перше засідання робочої групи з розробки стратегічного плану. Участь у ньому взяли представники міської ради, депутати та небайдужі жителі громади. Радник з регіонального розвитку Чернігівського ЦРМС Володимир Бойко пояснив важливість участі громадян у розробці стратегічного плану: «Стратегія розвитку громади буде реалістичною, якщо її напишете саме Ви і для себе. Вона не є обов’язковим документом, як наприклад План соціально-економічного розвитку, але для залучення інвесторів або грантових коштів цей документ дає перевагу і формує позитивне враження донорів або інвесторів, доводить серйозність намірів.

Крім того, якщо Ви маєте стратегію розвитку, то розумієте власні сильні і слабкі сторони, знаєте свої конкурентні переваги, а також маєте бачення якою має стати Ваша громада у майбутньому». Експерт також додав, що цей документ не повинен бути ідеальним та універсальним, він має відповідати потребам громади, бажанням і думкам населення, а також бути зрозумілим кожному. «В результаті наших з вами зустрічей ми напрацюємо стратегічне бачення, якому будуть відповідати стратегічні цілі, далі будуть розроблені операційні цілі та технічні завдання. Останні – це фактично і є майбутні проекти», - сказав Володимир Бойко.

Учасники першого засідання робочої групи дізналися про етапи роботи над стратегією, методологія стратегічного планування, проведення соціально-економічного аналізу громади, соціологічного дослідження якості життя та послуг, що надаються на теренах громади. Також на першому засіданні був складений план дій із розробки Стратегії розвитку Батуринської ОТГ.

Леонід Душа, голова Батуринської ОТГ, зазначив: «Дуже важливо вивчити, дослідити та розумно використовувати потенціал і ресурси нашої громади. Ми сьогодні можемо запланувати масштабне будівництво за державні кошти, не розуміючи за які гроші потім його будемо утримувати або завершувати». В першу чергу, на думку міського голови, треба розвивати економіку громади, виробництво (відкривати пекарню, ковбасний цех і т.д.), створювати робочі місця та умови привабливі для молодих фахівців. «Ми маємо заробляти гроші для бюджету громади, а не «проїдати» їх», - наголосив він.

 «Стратегія розвитку громади важлива, бо так працює вся Європа. Моє бачення таке і його підтримує голова: хочеш працювати у громаді – залучай кошти. Причому кошти не тільки державні, але і від донорів. Донори вимагають стратегії і ми маємо її зробити», - переконаний перший заступник міського голови Валентин Потеруха.

Його думку підтримує і начальник відділу культури, сім’ї та молоді Батуринської міської ради Ромашко Олена. Вона розповіла: «У стратегічному плануванні беру участь не перший раз. Я бачила, як потім працює цей документ. Стратегія дозволяє координувати дії, обирати напрямки роботи, проводити моніторинг діяльності. Моїм першим питанням, коли я прийшла на роботу у міську раду, було про наявність Стратегії розвитку. І тому, коли з’явилася можливість долучитися до роботи, я погодилася».

До робочої групи долучилися не тільки представники органів місцевого самоврядування, а і активні громадяни. Андрій Панфілов, переселенець з Луганська, до Батурина переїхав разом із дружиною два роки тому. Хлопець розповідає, що коли обирали місто для переїзду, то оцінювали і екологічний стан, і перспективність розвитку територій. Але однією з головних умов була – створення громади.  «Ми з дружиною переїхали саме в громаду, тому що тут є можливість донести свої ідеї, проекти до людей і разом зробити життя в громаді кращим, комфортнішим. Ви у великому місті не зможете донести свою думку до влади, а тут міський голова спілкується з усіма мешканцями, вітається за руку з кожним. І в цьому різниця», – пояснив Андрій. На його думку Батуринська громада має багато перспектив та можливостей для свого розвитку, які не реалізовуються. «Прийшов на обговорення тому що бачу як має розвиватися Батурин, особливо в соціально-економічному напрямку. Це має бути система кооперативів, які вирощують і переробляють продукцію на місці з подальшою реалізацією. В першу чергу можна задіяти ресурси, які вже є у громади. Наприклад, можна налагодити вирощування білих грибів, ягід (особливо гарні умови для журавлини), створити молочний кооператив», - сказав він.

Цікавим є те, що учасники обговорення акцентували увагу на економічних аспектах, у коментарях більше говорили про розвиток бізнесу та підприємництва. Побожий В’ячеслав, староста Матіївського старостинського округу, розповів про те, що за рік у громаді його округ отримав значну підтримку (з найбільш масштабного - оптимізовано і відремонтовано стару сільраду, де тепер знаходиться і староста, і архів, і ФАП, і бібліотека).

Але старосту більше турбує зайнятість та робочі місця. «В селі працює фермерське господарство «Гетьманське» - це основний роботодавець. Люди виживають за рахунок цього підприємства, а раптом його закриють? Тому і маємо думати про створення своїх підприємств», - сказав В'ячеслав Борисович. Тим більше, що природні умови цьому сприяють.

Батуринська громада має великий туристичний потенціал, який в поєднанні з розвинутою інфраструктурою, економічними стартапами та успішними інвестиційними проектами, може зробити її однією з найуспішніших та спроможних громад України. А для цього потрібно розробити потужну стратегію розвитку і працювати над її реалізацією.


Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини